Siirry pääsisältöön

BlackCat-kiristysohjelma: uhan yleiskatsaus ja suojatoimenpiteet

Kuva mustan kissan silmistä

Kyberrikollisuuden maailmassa BlackCat-kiristysohjelma on kasvanut merkittäväksi ja kehittyneeksi uhaksi. Lue lisää siitä, kuinka BlackCat-kiristysohjelma toimii ja kuinka siltä voi suojautua.

Mikä BlackCat-kiristysohjelma on?

BlackCat, joka tunnetaan myös nimillä ALPHV ja ALPHV-ng, tuli esiin marraskuussa 2021 ja siitä on sittemmin muodostunut merkittävä vaiva kiristysohjelmien maailmassa. Tämä kiristysohjelmatyyppi toimii "kiristysohjelmapalveluna" (Ransomware-as-a-Service, RaaS), ja sitä pidetään edistyneimpänä RaaS-operaationa. BlackCat erottuu muista haittaohjelmista Rust-ohjelmointikielen käytön ja kolmikertaisen kiristyksen strategian avulla.

Kuinka BlackCat-kiristysohjelma toimii?

BlackCat-kiristysohjelma toimii haittaohjelmana, joka erottu muista käyttämällä Rust-ohjelmointikieltä poikkeuksellisella tavalla. Se soveltuu käytettäväksi laajaan valikoimaan kohdelaitteita ja mahdollisia haavoittuvuuksia, usein yhdessä vakiintuneiden uhkatoimintaryhmien kanssa. BlackCatin haitallisuus piilee sen järkkymättömässä toiminnassa: se salaa uhrin tiedot, kerää ne ja käyttää säälimätöntä kolminkertaisen kiristyksen taktiikkaa. Kolminkertaisessa kiristyksessä ei pelkästään uhata paljastaa varastettuja tietoja, jos lunnaita ei makseta – se sisältää myös uhan hajautetusta palvelunestohyökkäyksestä (DDoS), jos lunnasvaatimuksiin ei vastata.

Kiristysohjelmapalveluna (RaaS) BlackCatin ansaintamalli perustuu siihen, että se sallii muiden kyberrikollisten käyttää kiristysohjelmaansa ja suorittaa sillä omia kampanjoitaan, minkä jälkeen se veloittaa huomattavan osan tuloista, jopa yli alalle tavanomaisen 70 prosentin. BlackCatin houkuttavuutta lisäävät sen laajat räätälöintimahdollisuudet, joiden avulla kokemattomammatkin kumppanit voivat toteuttaa vaikeita hyökkäyksiä suuryrityksiä vastaan. Vaikka BlackCatin lunnasvaatimukset nousevat monesti useisiin miljooniin, nopealla maksamisella voi saada alennusta. Organisaatioiden on kuitenkin oltava varovaisia harkitessaan maksamista, koska maksu saattaa rahoittaa rikollista toimintaa, eikä tiedostojen palautuksesta ole takuita.

Tyypillisesti BlackCatia käyttävät kyberrikolliset vaativat maksun salauksen purkuavaimesta Bitcoinin kaltaisessa kryptovaluutassa. Lisäksi uhreille näytetään ilmoituksia siitä, kuinka lunnaat maksetaan ja kuinka salauksen purkuavain hankitaan, mikä lisää kiristyskampanjan aiheuttamaa painetta.

Kuinka BlackCat-kiristysohjelma leviää?

BlackCatin ensisijaisiin hyökkäysvektoreihin kuuluvat viruksia sisältävät sähköpostiviestit ja linkit haitallisille verkkosivustoille, joilla uhrit houkutellaan ansaan. BlackCatin virulenssi takaa nopean ja laajan leviämisen koko järjestelmään.

BlackCat eroaa muista kiristysohjelmavarianteista siinä, että se käyttää Rust-ohjelmointikieltä. Rust erottuu muista poikkeuksellisten ominaisuuksiensa avulla, kuten nopeudella, vakaudella, ylivoimaisella muistinhallinnalla ja kyvyllä välttää vakiintuneet tunnistustavat. Nämä ominaisuudet tekevät siitä tehokkaan työkalun kyberrikollisille. BlackCatin joustavuus ulottuu Windowsin ulkopuolelle, kuten esimerkiksi Linuxiin, jossa haittaohjelmauhat ovat yleensä vähäisemmät. Tämä tarjoaa poikkeuksellisen haasteen Linux-järjestelmänvalvojille taistelussa tätä kehittyvää uhkaa vastaan.

BlackCatin joustavuutta tukee JSON-määritystiedosto, jonka avulla käyttäjät voivat valita neljästä salausalgoritmista, räätälöidä lunnasvaatimuksia, määrittää ohitettavia tiedostoja, kansioita ja tiedostotyyppejä sekä valita lopetettavat palvelut ja prosessit, mikä varmistaa saumattoman salaamisen. BlackCatin räätälöitävyys ulottuu myös toimialuekirjautumistietojen käyttöön, mikä lisää sen kykyä levittäytyä muihinkin järjestelmiin.

Lisäksi BlackCat on laajentanut toimintaa pimeän verkon ulkopuolelle perustamalla tietovuotosivuston julkiseen internetiin. Kun muut ryhmät yleensä pyörittävät näitä sivustoja pimeässä verkossa todistaakseen tietovuodot ja pakottaakseen uhrit maksamaan lunnaat, BlackCatin julkinen sivusto toimii eri tavalla, koska se tarjoaa näkyvyyttä laajemmalle yleisölle, kuten nykyisille ja mahdollisille asiakkaille, osakkeenomistajille ja toimittajille.

BlackCat-kiristysohjelman tyypilliset uhrit

Kuten tavallista suurta saalista tavoittelevien kiristysohjelmauhkien kanssa, BlackCatin tyypilliset uhrit ovat kookkaita organisaatioita, jotka on valittu mahdollisimman suurten lunnaitten takia. Raportit osoittavat, että vaaditut lunnaat vaihtelevat huomattavasti, sadoista tuhansista miljooniin dollareihin kryptovaluuttana.

Vaikka uhrien tarkasta lukumäärästä ei ole varmuutta, BlackCatin uhan voi nähdä ryhmän Tor-verkossa olevan vuotosivuston luettelosta, jossa on yli 20 kohdeorganisaatiota. Uhreja löytyy monilta aloilta ja useista maista, kuten Australiasta, Bahamalta, Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Alankomaista, Filippiineiltä, Espanjasta, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Uhrien toimialoja ovat mm. yrityspalvelut, rakennusala, energia, muoti, rahoitus, logistiikka, koneteollisuus, lääketeollisuus, vähittäismyynti ja teknologia.

Esimerkkejä BlackCat-kiristysohjelmahyökkäyksistä

Marraskuu 2023 – Henry Schein

Vuoden 2023 marraskuussa BlackCat-kiristysohjelmalla hyökättiin Henry Scheiniin, joka on Fortune 500:aan kuuluva terveydenhuolto-organisaatio. Raporttien mukaan kiristysohjelmajengi, myös ALPHV:nä tunnettu, väitti varastaneensa 35 TB:n edestä dataa ja aloitti neuvottelut Henry Scheinin kanssa. Alussa yhtiö vastaanotti salauksenpurkuavaimen ja aloitti järjestelmiensä palautuksen, mutta jengi salasi kaiken uudelleen, kun neuvotteluissa ei päästy tulokseen. Tilanne eskaloitui, kun jengi uhkasi julkaista sisäisiä tietoja, mutta myöhemmin se poisti datan verkkosivustoltaan, mikä viittaa sopimuksen syntymiseen. Hyökkäys tapahtui kaksi viikkoa ennen datan julkaisemista verkossa ja aiheutti häiriöitä Henry Scheinin toiminnalle. Yhtiö ryhtyi varotoimenpiteisiin, ilmoitti tapauksesta poliisille ja värväsi tutkimuksiin rikosteknisiä asiantuntijoita.

Elokuu 2023 – Seiko Group Corporation

Seiko Group Corporation vahvisti BlackCat-kiristysohjelmajengin tekemän tietomurron elokuussa 2023, jonka piiriin kuului 60 000 paljastunutta tietuetta. Tietoihin kuului asiakastietoja, yritysyhteystietoja, työnhakijoiden tietoja ja tietoja henkilöstöstä. Mikä tärkeintä, luottokorttitiedot pysyivät turvassa. Vastauksena murtoon Seiko toteutti monia tietoturvatoimia, se mm. esti viestinnän ulkopuolisten palvelimien kanssa sekä otti käyttöön EDR-järjestelmiä ja monen tekijän tunnistautumisen. Seiko on vahvistanut suunnittelevansa yhteistyötä kyberturva-asiantuntijoiden kanssa tietoturvan parantamiseksi ja uusien tapahtumien estämiseksi.

Hakkeri kannettavan koneen ja usean näytön ääressä varastamassa dataa

Kuinka BlackCat-kiristysohjelmahyökkäyksiltä voi suojautua?

Järjestelmien ja datan suojaaminen BlackCat-kiristysohjelmalta tapahtuu samoin kuin muita kiristysohjelmavariantteja vastaan suojautuminen. Suojatoimiin kuuluvat:

Työntekijöiden kouluttaminen:

Työntekijöiden kouluttamisessa BlackCatin ja muiden haittaohjelmauhkien torjumiseksi on useita pääkohtia.

  • Kouluttamisen tulisi sisältää tietojenkalasteluviestien tunnistamisen, sillä ne ovat yleinen kiristysohjelmien jakelutapa.
  • Tietojenkalasteulviesteissä esiinnytään usein luotettavana lähteenä, kuten pankkina tai kuljetusyhtiönä. Niissä voi olla haitallisia liitteitä tai linkkejä, joiden kautta asennetaan haittaohjelmia.
  • Tuntemattomien lähettäjien sähköposteja on käsiteltävä varoen ja valtuuttamattomien latausten välttäminen on ehdottoman tärkeää.
  • Työntekijöiden tulee pitää ohjelmistot ja virustorjuntaohjelmat ajan tasalla, ja heidän kuuluu tietää, kuinka epäilyttävästä toiminnasta ilmoitetaan IT- tai tietoturvahenkilöstölle.
  • Säännöllinen tietoturvakoulutus pitää työntekijät tietoisina uusimmista kiristysohjelmauhista ja niiden ehkäisemisen parhaista käytännöistä. Tämä pienentää BlackCat-kiristysohjelmahyökkäysten ja muiden kyberturvavaarojen riskiä.

Datan salaus ja käyttöoikeuksien hallinta:

Arkaluonteisen datan suojaaminen on tehokas turva BlackCat-kiristysohjelmilta ja vastaavilta uhilta. Käyttämällä salausta ja hallitsemalla käyttöoikeuksia organisaatiot voivat vähentää huomattavasti BlackCat-tartunnan riskiä ja onnistuneen hyökkäyksen mahdollisia seurauksia.

  • Salaaminen tarkoittaa datan muuttamista koodiksi, jota on käytännössä mahdoton lukea ilman vastaavaa salauksen purkuavainta.
  • Tämä suojelee dataa, vaikka kiristysohjelma pääsisikin tunkeutumaan järjestelmään ja käsiksi salattuihin tietoihin.
  • Kriittinen data, kuten taloudelliset ja henkilötiedot sekä tärkeät liiketoimintatiedostot, on aina salattava.
  • Windowsin BitLocker, Macin FileVault ja kolmansien osapuolten salausohjelmat ovat esimerkkejä sopivista työkaluista.
  • Käyttöoikeuksien hallinta on erittäin tärkeää datan käytön rajoittamisessa. Siihen voidaan käyttää käyttäjien tunnistautumista ja tehtävien mukaisia valtuutusprosesseja sekä vaatimuksia vahvoista salasanoista.
  • Vaikka uhka pääsisi käsiksi salattuun dataan, data pysyy käyttökelvottomana ilman salauksen purkuavainta, joka pitää säilyttää erillään salatusta datasta.

Datan varmuuskopiointi:

Säännöllinen varmuuskopiointi on yksi tehokkaimmista suojista BlackCat-kiristysohjelmaa ja muita haittaohjelmia vastaan.

  • Se tarkoittaa tärkeiden tietojen kopioimista ja tallentamista eri paikkaan, kuten ulkoiselle kiintolevylle, pilvitallennustilaan tai toiselle tietokoneelle.
  • Jos järjestelmä saa BlackCat-tartunnan, tartunnan saaneet tiedostot voidaan hävittää ja data voidaan palauttaa varmuuskopiosta, jolloin lunnaita ei tarvitse maksaa, eikä tiedostojen menettämisestä ole vaaraa.
  • Riskien minimoimiseksi varmuuskopiot on tärkeää tallentaa erilliseen sijaintiin, muualle kuin ensisijaiseen tietokoneeseen tai verkkoon. Suositeltuja tallennusvaihtoehtoja ovat fyysisesti erilliset sijainnit tai hyvämaineiset pilvitallennuspalvelut, joilla on vankat tietoturva- ja salausprotokollat.

Ohjelmistopäivitykset:

Ohjelmistojen säännöllinen päivittäminen suojaa BlackCatilta ja vastaavilta haittaohjelmilta.

  • Päivitykset sisältävät usein tietoturvakorjauksia, jotka korjaavat kiristysohjelmahyökkääjien käyttämiä haavoittuvuuksia. Ohjelmistojen valmistajat julkaisevat päivityksiä löydettyihin haavoittuvuuksiin estääkseen niiden hyväksikäytön.
  • Näihin kuuluvat tietoturvakorjaukset, virheiden korjaukset ja uudet ominaisuudet. Päivitysten jättäminen väliin saattaa jättää järjestelmät alttiiksi hyökkäyksille.
  • Hyökkääjät kohdistavat usein hyökkäykset vanhentuneisiin ohjelmistoihin, kuten käyttöjärjestelmiin, verkkoselaimiin tai lisäosiin. Päivitysten johdonmukainen asentaminen parantaa tietoturvaa ja tekee haavoittuvuuksien hyödyntämisen vaikeammaksi hyökkääjille.
  • Automaattisen korjaustenhallintaohjelmiston käyttöönotto virtaviivaistaa päivitysprosessia, automatisoi asennuksia, ajoittaa päivitykset työajan ulkopuolelle ja tarjoaa yksityiskohtaisia raportteja järjestelmän päivityksistä. Säännöllisten päivitysten ja automatisoidun korjaustenhallinnan yhdistelmä pienentää BlackCat-tartuntojen ja muiden kyberuhkien riskiä.

Kyberturvatyökalujen käyttö:

Siinä missä yllä mainittujen toimien toteuttaminen voi huomattavasti parantaa suojaasi BlackCat-kiristysohjelmalta, niiden lisäksi on elintärkeää käyttää erikoistuneita kyberturvatuotteita. Esimerkki:

  • Kaspersky Premium tarjoaa kattavan suojan monilta kyberuhilta, kuten kiristysohjelmilta. Se käyttää jatkuvaan suojaamiseen reaaliaikaista uhkien havaitsemista, kehittyneitä palomuureja ja automaattisia päivityksiä.
  • Kaspersky VPN parantaa verkkotietoturvaa salaamalla internet-yhteytesi ja reitittämällä sen suojattujen palvelimien kautta, mikä tekee siitä ihanteellisen datasi suojaamiseen, etenkin julkisissa Wi-Fi-verkoissa.
  • Lisäturvaa kiristysohjelmia vastaan tuo Kaspersky Password Manager , joka tallentaa salasanat suojatusti ja luo vahvoja, ainutlaatuisia salasanoja verkkotileille ja siten pienentää heikkojen tai uudelleenkäytettyjen salasanojen muodostamaa tietomurtoriskiä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kun uhkanäkymät jatkavat kehittymistään, vankkojen kyberturvakäytäntöjen yhdistäminen huippuluokan työkalujen kanssa on erittäin tärkeää. Kokonaisvaltaisen lähestymistavan käyttöönotto, johon sisältyvät työntekijöiden koulutus, datan salaus, käyttöoikeuksien hallinta, säännöllinen varmuuskopiointi ja ohjelmistojen päivittäminen, maksimoi verkkoturvallisuutesi ja auttaa suojautumaan BlackCat-kiristysohjelmalta ja muilta uhilta.

Usein kysyttyä BlackCat-kiristysohjelmasta

Mikä BlackCat-kiristysohjelma on?

BlackCat, joka tunnetaan myös nimillä ALPHV ja ALPHV-ng, ilmaantui marraskuussa 2021. Siitä on tullut merkittävä uhka kiristysohjelmamaailmassa. BlackCat toimii kiristysohjelmapalveluna (RaaS), ja sitä pidetään yhtenä tähän asti tehokkaimmista RaaS-operaatioista. BlackCatin erotta muista Rust-ohjelmointikielen käyttö ja uhkaava kolminkertaisen kirityksen lähestymistapa.

Mitä esimerkkejä BlackCatin uhreista on?

BlackCatin strategiana on kohdistaa hyökkäykset suuriin organisaatioihin ja tavoitella merkittäviä lunnassummia, jotka voivat vaihdella sadoista tuhansista miljooniin dollareihin kryptovaluuttana. Ryhmän Tor-verkossa olevalla vuotosivustolla on nimetty yli 20 uhriorganisaatiota useista maista eri puolilla maapalloa. Kohteiden aloina ovat olleet yrityspalvelut, rakentaminen, energia, muoti, rahoitus, logistiikka, koneteollisuus, lääketeollisuus, vähittäismyynti ja teknologia.

Aiheeseen liittyvät tuotteet:

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

BlackCat-kiristysohjelma: uhan yleiskatsaus ja suojatoimenpiteet

Lue lisää BlackCat-kiristysohjelmasta, sen Rust-ohjelmointikielen käytöstä ja kolminkertaisen kiristyksen strategiasta. Selvitä, miten voit suojata järjestelmiä.
Kaspersky logo

Aiheeseen liittyviä artikkeleita