Ensimmäinen deittailusivusto käynnistettiin 1990-luvulla ja sen jälkeen verkkodeittailusta on tullut suosittua ja normaalia ympäri maailman. Miljoonat ihmiset käyttävät verkkodeittailua rakastuakseen ja löytääkseen kumppanin, mutta kumppanin löytämisen lisäksi toiminnassa on myös riskejä, kuten verkkohuijaukset ja ei-toivottu tai uhkaava käytös. Turvallisen ja onnistuneen deittailukokemuksen takaamiseksi on tärkeää tiedostaa mahdolliset vaarat ja keinot niiden välttämiseksi.
Verkkodeittailun vaarat
Verkkodeittailun haitat ovat pahempia kuin saamatta jääneet vastaukset tai sydänsurut – tuntemattomien ihmisten tapaaminen verkossa sisältää riskejä. Mahdollisiin uhkiin kuuluu:
Verkkodeittailuhuijaukset
Deittailusovellushuijaus – jota kutsutaan myös romanssihuijaukseksi tai romanssipetokseksi – tapahtuu, kun joku uskoo luoneensa yhteyden ja löytäneensä sopivan henkilön deittailusivulla tai -sovelluksessa, mutta henkilö, jonka kanssa hän keskustelee, onkin valeprofiilia käyttävä huijari. Huijarit manipuloivat ja viettelevät toista henkilöä voittaakseen vähitellen hänen luottamuksensa. Lopulta huijari voi joko pyytää häneltä rahaa tai saada riittävästi henkilötietoja varastaakseen tämän henkilöllisyyden. Lue lisää tavanomaisista romanssihuijauksista täällä.
Huijausdeittisovellukset ja -sivustot
Kaikki deittisovellukset tai -sivustot eivät ole aitoja. Huijausdeittisivustoja ja -sovelluksia on ilmestynyt viime aikoina runsaasti. Jopa niin paljon, että vuonna 2022 Yhdysvaltojen kuluttajansuojalautakunta (Better Business Bureau) varoitti niistä. Huijausdeittisivustoja voi olla vaikea tunnistaa ja niille päädytään yleensä verkkomainosten tai hakukonetulosten kautta. Ensinäkemältä ne vaikuttavat asiallisilta ja tarjoavat automaattisen kirjautumisen Google- tai Facebook-tilisi kautta, käyttäjäarvioita ja "sallittu vain 18+ ikäisille" -vastuuvapauslausekkeen sekä linkkejä sivuille, joita odottaisitkin näkeväsi, kuten tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot. Suurin osa tällaisten huijaussivustojen käyttäjäprofiileista on kuitenkin valeprofiileja ja niille vastaaminen on yleensä maksullista. Jos valitat asiasta asiakaspalvelutiimille, huomaat senkin olevan väärennetty.
Valeprofiilit tai catfishing
Tilastot vaihtelevat, mutta arviolta yksi kymmenestä verkossa olevasta deittailuprofiilista on valeprofiili. Syyt väärennetyn deittailuprofiilin luomiseen vaihtelevat – jotkin niistä luodaan myymään tai markkinoimaan tuotetta toisille ja jotkin suhteen aloittamiseksi väärennetyllä henkilöllisyydellä (catfishing). Muut syyt ovat luonteeltaan haitallisempia ja pyrkimys on huijata käyttäjiltä rahaa.
Häirintä ja ei-toivotut viestit
Pew Research Centerin vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan useat naiset kokevat deittailusivustoilla ja -sovelluksissa häirintää jossain muodossa. 57% iältään 18-34-vuotiaista verkkodeittailevista naisista kertoivat saaneensa ei-toivottuja seksuaalissävytteisiä viestejä tai kuvia. Samassa tutkimuksessa 19% iältään 18-34-vuotiaista kertoivat saaneensa väkivaltauhkauksia.
