Trollauksen määritelmä
Internet-trollilla tarkoitetaan henkilöä joka yrittää tahallaan loukata muita ihmisiä tai aiheuttaa ristiriitoja julkaisemalla kiistanalaisia tai loukkaavia kommentteja verkossa. Trollin tarkoituksena on yleensä suututtaa muita tai saada heitä kirjoittamaan vihaisia kommentteja vastauksena omiin kommentteihinsa. Trollaamista eli nettiprovosointia esiintyy yleensä sosiaalisessa mediassa, foorumeilla ja keskustelutiloissa.
Useimmat yhteisöt sallivat käyttäjien luoda käyttäjänimiä, joita ei voida yhdistää heidän oikeaan henkilöllisyyteensä. Tämän nimettömyyden ansiosta trollien on helppo vältellä vastuuta sanomisistaan ja toiminnastaan. Trollaamisen motiivit vaihtelevat, mutta yleensä tavoitteena on keskeyttää muuten asiallinen keskustelu.
Internetin alkuaikoina trollaamista ei pidetty kovinkaan haitallisena. Keskusteluryhmissä oli esimerkiksi tavallista, että foorumin vanhat jäsenet hämäsivät uusia jäseniä sisäpiirivitseillä tai julkaisemalla virheellisiä tietoja ja houkuttelemalla uudet jäsenet aikaa vieviin keskusteluihin. Ajan myötä trollaaminen on kehittynyt paljon vaarallisemmaksi toiminnaksi, jota pidetään nyt yhtenä verkkohäirinnän muotona.
Trollaaminen ei ole sama asia kuin vastakkaisten tai vahvojen mielipiteiden esittäminen, mikä voi olla normaali osa tervettä keskustelua. Trollaaminen menee paljon tätä pidemmälle, sillä sen tavoitteena on nostattaa tahallaan vahvoja tunteita muissa ja tuottaa trollaajalle mielihyvää muiden osoittamasta mielipahasta.
Trollaus-termin alkuperästä ei ole täyttä varmuutta. Joidenkin mielestä se on peräisin englanninkielistä uistelua tarkoittavasta trolling-sanasta eli ilmaisu olisi peräisin kalastustavasta, jossa vedessä uitetaan houkuttelevaa syöttiä tarkoituksena saada kala nappaamaan kiinni siihen. Osa ihmisistä taas uskoo käsitteen olevan peräisin skandinaavisesta kansantarustosta, jossa siltoja vartioivat peikot eli trollit päästivät ihmiset kulkemaan sillan yli vain, jos nämä osasivat vastata oikein trollien esittämään kysymykseen.
Trollaamisen tunnusmerkit
Trollin ja vilpittömällä mielellä aiheesta väittelevän henkilön erottaminen toisistaan ei ole aina helppoa. Mahdollisia silmällä pidettäviä tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi seuraavat:
Aiheen vierestä puhuminen:
tämän tarkoituksena on ärsyttää ja häiritä muita keskusteluja.
Asioista jankkaaminen:
trolleilla on tapana toistaa viestiään yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes he saavat haluamansa reaktion.
Aiheeseen liittymättömien kuvien tai meemien käyttäminen:
trolleilla on tapana vastata muille keskustelijoille meemeillä, kuvilla ja gif-animaatioille, etenkin vastatessaan asiallisiin ja harkittuihin kirjoituksiin.
Todisteiden ja faktojen sivuuttaminen:
trollit eivät tunnusta oman näkökantansa vastaisia faktoja todeksi.
Toisista puhuminen vähättelevään sävyyn:
trollit käyttävät alentuvaa tai riitaisaa kieltä ja jättävät vasta-argumentit huomiotta, koska he haluat ärsyttää vastapuolta.
Tämä luettelo ei ole kattava. Yleisesti ottaen, jos henkilö ei ole kiinnostunut osallistumisesta aitoon hyvähenkiseen keskusteluun ja käyttäytyy provosoivasti tarkoituksella, hän on todennäköisesti Internet-trolli.
