Siirry pääsisältöön

Mitä EDR on?

Valvontakamerat osoittavat tyhjään tuoliin. EDR-työkalut valvovat jatkuvasti mahdollisia uhkia.

Mitä EDR on?

Päätepisteiden tunnistaminen ja reagointi (EDR) viittaa työkaluluokkaan, joka valvoo jatkuvasti uhkiin liittyvää tietoa työpisteiden tietokoneilla ja muissa päätepisteissä. EDR pyrkii tunnistamaan tietomurrot reaaliajassa ja reagoimaan mahdollisiin uhkiin nopeasti. Päätepisteiden tunnistaminen ja reagointi - joka tunnetaan myös nimellä päätepisteiden uhkien tunnistaminen ja reagointi (ETDR) - kuvaa tietyn työkalusarjan toiminnallisia kykyjä. Tarkemmat yksityiskohdat saattavat vaihdella tapauskohtaisen käyttötavan mukaan.

Mitä yhteistä on älypuhelimilla, valvontakameroilla, älyjääkaapeilla ja palvelimilla? Ne ovat kaikki päätepisteitä, joita kyberrikolliset voivat mahdollisesti käyttää päästäkseen verkkoihin, dataan ja sovelluksiin ja aiheuttaakseen vakavia vahinkoja.

Koskaan ei ole ollut tärkeämpää pitää päätepisteet turvassa. Kyberrikollisuus on edelleen nousussa, ja tietomurtojen seuraukset – oikeudelliset, maineeseen liittyvät, toiminnalliset ja taloudelliset – ovat yhä vakavampia. Kun siihen lisätään jatkuvasti laajeneva päätepisteiden valikoima, mistä erityiskiitos kuuluu esineiden internetille ja uusille tavoille työskennellä ja yhdistää yritysjärjestelmiin, on selvää, että kokonaisvaltainen lähestymistapa päätepisteiden tietoturvaan on yhä useammin liiketoiminnan kannalta välttämätöntä.

Monille organisaatioille se tarkoittaa päätepisteiden tunnistamista ja reagointia, lyhyemmin EDR:ää, eikä ole yllätys, että se on nousussa kyberturvallisuusmarkkinoilla. Vuonna 2022 päätepisteiden tunnistamis- ja reagointityökalujen maailmanmarkkinat olivat alle 3 miljardia dollaria Grand View Researchin mukaan, mutta sen arvon odotetaan kasvavan 22,3 prosentin vuosivauhtia vuosikymmenen lopun ajan.

Tämä blogi vastaa joihinkin päätepisteiden tunnistamisen ja reagoinnin (EDR) avainkysymyksiin: mitä EDR on tietoturvassa, miten se toimii, miksi se on niin tärkeä nykyaikaisessa yritysympäristössä ja mitä sinun tulisi vaatia mahdolliselta EDR-kumppanilta?

Mitä EDR on kyberturvallisuudessa?

Gartner loi EDR-termin vuonna 2013, ja siitä lähtien siitä on tullut yleisesti käytetty tapa pitää data, sovellukset ja järjestelmät turvassa estämällä uhat ja tunkeutumiset päätepisteiden kautta.

EDR-järjestelmän tarkat tiedot ja toimintakyvyt voivat vaihdella käyttötavasta riippuen. EDR:n käyttötapaan voi kuulua:

  • Tiettyä tarkoitusta varten rakennettu työkalu;
  • Laajemman suojaus- ja valvontatyökalun pieni osa; tai
  • Vähemmän tiukasti koottu työkalujen sarja, jota käytetään yhdessä.

Hyökkääjät kehittävät toimintakeinojaan jatkuvasti, joten perinteiset turvallisuus- ja suojausjärjestelmät eivät välttämättä enää riitä. Kyberturvallisuusasiantuntijat pitävät EDR:ää edistyneenä keinona suojautua uhkilta.

Kyberturvatiimi valvoo EDR-ratkaisun hälytyksiä.

Kuinka EDR toimii?

Kaikki päätepisteet voidaan suojata EDR:n avulla työntekijöiden päivittäin käyttämistä pöytätietokoneista, kannettavista tietokoneista ja älypuhelimista aina palvelinkeskuksen tiloissa oleviin palvelimiin. EDR tarjoaa reaaliaikaisen näkyvyyden ja ennakoivan tunnistamisen ja reagoinnin kaikille näille päätepisteille nelivaiheisen prosessin avulla.

Päätepistedatan kerääminen ja siirto

Data luodaan päätepistetasolla ja sisältää tyypillisesti viestinnän, prosessin suorittamisen ja kirjautumiset. Data anonymisoidaan ja lähetetään keskitetylle EDR-alustalle. Se toimii yleensä pilvessä, mutta se voi toimia myös paikan päällä tai hybridipilvenä organisaation erityistarpeista riippuen.

Datan analyysi

Hyvät päätepisteiden tunnistamis- ja reagointityökalut käyttävät koneoppimista analysoimaan dataa ja suorittamaan sille käyttäytymisanalyysiä. Tämä muodostaa säännöllisen toiminnan perustason, jotta kaikki epänormaalit toiminnot voidaan havaita ja tunnistaa helpommin vertailemalla. Myös monet kehittyneet EDR-palvelut käyttävät uhkatietoa lisätäkseen kontekstia tietoihin todellisten kyberhyökkäysesimerkkien perusteella.

Hälyttäminen epäilyttävästä toiminnasta

Mahdollisista epäilyttävistä toimista ilmoitetaan tietoturvatiimeille ja muille asiaankuuluville sidosryhmille, ja automaattinen reagointi käynnistetään ennalta määritettyjen laukaisimien perusteella. EDR-ratkaisu voi esimerkiksi eristää automaattisesti tietyn tartunnan saaneen päätepisteen estääkseen haittaohjelmien leviämisen verkossa ennen kuin manuaalisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä.

Datan säilyttäminen

Siinä missä hälytykset antavat tietoturvatiimille mahdollisuuden ryhtyä reagointi-, palautus- ja korjaustoimiin, EDR-ratkaisut arkistoivat kaiken uhkien tunnistamisprosessissa luodun datan. Tätä dataa voidaan käyttää jatkossa olemassa olevien tai pitkittyneiden hyökkäysten tutkimiseen ja sellaisten uhkien havaitsemiseen, joita ei ole aiemmin voitu havaita.

Miksi päätepisteiden tunnistaminen ja reagointi on niin tärkeää nykyaikaisissa yrityksissä?

Päätepisteet ovat yksi yleisimmistä ja haavoittuvimmista kyberhyökkäysvektoreista, minkä vuoksi kyberrikolliset hyökkäävät niihin säännöllisesti. Tämä riski on kasvanut muutaman viime vuoden aikana, jolloin etä- ja hybridityöskentelyn lisääntyminen on aiheuttanut sen, että yhä useammat laitteet käyttävät useammilla internet-yhteyksillä yrityksen järjestelmiä ja dataa. Näillä päätepisteillä on usein eri suojaustaso kuin toimistossa toimivilla yrityslaitteilla, mikä lisää huomattavasti onnistuneen hyökkäyksen riskiä.

Samaan aikaan suojausta tarvitsevien päätepisteiden määrä kasvaa edelleen vauhdilla. IoT-laitteiden maailmanlaajuisen määrän arvioidaan Statistan mukaan nousevan yli 29 miljardiin vuoteen 2030 mennessä, mikä kolminkertaistaa yhdistettyjen laitteiden määrän vuodesta 2020. Tämä antaa mahdollisille hyökkääjille enemmän mahdollisuuksia löytää haavoittuva laite, minkä vuoksi EDR on niin tärkeä laajennettaessa kehittynyttä uhkien tunnistamista kaikkiin päätepisteisiin verkon koosta ja laajuudesta riippumatta.

Lisäksi tietomurron jälkien selvittely voi olla hankalaa ja kallista, mikä on ehkä suurin syy siihen, että EDR on tarpeellinen. Ilman toiminnassa olevaa EDR-ratkaisua organisaatiot saattavat tuhlata viikkokausia koittaessaan päättää, mitä tekisivät – ja usein heidän ainoa ratkaisunsa on palauttaa koneet näköistiedostoista, mikä voi olla hyvin häiritsevää ja tuottavuutta vähentävää sekä aiheuttaa taloudellisia tappioita.

Miten EDR eroaa perinteisistä virustorjuntaohjelmistoista?

Avainero EDR:n ja virustorjunnan välillä on kunkin järjestelmän lähestymistavassa. Virustorjuntaratkaisut voivat puuttua vain uhkiin ja poikkeavuuksiin, joiden ne tietävät jo olevan olemassa, ja ne voivat reagoida ja varoittaa tietoturvatiimejä ongelmasta vain, kun tietokannasta löytyy vastaava uhka.

Päätepisteiden tunnistamis- ja reagointityökalut puolestaan käyttävät paljon ennakoivampaa lähestymistapaa. Ne tunnistavat käynnissä olevat uudet hyväksikäytöt ja hyökkääjän epäilyttävän toiminnan aktiivisen tapahtuman aikana.

Mitä eroa on EDR:n ja XDR:n välillä?

Perinteiset EDR-työkalut keskittyvät vain päätepisteiden tietoihin ja antavat näkyvyyden epäiltyihin uhkiin. Samalla, kun tietoturvatiimien kohtaamat haasteet – kuten tapahtumien ylisuuri määrä, liian kapeasti keskittyneet työkalut sekä integroinnin, taitojen ja ajan puute – jatkavat kehittymistään, niin tekevät myös EDR-ratkaisut.

XDR, tai laajennettu tunnistus ja reagointi, taas on uudempi lähestymistapa päätepisteiden uhkien tunnistamiseen ja niihin reagoimiseen. ”X” tarkoittaa sanaa ”extended”, ”laajennettu”, ja viittaa kaikkiin datalähteisiin, kuten verkon, pilven, kolmannen osapuolen ja päätepisteiden dataan, eristetyissä siiloissa olevien uhkien tutkimiseen liittyvät rajoitteet tunnistaen. XDR-järjestelmät käyttävät analytiikan, heuristiikan ja automaation yhdistelmää luodakseen tarkkoja tietoja näistä lähteistä parantaen suojausta eristettyihin suojaustyökaluihin verrattuna. Tulos on yksinkertaistetut, turvallisuus- ja suojausoperaatiot kattavat tutkimukset, mikä vähentää uhkien löytämiseen, tutkimiseen ja niihin reagoimiseen kuluvaa aikaa.

Mitä päätepisteiden tunnistus- ja reagointityökaluilta pitäisi vaatia?

EDR:n toimintakyvyt vaihtelevat myyjän mukaan, joten ennen kuin valitset organisaatiollesi EDR-ratkaisun, on tärkeää tutkia kaikkien ehdotettujen järjestelmien kyvyt ja kapasiteetit ja se, miten hyvin se voidaan integroida olemassa oleviin turvallisuus- ja suojausmenetelmiisi.

Ihanteellinen EDR-ratkaisu on sellainen, joka maksimoi suojauksen ja minimoi vaaditun vaivan ja investoinnin. Haluat ratkaisun, joka tukee tietoturvatiimiäsi ja tuo sille lisäarvoa ilman, että se syö kaiken ajan. Suosittelemme vertaamaan näitä kuutta keskeistä ominaisuutta:

1. Päätepisteiden näkyvyys

Näkyvyys kaikkiin päätepisteisiisi antaa sinun nähdä mahdolliset uhkat reaaliajassa, jotta voit pysäyttää ne heti.

2. Uhkatietokanta

Tehokas EDR edellyttää huomattavan datamäärän keräämistä päätepisteistä. Se rikastaa sen kontekstilla, jotta hyökkäyksen merkit voidaan tunnistaa analysoimalla.

3. Toimintaperusteinen suojaus

EDR:ään kuuluu toimintaan perustuvia lähestymistapoja, jotka etsivät merkkejä hyökkäyksestä (indicators of attack, IOA) ja antavat oleellisille sidosryhmille hälytyksen epäilyttävästä toiminnasta ennen kuin tietomurto tapahtuu.

4. Syvälliset ja tarkat tiedot

EDR-ratkaisut, jotka integroivat uhkatietoja, voivat tarjota kontekstia, kuten esimerkiksi tietoja epäillystä hyökkääjästä tai muita hyökkäykseen liittyviä yksityiskohtia.

5. Nopea reagointi

EDR, joka edesauttaa nopeaa reagointia, voi estää hyökkäyksen ennen kuin siitä tulee tietomurto. Sen ansiosta organisaatiosi voi jatkaa toimintaansa normaalisti.

6. Pilvipohjainen ratkaisu

Pilvipohjainen päätepisteiden tunnistus- ja reagointiratkaisu varmistaa, että hyökkäys ei haittaa päätepisteitä, ja mahdollistaa etsintä-, analyysi- ja tutkimustoiminnan jatkumisen tarkasti ja reaaliajassa. EDR-ratkaisut, kuten Kaspersky Next EDR Optimum ovat ihanteellisia monimutkaisten ja kohdennettujen uhkien aiheuttamien liiketoiminnan häiriöiden estämiseen, kattavan näkyvyyden saamiseen koko verkossa ja turvallisuuden hallintaan yhdestä pilvipohjaisesta hallinta-alustasta.

Aiheeseen liittyvät tuotteet:

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Mitä EDR on?

Päätepisteiden tunnistaminen ja reagointi (EDR) on kriittistä maailmassa, jossa kyberrikollisuus kasvaa, verkot laajenevat ja työtavat kehittyvät. Tutustu EDR:ään tarkemmin täällä.
Kaspersky logo