Ahdistelu
Saman Pew Research Centerin tutkimuksen mukaan 37% verkkodeittailijoista kertoi muiden deittailusivuston tai -sovelluksen käyttäjien jatkaneen viestien lähettämistä vielä sen jälkeen, kun he olivat ilmaisseet haluttomuutensa viestiä. Joskus vaarat ovat suurempia kuin käyttäjät, jotka eivät usko kieltäytymistä, ja tilanne voi muuttua tosielämässä tapahtuvaksi ahdisteluksi. Joissain tapauksissa ahdistelijat saattavat saada saada asuin- tai työpaikkasi tietoonsa ja saattavat ilmestyä paikalle ahdistelemaan sinua.
Verkkodeittailuriippuvuus
Verkkodeittailusta saattaa syntyä joillekin riippuvuus. Jos käytät verkkodeittailusovelluksia, on hyvä pitää niistä välillä taukoa. Näin saat perspektiiviä ja voit pitää verkkodeittailun hauskana ja stressittömänä.
Silmällä pidettävät varoitusmerkit verkkodeittailusovelluksia käytettäessä
Verkkodeittailusovelluksia käytettäessä turvallisuus on ensisijaisen tärkeää. Kun keskustelet muiden käyttäjien kanssa, mahdollisia varoitusmerkkejä ovat:
- Vain verkossa tapaamasi henkilö pyytää sinulta rahallista apua, mahdollisesti henkilökohtaisen kriisin vuoksi
- Hän väittää, että asuu maassasi, mutta on tällä hetkellä ulkomailla työ- tai lomamatkalla, minkä vuoksi hän ei voi tavata sinua lähiaikoina
- Hän väittää tulleensa hiljattain leskeksi ja että hänellä on lapsia
- Hän katoaa sivustolta ja ilmestyy sinne sitten uudelleen eri nimellä
- Hän vastaa kysymyksiisi epämääräisesti
- Hän pommittaa sinua yliampuvilla kehuilla ja romanttisilla puheilla heti viestintänne alkuvaiheessa
- Hän haluaa kovasti siirtyä deittailualustalta pois niin pian kuin mahdollista ja jatkaa keskustelua toisella alustalla, kuten WhatsAppissa
- Hän pyytää kotiosoitettasi tai työpaikkasi osoitetta, ehkä sillä verukkeella, että hän aikoo lähettää sinulle lahjoja tai kukkia
- Hän kertoo itsestään epäjohdonmukaisia tai melodaramaattisia tarinoita
- Hänen kielenkäyttönsä ja kielioppinsa on huonoa
Monet yllämainituista ovat vakiintuneita tekniikoita, joita huijarit käyttävät nopeuttaakseen suhteen edistymistä ja käyttääkseen aitoja käyttäjiä hyväkseen. Monet huijarit aloittavat viestinnän heti voimakkaasti kehumalla, jotta he saisivat imarreltua sinut laskemaan suojauksesi tai voittaakseen sympatiasi.
Esimerkkejä käyttäjien toiminnasta, josta kannattaa ehkä tehdä ilmoitus, ovat:
- Rahallisen apupyynnöt
- Seksuaalissävytteisten kuvien pyytäminen
- Viestit alaikäiseltä
- Loukkaavat tai herjaavat viestit
- Uhkaus- tai pelotteluyritykset
- Valeprofiilit tai profiilien kaksoiskappaleet
- Yritykset myydä sinulle tuotteita tai palveluita
Verkkodeittailun turvallisuusvinkkejä
Vaikka jonkun toisen aggressiivinen tai epäsovelias käytös verkkodeittailun aikana ei ole sinun syysi, voit varmistaa verkkodeittailun parhaan mahdollisen suojan ja turvallisuuden tietyillä keinoilla. Tässä muutama hyödyllinen vinkki:
Käytä ainutlaatuista kuvaa
Älä käytä deittiprofiilissasi samaa kuvaa tai kuvia kuin sosiaalisen median tileilläsi. Käänteisen kuvahaun tekeminen Googlessa on helppoa ja jos käytät deittiprofiilissasi samaa kuvaa kuin Facebookissa tai Instagramissa, sinut voidaan löytää sosiaalisesta mediasta. Sitä kautta mahdolliset huijarit saattavat kyetä aloittamaan tietojesi kokoamisen. Älä myöskään käytä kuvia, joista voidaan selvittää asuin- tai työpaikkasi. Näitä tietoja voidaan käyttää käyttäjien manipulointisuunnitelmissa: tuntematon henkilö voi esimerkiksi sanoa nähneensä sinut toimistolla ja työskentelevänsä sinua lähellä, vaikka se ei olisikaan totta ja se olisi sanottu vain luottamuksesi saamiseksi.