Trollien käsitteleminen sosiaalisissa medioissa
Verkkotrollit voivat olla ärsyttäviä ja epämiellyttäviä eikä ole välttämättä selvää, miten heihin tulisi reagoida. Jos olet epävarma siitä, miten trollin kanssa kannattaa toimia, seuraavassa on joitakin vinkkejä:
Älä kiinnitä häneen huomiota
Vanha Internetin totuus kuuluu, että trollia ei pidä ruokkia. Trollien toiminnan motivaationa on usein huomion saaminen ja tunteiden herättäminen muissa eli kaikenlaiset vastaukset heidän ilkeämielisiin tai loukkaaviin kommentteihinsa vain ruokkivat trollia. Väittelyyn ryhtyminen trollin kanssa saa trollin vain entistä innostuneemmaksi. Siksi hänet on parasta vain sivuuttaa.
Estä hänet
Useimmissa some-palveluissa muiden käyttäjien estäminen onnistuu nykyään helposti. Jos trolli siis ärsyttää sinua, voit yksinkertaisesti estää hänet, jolloin et näe enää hänen viestejään.
Tee hänestä ilmoitus
Useimmissa some-palveluissa ja keskustelufoorumeissa on nykyään myös ilmiantotoiminto, jonka avulla voit ilmoittaa herjaavista tai vihamielisistä käyttäjistä. Jos ylläpitäjät katsovat ilmiantosi aiheelliseksi, trolli voidaan sulkea palvelusta tilapäisesti tai hänen tilinsä voidaan jopa sulkea pysyvästi.
Muuta yksityisyysasetuksiasi
Jos sosiaalinen media tuntuu liian haastavalta, voit tarkastaa yksityisyysasetuksi ja muuttaa niitä niin, että tilisi näkyy vain hyväksymillesi henkilöille eli tilisi ei näy julkisesti. Yleensä voit myös rajoittaa sitä, ketkä voivat kommentoida julkaisujasi tai vastata niihin, jos et halua joutua väittelyihin julkaisemistasi viesteistä.
Valetilien määritelmä
Valetilillä tarkoitetaan verkkopalvelujen tilejä, jotka eivät kuulu aidoille käyttäjille. Tällaiset tilit on voitu luoda satiirisessa tarkoituksessa, huijaustarkoituksessa tai valeuutisten ja väärän tiedon levittämistarkoituksessa.
Valetilit ovat usein bottien ylläpitämiä. Näitä botteja ohjailevat puolestaan haitalliset toimijat, joiden motiivi voi olla esimerkiksi jokin seuraavista:
- Määrätyn henkilön tai liikkeen suosion kasvattaminen keinotekoisesti
- Politiikkaan tai vaaleihin vaikuttaminen
- Talousmarkkinoihin vaikuttaminen
- Muiden tahojen vaientaminen
- Roskapostin ja tietojenkalasteluhyökkäysten levittäminen
Botit voivat tykätä, jakaa sisältöä ja kommentoida some-palveluissa aivan kuten oikeat käyttäjät. Kun sosiaalisen median botit alkavat imitoida oikeiden käyttäjien käyttäytymistä ja käydä julkisia keskusteluja aktiivisesti, ne muuttuvat vaarallisiksi – tällöin ne voivat esimerkiksi vaikuttaa vaalien lopputulokseen.
Kaikkien bottien ylläpitämät profiilit eivät kuitenkaan ole petollisiksi tarkoitettuja. Ne voivat olla myös hyödyllisiä ja ilmoittaa julkisesti olevansa bottitilejä. Eivätkä kaikki valetilit puolestaan ole bottien ylläpitämiä vaan joidenkin takana ovat oikeat ihmiset. Ihmisten ylläpitämät valetilit voi olla luotu joksikin toiseksi tekeytymistä varten tai niin kutsuttuja nukketilejä, joita käytetään joidenkin muiden tahojen arvostelemiseen ja tilien omistajien ylistämiseen.
Julkaistujen tai twiittien suosion keinotekoiseen kasvattamiseen tarkoitetut botit ovat usein osa bottiverkkoa eli useasta botista muodostuvaa verkkoa. Nämä botit on ohjelmoitu toimimaan samankaltaisesti ja seuraamaan samoja aiheita ja aihetunnisteita (hashtageja). Haitallisten toimijoiden ohjaamat trollibotit on tarkoitettu harhauttamaan ihmisiä ja lisäämään näiden epäluuloa. Ne yrittävät luoda ristiriitoja ja luoda vaikutelman siitä, että mitään yleistä totuutta ei ole enää olemassa.
Sosiaalisen median bottitilien tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta eri arvioiden mukaan 5–15 % kaikista tileistä on bottitilejä. Sosiaalisten medioiden bottitilien valtava määrä ja niiden kyky tekeytyä oikeiksi ihmisiksi tekee niistä erittäin tehokkaita tarkoituksessaan. Monet ihmiset eivät tunnista botteja ja reagoivat siksi niihin aivan kuin oikeisiin käyttäjiin. Sosiaalisen median botit voivat myös yrittää laajentaa verkostoaan yrittämällä muodostaa yhteyksiä muihin käyttäjiin tai lisäämällä heitä kavereikseen. Jos et tunne kaveripyynnön lähettäjää, teillä ei ole yhteisiä kavereita eikä yhteyspyynnössä ole mitään henkilökohtaista viestiä, on parasta hylätä tällainen pyyntö.
Valetileistä puhutaan myös usein kyborgitileinä. Kyborgitili on valetilin ja oikean tilin hybridimuoto, sillä se on bottitili, jota oikea ihminen käyttää aika ajoin muille käyttäjille vastaamiseen ja alkuperäisen sisällön julkaisemiseen. Kyborgitilien ylläpitäminen on sen omistajalle kalliimpaa ja vaatii enemmän aikaa, mutta vastaavasti oikean ihmisen tilin käyttö vaikeuttaa tilin tunnistamista bottitiliksi.
Valetilien tunnistaminen
Verkossa voi olla vaikeaa tunnistaa, milloin olet tekemisissä oikean ihmisen ja milloin botin kanssa. Seuraavassa on joitakin vinkkejä avuksi botin tunnistamiseen sosiaalisessa mediassa:
Tarkasta profiilitiedot:
Bottitilien nimissä on usein mukana satunnaiselta näyttäviä numerosarjoja. Niistä voi myös puuttua profiilikuva tai se voi olla selvästi kuvapankista hankittu kuva tai (esimerkiksi) geneerinen maisema- tai eläinkuva. Jos epäilet profiilikuvaa vilpilliseksi, voit tehdä sillä käänteisen kuvahaun. Jos sama kuva löytyy useasta profiilista, kyseessä on mitä suurimmalla todennäköisyydellä bottitili.
Tarkasta tilin liittymisajankohta:
jos tili on rekisteröity sosiaaliseen mediaan melko äskettäin, se saattaa olla merkki siitä, että tili on luotu vain muiden käyttäjien tilien esiin nostamista varten.
Tarkasta seuraajamäärät:
jos tili on luotu äskettäin, mutta se seuraa jo tuhansia muita tilejä, vaikka sillä itsellään on vain kourallinen seuraajia, se saattaa olla varoitusmerkki.
Tarkasta julkaisutiheys:
Kuinka usein tili kommentoi, twiittaa tai julkaisee viestejä? Botit ovat tyypillisesti paljon sosiaalisen median keskivertokäyttäjiä aktiivisempia, joten lyhyessä ajassa julkaistu suuri määrä viestejä voi olla merkki siitä, että kyseessä on automatisoitu tili.
Pohdi tilin näkökulmaa asioihin:
Mitä aiheita tai mielipiteitä tilin julkaisemat viestit yleensä käsittelevät? Jos tili keskittyy yksipuolisesti vain tiettyihin asioihin, se voi johtua siitä, että se on ohjelmoitu tekemään niin. Monet bottitilit eivät julkaise alkuperäistä sisältöä vaan ainoastaan tykkäävät muiden viesteistä tai jakavat aiemmin julkaistua sisältöä, jotta se saataisiin trendaamaan.
Tarkasta sisällön laatu:
Epäluonnollinen kirjoitustyyli tai outo kieli voi olla merkki siitä, että kyseessä on automaattisesti luotu viesti. Jos vilpillisessä viestissä viitataan dataan tai tilastoihin, niiden lähdettä ei usein ilmoiteta. Viestissä olevat uutislinkit voivat olla valeuutisia uskottavien uutislähteiden sijaista.
Tarkasta aihetunnisteiden käyttötiheys:
Twitterissä bottitilit käyttävät usein monia eri aihetunnisteita (hashtageja), jotta niiden viestit saataisiin trendaamaan. Lukuisien viestiin liittymättömien aihetunnisteiden käyttö on mahdollinen merkki bottiviestistä. Seuraa siis tiheää aihetunnisteiden liikakäyttöä.
Tämä luettelo ei ole kaiken kattava. Tilin oikeellisuutta arvioitaessa on tärkeää tarkastella tilin toimintaa kokonaisuutena eikä pelkästään muutamaa irrallista ominaisuutta. Kaikki automatisoidut tilit eivät ole haitallisia. Osa niistä toimii läpinäkyvästi ja hyödyllisessä tarkoituksessa. Haitallisia bottitilejä on kuitenkin olemassa, joten sen takia on tärkeää suhtautua kriittisesti sosiaaliseen mediaan.
Valetileistä ilmoittaminen
Jos havaitset valetilin, siitä ilmoittaminen auttaa sosiaalisen median palvelua käsittelemään tilin asianmukaisesti. Bottitileistä ilmoittaminen on tehty helpoksi useimmissa some-palveluissa. Esimerkiksi:
Valelitistä ilmoittaminen Facebookissa
- Siirry valetilin profiiliin.
- Jos et löydä sitä, kokeile etsiä profiilissa käytettyä nimeä tai pyydä ystävääsi lähettämään linkki profiiliin.
- Napsauta pääkuvan alla olevaa kolmea pistettä ja valitse Etsi tukea tai ilmianna profiili.
- Tee valetilistä ilmianto toimimalla näkyviin tulevien ohjeiden mukaan.
Jos jokin tili esiintyy sinuna itsenäsi tai tuntemanasi henkilönä, voit tehdä ilmiannon toiseksi henkilöksi tekeytymisestä.
Valetilistä ilmoittaminen Instagramissa
Siirry bottitilin profiiliin.
Napauta oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea pistettä ja valitse Ilmianna.
- Valitse seuraavassa näytössä ilmiannon syyksi roskaviestitys.
- Tämä estää samalla ilmiannetun tilin seuraajaluettelossasi.
Valetilistä ilmoittaminen Twitterissä
- Avaa bottitilin profiili.
- Napsauta oikeassa yläkulmassa olevaa kolmen pisteen kuvaketta.
- Valitse Ilmianna. Näkyviin tulee luettelo mahdollisista ilmiannon syistä.
- Valitse Se on epäilyttävä tai roskapostia.
- Valitse seuraavassa näytössä Se on valetili.
Trollien, bottien ja valetilien tunnistamisen lisäksi yksi parhaista keino pysytellä turvassa verkossa on käyttää kaiken kattavaa virustorjuntaratkaisua. Esimerkiksi Kaspersky Total Security suojaa hakkereilta, viruksilta ja haittaohjelmilta ja sisältää monipuoliset yksityisyystyökalut, jotka antavat suojan monia eri uhkia vastaan.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita: