Siirry pääsisältöön

Onko ChatGPT:n käyttäminen turvallista? Mitä sinun tulee tietää

Mikä on ChatGPT ja onko ChatGPT turvallinen?

Voidaan liioittelematta sanoa, että ChatGPT ja muut tekoälyn muodot ovat mullistava edistysaskel, sillä niillä on monenlaisia käyttötarkoituksia ja ne nivoutuvat ihmisten elämään mitä moninaisimmin tavoin. ChatGPT:n käytön turvallisuus on kuitenkin pohtimisen arvoisa. Tässä oppaassa käsitellään kaikkea sitä, mitä sinun tarvitsee tietää.

Mikä ChatGPT on?

ChatGPT:n kehittäjät määrittelevät sen ”tekoälyksi, joka on koulutettu avustamaan monenlaisissa eri tehtävissä”. Se on käytännössä tekoälyyn perustuva keskustelubotti, joka osaa muodostaa luonnollista kieltä vastaukseksi käyttäjien kyselyihin. ChatGPT:n pohjana on koneoppimisalgoritmi, jota on koulutettu miljoonilla asiakirjoilla. ChatGPT:n käyttämän kielimallin ansiosta se osaa tuottaa tekstiä, joka näyttää ihmisen kirjoittamalta, ja se osaa (nimensä mukaisesti) keskustella ihmisten kanssa.

Kielipohjaisen tekoälyn yksinkertaisempia versioita on ollut saatavana jo vuosia, mutta ChatGPT on niistä toistaiseksi kehittynein. ChatGPT:n on kehittänyt tekoälyn tutkimiseen erikoistunut OpenAI-yhtiö.

Mitä ChatGPT tarkoittaa?

ChatGPT:n nimen GPT-osio tulee sanoista ”Generative Pre-trained Transformer”.

Mitä ChatGPT osaa tehdä?

ChatGPT:llä on tehokkaat luonnollisen kielen prosessointiominaisuudet ja kyky muodostaa personoituja vastauksia nopeasti. Näiden ansiosta sillä on yrityskäytössä monenlaisia sovelluskohteita, kuten asiakaspalvelu, asiakastuki ja automaattinen markkinointi. Monet arvioivat ChatGPT:n mullistavan koko elinkeinoelämän, vaikka tarkat vaikutukset ja kokonaisvaikutukset jäävätkin vielä nähtäväksi.

Työkalusta on hyötyä myös yksittäisille käyttäjille. Esimerkkejä siitä, kuinka yksityishenkilöt voivat käyttää ChatGPT:tä:

  • keskeiset asiat tai tehtävät erittelevän asiakirjayhteenvedon laatiminen
  • tekstin kääntäminen kieleltä toiselle
  • koodin kirjoittaminen tai koodin virheiden korjaaminen
  • vastaaminen kysymyksiin
  • ohjeiden antaminen määrättyihin tehtäviin
  • musiikin säveltäminen tai runojen kirjoittaminen.

ChatGPT:tä voi käyttää monella eri kielellä, ja se on käytettävissä valtaosassa maailmaa (tosin joissakin maissa se on kielletty tietosuojalainsäädännön vuoksi). Koska ChatGPT:n antamat vastaukset ovat tekoälypohjaisen kielimallin muodostamia, niissä saattaa olla virheitä tai puutteita. On tärkeää suhtautua kriittisesti ChatGPT:n antamiin tietoihin ja turvautua tarpeen mukaan muihin tietolähteisiin.

Onko ChatGPT turvallinen?

Keskeinen huolenaihe on se, voidaanko ChatGPT:n kaltaista kielimallia käyttää vahingollisiin tarkoituksiin. Potentiaalisia ChatGPT-tietoturvariskejä:

Roskaposti ja tietojenkalastelu

Tietojenkalastelu on eräs verkon yleisimmistä uhkista. Tietojenkalasteluhuijaukset on usein helppo tunnistaa, sillä niissä on kirjoitusvirheitä, puutteita kieliopissa ja kömpelösti muodostettuja lauseita. Tämä on yleensä tuloksena, kun huijarit laativat viestejä kielellä, joka ei ole heidän oma äidinkielensä. ChatGPT antaa kuitenkin nyt huijareille kaikkialla maailmassa kyvyn tuottaa sujuvaa englantia tai suomea (ja muita kieliä) – mikä on omiaan parantamaan tietojenkalasteluviestien laatua ja hankaloittamaan niiden tunnistamista. Ja koska työkalun opettamiseen on käytetty valtavasti dataa, huijareiden on entistä helpompi luoda vakuuttavan näköisiä sähköpostiviestejä ja tekeytyä haluamakseen yritykseksi.

Huijarit saattavat käyttää OpenAI:n teknologiaa myös vakuuttavien asiakaspalvelubottien luomiseen – ja huijata näin rahaa ihmisiltä.

Tietovuodot

ChatGPT:n kehittänyt OpenAI havaitsi ongelman maaliskuussa 2023, ja ChatGPT:ssä oli tuolloin usean tunnin käyttökatko. Käyttökatkon aikana muutama ChatGPT:n käyttäjä näki muiden käyttäjien keskusteluhistorian. Joidenkin tietojen mukaan myös sovelluksen edistyneemmän version käytöstä maksavien ChatGPT-Plus-tilaajien maksutietoja olisi vuotanut.

OpenAI julkaisi tapauksesta raportin ja korjasi ongelman syyn. Tämä ei kuitenkaan estä uusia ongelmia ilmenemästä tulevaisuudessa. Kaikkien verkossa toimivien palveluiden tavoin epähuomiossa tapahtuvien vuotojen ja alati kasvavan hakkerikunnan tekemien tietoturvamurtojen mahdollisuus on olemassa.

Yksityisyyteen liittyvät huolet

Tiedon väärinkäytön mahdollisuus on aito ja oikeutettu tietoturvahuoli. OpenAI-yhtiön ChatGPT:n usein kysytyissä kysymyksissä käyttäjiä kehotetaan välttämään arkaluonteisten tietojen jakamista ja varoitetaan siitä, että kehotteita ei voi poistaa. Samaisessa UKK:ssa mainitaan, että ChatGPT tallentaa keskustelut, jotka OpenAI käy läpi koulutustarkoituksessa.

Osallistuminen valeuutisten ja väärän tiedon levittämiseen

Koska väärä ja harhaanjohtava tieto sekä valeuutiset leviävät nopeasti verkossa, on esitetty huolia siitä, että ChatGPT voi pahentaa tätä ongelmaa. ChatGPT:n vastaukset perustuvat tietoon, jolla sitä on opetettu, ja valtaosa siitä on peräisin Internetistä. Sovellus esittää vastauksena kysymyksiin joukon sanoja, jotka todennäköisyyksien perusteella seuraavat toisiaan. Koska Internetissä on sekä väärää että harhaanjohtavaa tietoa, myös ChatGPT saattaa antaa vastaukseksi virheellistä tietoa. ChatGPT:tä voidaan myös käyttää apuna, kun halutaan tekeytyä toiseksi henkilöksi manipulointitarkoituksessa.

Puutteet näkökantojen tasapuolisuudessa

Vaikka tiedot olisivatkin faktuaalisesti oikein, niissä voi esiintyä poliittista tai muuta puolueellisuutta. Kaikkien koneoppimismallien tavoin myös ChatGPT heijastelee sen kouluttamiseen käytetyn tiedon näkökantoja. Jos tiedot eivät ole olleet näkökantojen suhteen tasapuolisia, myös tekoälyn tuottamat vastaukset saattavat olla puolueellisia, syrjiviä tai jopa loukkaavia. ChatGPT on tietojen mukaan ryhtynyt toimiin, jotta poliittisesti latautuneita kysymyksiä voitaisiin tunnistaa ja niihin vastaamista välttää. Palvelun käyttäjän kannattaa kuitenkin muistaa, että tiedoissa saattaa esiintyä puolueellisuutta.

Identiteettivarkaus ja tietojen kerääminen

Rikolliset toimijat voivat käyttää ChatGPT:tä tietojen keräämiseen vahingon tekemistä varten. Koska keskustelubotti on koulutettu valtavan tietomäärän pohjalta, se tietää paljon sellaista, mitä väärissä käsissä voitaisiin käyttää vahingontekoon. 

Eräässä tapauksessa ChatGPT:tä pyydettiin kertomaan, mitä IT-järjestelmää muuan pankki käyttää. Julkisesti saatavilla olevan tiedon perusteella keskustelubotti eritteli IT-järjestelmät, joita kyseinen pankki käyttää. Tämä on esimerkki siitä, kuinka vahingontekotarkoituksessa toimiva taho voi eritellä tai jäsentää ChatGPT:n avulla tietoa, jota voi käyttää vahingon tuottamiseen.  

OpenAI on sittemmin reagoinut näihin huolenaiheisiin ja ryhtynyt toimiin kielimalliensa turvallisuuden varmistamiseksi. Yhtiö on muun muassa ottanut käyttöön tiukat käytönhallintamekanismit, jotta järjestelmään ei pääse ilman asiaankuuluvaa lupaa, ja laatinut eettisen säännöstön tekoälyn kehittämiselle ja käyttämiselle. Sääntöihin kuuluvat läpinäkyvyys, rehellisyys ja sitoutuminen teknologian vastuulliseen käyttämiseen.

ChatGPT:n haksauttaminen haittakoodin laatijaksi

ChatGPT osaa kirjoittaa koodia, ja tekoäly on ohjelmoitu siten, että se ei luo haittakoodia tai hakkerointiin tarkoitettua koodia. Jos ChatGPT:ltä pyytää hakkerointikoodia, se kertoo käyttäjälle, että sen tarkoituksena on ”auttaa hyödyllisissä ja eettisissä tehtävissä eettisten ohjeistojen ja käytäntöjen mukaisesti”.

ChatGPT:n manipulointi ei kuitenkaan ole mahdotonta, ja riittävällä tietämyksellä ja luovuudella vahingontekotarkoituksessa toimivat tahot voivat haksauttaa tekoälyn luomaan hakkerointikoodia. Hakkerointiaiheisilla foorumeilla hakkerit ovat väittäneet testanneensa keskustelubottia haittaohjelmakoodinpätkien luomiseen. Koska tällaisia ketjuja on löytynyt julkisesti, pimeässä verkossa niitä voi olla lisää. Vähemmälle keskustelulle on jäänyt se, kuinka ChatGPT voisi itse joutua hakkeroiduksi – ja jos niin tapahtuisi, uhkatoimijat voisivat käyttää sitä väärän tiedon levittämiseen.

ChatGPT-huijaukset

Kun markkinoille tulee uusi teknologia tai alusta, myös uudenlaisia huijauksia kehitetään, kun kyberrikolliset pyrkivät lyömään rahoiksi sen kustannuksella. Kiinnostus ChatGPT:tä kohtaan on ollut valtavaa sen julkistamisesta lähtien. Siksi ei ole yllättävää, että esimerkiksi väärennettyjen, haittaohjelmia levittävien ChatGPT-sovellusten kaltaisilla huijauksilla pyritään urkkimaan käyttäjien salasanoja ja rahoja. Väärennettyjä sovelluksia saatetaan mainostaa ilmaisina sekä varustettuna rajattomilla nopeuksilla ja uusimmilla ominaisuuksilla.

Vanha totuus pätee tässäkin: jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on luultavasti valhetta. Suhtaudu varauksella ChatGPT-tarjouksiin, joita mainostetaan somessa ja sähköpostiviesteissä. Varo myös sovelluksia, jotka väittävät olevansa ChatGPT-sovelluksia. Puhelimessa ChatGPT:tä voi käyttää mobiiliselaimella tai virallisella sovelluksella.

ChatGPT:stä voi olla hyötyä myös kyberturvallisuuden ammattilaisille

ChatGPT on eräs ensimmäisistä julkisesti saatavilla olevista ja hyvällä kielitaidolla varustetuista tekoälysovelluksista, joten se on luonnollisesti herättänyt vilkasta keskustelua sekä mahdollisuuksista että potentiaalisista riskeistä. Varovaisuutta on hyvä noudattaa, niin kuin minkä tahansa uuden teknologian kohdalla. On helppo tempautua mukaan tohinaan ja unohtaa, että kyseessä on verkossa toimiva palvelu, jota voidaan myös käyttää väärin.

Ja sekin on muistettava, että vaikka ChatGPT:stä voi olla hyötyä kyberrikollisuuden harjoittajille, siitä voi olla hyötyä myös uhkien torjunnassa. Kyberturvallisuuden ammattilaisille ChatGPT voi myös olla yksi lisä heidän arsenaalinsa.

Suojaa toimintasi verkossa käyttämällä VPN:ää

Kun haluat turvata yksityisyytesi verkossa mahdollisimman hyvin, keskeinen keino on VPN:n eli virtuaalisen yksityisen verkon käyttäminen. VPN tekee Internet-yhteydestäsi anonyymin ja piilottaa IP-osoitteesi – jolloin kolmannet osapuolet eivät pääse jäljittämään toimiasi.

Jos haluat piilottaa IP-osoitteesi ja selata verkkoa turvallisesti omia tietojasi vaarantamatta, Kaspersky VPN Secure Connection tai vastaava VPN voi olla erinomainen vaihtoehto. Kaspersky Secure Connectionin avulla voit selata verkkoa turvallisesti, anonyymisti ja alan johtavilla nopeuksilla sekä saada mistä tahansa pääsyn globaaliin sisältöön ilman rajoituksia.

Voit myös harkita lisäsuojaa tuovaa salasanojen hallintatoimintoa, joka luo sinulle satunnaisia vahvoja salasanoja ja taltioi ne turvalliseen digitaaliseen säilöön.

Aiheeseen liittyvät tuotteet: 

Lue lisää: 

Onko ChatGPT:n käyttäminen turvallista? Mitä sinun tulee tietää

ChatGPT herättää erinäisiä tietoturvaan ja yksityisyyteen liittyviä kysymyksiä. Lue oppaastamme ChatGPT:n tietoturvasta ja siitä, onko ChatGPT:tä turvallista käyttää.
Kaspersky logo