Suojaa henkilökohtaiset tietosi
Käytä profiilissasi ainutlaatuisia kuvia ja varmista, että jaat mahdollisimman vähän henkilökohtaisia tietoja. Näihin kuuluu tiedot, kuten sukunimesi, yhteystietosi, syntymäaikasi, työpaikkasi, koulu, jossa kävit, sosiaalisen median tunnukset jne. Näiden tietojen avulla hakkerit saattavat kyetä arvaamaan salasanasi helpommin. He voivat käyttää näitä tietoja myös lähettääkseen sinulle kalastelusähköposteja. Käytä sen sijaan etunimeäsi tai lempinimeä.
Älä tee sosiaalisen median profiileihisi vieviä linkkejä
Pidä deittiprofiilisi ja henkilökohtaiset sosiaalisen median tilisi erossa toisistaan. Näillä tileilläsi on luultavasti lisää henkilökohtaisia tietoja, joita hakkerit tai huijarit voivat käyttää. On myös hyvä tarkistaa kaikkien sosiaalisen median tiliesi yksityisyysasetukset ja varmistaa, että ne on asetettu halutulle tasolle.
Pysy deittailusovelluksessa
Kun keskustelet mahdollisen treffikumppanin tai vastatapaamasi henkilön kanssa, viestittely on paras pitää deittisovelluksen sisällä. Huijarit haluavat usein siirtää sinut salattuihin viestisovelluksiin, kuten WhatsApp, missä heidän toimintaansa ei voi valvoa yhtä helposti. Deittailusovelluksessa pysyminen antaa sinulle ylimääräisen suojauskerroksen, sillä jotkin sovellukset eivät salli linkkien lähettämistä viesteissä ja useimmissa on ilmoitus- tai estotoiminnot. Ja jos asiat eivät suju toivotulla tavalla, sinun ei tarvitse huolestua siitä, että tällä toisella henkilöllä on puhelinnumerosi.
Rajoita sijaintiasetusten käyttöäsi
Poista sovelluksen sijaintiasetukset käytöstä tai käytä niitä vähäisesti. On parempi antaa yleisluontoisemmat tiedot kuin antaa tuntemattomille tarkka tieto siitä, missä asut tai työskentelet.
Käytä luotettavaa sivustoa
Maailmalla on tuhansia erilaisia deittailusovelluksia. Kaikki eivät ole yhtä laadukkaita. Tee taustatutkimusta ennen sovelluksen valitsemista – lue verkossa olevia arvosteluja ja kysy suosituksia ystäviltäsi. Suuremmat ja tunnetummat sivustot suojaavat yksityistietosi usein paremmin ja takaavat turvallisen verkkodeittailun. Muista poistaa profiilisi, kun et enää käytä valitsemaasi deittailusovellusta.
Tee rohkeasti ilmoitus käyttäjästä, jos tilanne vaatii
Turvallisimmat deittailusovellukset kehottavat käyttäjiä tekemään ilmoituksen aggressiivisesta tai laittomasta käytöksestä. Niissä voi yleensä estää yksittäisen käyttäjän, jos viestinästä jää epämiellyttävä olo. Jos joku häiritsee sinua tai yrittää kiristää sinulta rahaa, ota yhteys deittailusivuston asiakastukitiimiin.
Älä viestittele epäilyttävien profiilien kanssa
Jos henkilö, jonka kanssa sovitte yhteen, on julkaissut vain vähän tietoja ja yhden kuvan, kyseessä voi olla valetili. Ole varovainen, kun muodostat yhteyden henkilöön, josta tiedät niin vähän. Luota vaistoihisi ja siihen, tuntuuko joku aidolta vai ei.
Puhukaa videokeskustelussa ennen henkilökohtaista tapaamista
Kun sinut on sovitettu yhteen mahdollisen treffikumppanin kanssa ja olet keskustellut hänen kanssaan, harkitse videokeskustelun järjestämistä ennen kuin tapaat hänet henkilökohtaisesti. Tämä voi olla hyvä keino varmistaa, että kyseessä on sama henkilö kuin deittisovelluksen profiilissa. Jos hän vastustaa videopuhelua voimakkaasti, tämä voi olla syy epäilykseen.
Kerro ystävälle, mihin olet menossa
Kerro ystävällesi, mihin olet menossa ja mihin aikaan aiot palata, ennen kuin tapaat verkkodeittailukumppanin tosielämässä. Harkitse "turvapuhelun" suunnittelemista. Turvapuhelulla tarkoitetaan tilannetta, jossa pyydät ystävääsi soittamaan sinulle treffien aikana varmistaakseen, että kaikki on kunnossa.
Sovi tapaaminen julkiselle paikalle ja järjestä oma kuljetuksesi
Järjestä ensitreffisi julkiselle paikalle ja järjestä oma kuljetuksesi. Jos hallitset sitä, miten tulet treffeille ja miten lähdet paikalta, voit poistua juuri silloin kuin haluat. Lataa puhelimellesi pari kyytisovellusta, jotta sinulla on tarvittaessa vaihtoehtoja. Varmista, että puhelimesi on täyteen ladattu tai ota mukaasi laturi tai kannettava vara-akku. Älä kerro treffikumppanillesi tarkkaa asuinpaikkaasi.
Pidä antamasi tiedot omalla mukavuusalueellasi
Treffeihin kuuluu usein alkoholijuomien nauttiminen. Koita muistaa omat rajasi äläkä koe painetta juoda vain siksi, että treffikumppanisi juo. Pysy valppaana. Älä jätä juomaasi valvomatta ja pidä ensimmäiset pari treffikertaa lyhyenä. Joillakin on turvallisempi olo, jos he pitävät mukanaan itsepuolustusvälineitä, kuten puolustussuihketta tai taskulamppua.
Luota vaistoihisi.
Kuuntele aina vaistojasi ja lähde treffeiltä tai lopeta viestintä, jos olosi on epämiellyttävä. Älä huoli siitä, että saatat vaikuttaa töykeältä—aseta turvallisuutesi etusijalle Jos tunsit olosi epämiellyttäviksi tai turvattomaksi treffien aikana, estä kanssasi yhteensopivaksi katsottu henkilö tai tee hänestä ilmoitus treffien jälkeen, jotta hän ei enää viesti profiilisi kanssa.
Suojaa itsesi ja laitteesi
Yksi tehokkaimmista tavoista varmistaa turvallisuus verkossa on kokonaisvaltaisen internetturvallisuusohjelmiston käyttäminen. Turvallisuusohjelmisto voi suojata sinua sellaisten haitallisten linkkien klikkaamiselta, joita huijari voi sinulle lähettää, ja voi samalla myös auttaa sinua välttämään muita uhkia, kuten viruksia, kiristysohjelmia ja kalastushyökkäyksiä. Se voi myös vahtia henkilökohtaisia tietojasi suojaamalla yksityisyyttäsi ja valvomalla sähköpostiasi, pankkitilejäsi, luottokorttejasi sekä muita tietoja, joita huijari tai henkilöllisyysvaras voi käyttää hyväkseen.
Suositellut tuotteet:
- Kaspersky Anti-Virus
- Kaspersky Internet Security
- Kaspersky Password Manager
- Kaspersky Secure Connection
Lisäluettavaa: