Perheblogin luominen voi olla hyvä vaihtoehto, jos etsit perheellesi yhteistä projektia. Bloggaaminen on myös mainio keino pitää yhteyttä sukulaisiin. Voit dokumentoida blogiin lasten toimia ja saavutuksia, kirjoittaa yhteisistä matkoista ja pitää sukulaiset ja ystävät yleisesti ajan tasalla perheesi kuulumisista. Bloggaaminen yhdessä lasten kanssa voi olla opettavainen kokemus lapsille ja antaa vanhemmille tilaisuuden keskustella verkkoturvallisuudesta.
Kumpi on parempi: perheen yhteinen blogi vai verkkosivusto?
Perheblogi eli julkinen blogi, jossa kerrotaan perheesi elämästä ja jota myös ei-toivotut lukijat voivat seurata, on ratkaisevan erilainen perheen yksityiseen verkkosivustoon verrattuna. Perheen yksityisellä verkkosivustolla voi jakaa valokuvia ja muita tietoja itselleen sopivalla yksityisyystasolla. Yksityisillä blogisivustoilla perheen sivuston voi myös lukita niin, että vain sinä ja perheenjäsenesi pääsette käyttämään sitä. Sosiaalisten palvelujen sivustoilla kaikki julkaistava sisältö on julkista, kun taas yksityistä blogia pääsevät lukemaan vain henkilöt, joille haluat antaa pääsyn perheesi verkkosivustolle.
Lasten kanssa bloggaamisen edut ja haitat
Jos päätät luoda julkisen perheblogin, siitä aiheutuu sekä etuja että haittoja. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:
Perheblogin edut:
Lapsuusmuistojen säilö: perheblogista voi tehdä elävän päiväkirjan, jota lapsesi voivat myöhemmin ihastella nostalgisesti.
Vanhemmuuden kokemuksen jakaminen: Osa vanhemmista bloggaa voidakseen esitellä perhe-elämää realistisesti vastapainona epärealistisille ”täydellisen vanhemmuuden” artikkeleille ja kuvauksille. Bloggaaminen voi auttaa luomaan suhteita muihin perheisiin, jakamaan kokemuksia vanhemmuudesta ja rakentamaan tukiverkostoja.
Lasten luovuuden vahvistaminen: Bloggaaminen lasten kanssa voi auttaa lapsia kehittämään kirjallisia ilmaisutaitojaan. Lapset saattavat myös kokea, etteivät he pääse ilmaisemaan itseään vapaasti koulussa, joten bloggaaminen voi toimia hyvänä itseilmaisun keinona.
Tilaisuus lasten opettamiseen: Bloggaaminen voi olla opettavaista ja informatiivista. Perheblogissa käsiteltävät aihealueet voivat toimia keskustelun avauksina, joiden kautta voit tutustuttaa lapsia erilaisiin näkökantoihin ja näkökulmiin.
Yhteyden pitäminen sukulaisiin ja ystäviin: Perheblogi voi olla erinomainen keino pitää yhteyttä sukuun varsinkin, jos osa sukulaisista asuu kaukana. Blogin kautta voikin pitää helposti yhteyttä ihmisiin, joita ei muutoin tapaa usein välimatkan takia.
Tulonlähde: Blogeilla voi joskus jopa ansaita rahaa. Jotkut vanhemmat saavat perhebloggaamisesta tuntuvia sivutuloja.
Perheblogin haitat:
Lasten yksityisyyden vaarantuminen: joidenkin mielestä julkinen perheblogi loukkaa lasten yksityisyyttä varsinkin, jos lapset ovat niin pieniä, etteivät he osaa vastustaa tietojensa jakamista julkisesti.
Leima lasten taloudellisesta hyödyntämisestä: lasten valokuvien käyttämistä vanhempien ”brändin” esittelemiseen tai mahdollisen rahallisen hyödyn saavuttamiseen saatetaan pitää arveluttavana.
Verkkokiusaamisen riski: aivan kuten mikä tahansa verkkosisisältö, blogit saattavat houkutella verkkokiusaajia ja trolleja.
Henkilökohtaisen yhteydenpidon väheneminen: Blogeja voidaan käyttää välineenä, joka vähentää henkilökohtaisten tapaamisten tarvetta. Tietokoneiden välityksellä tapahtuvan viestinnän lisääntyminen saattaa lisätä riskiä siitä, että kykymme henkilökohtaiseen yhteydenpitoon ja sosiaaliset vuorovaikutuskykymme heikkenevät.
Verkkosaalistajat: perheblogi voi vaarantaa lasten turvallisuuden, jos siinä jaetaan henkilökohtaista tietoa lapsista julkisesti.
Loppujen lopuksi, mikäli turvallisuus verkossa on sinulle ensisijainen huolenaihe, paras valinta on yksityinen blogisivusto, jonka voit rajata vain perheenjäsentesi käytettäväksi salasanasuojauksella.
Perheblogi-ideoita
Paras neuvo bloggaajalla on käsitellä blogissaan aiheita, joista on aidosti kiinnostunut. Perheblogin voi rakentaa monen eri teeman ympärille. Voit keskittyä blogissa esimerkiksi seuraaviin aihealueisiin:
- perheen lomat
- sukuhistoria
- harrastukset ja kiinnostuksenaiheet
- vinkit terveellisistä perheaterioista ja resepteistä
- perheen suosikkielokuvat
- perheen kulubudjetointi
- perhepelit
- perheen urheiluharrastukset
- perheen lemmikit
- lasten podcastit
- lasten vaate- ja hiusmuoti
- lastenhuoneen sisustusideat
- lasten tuotearvostelut
- raskauden aikainen terveys ja liikunta
- uuteen vauvaan valmistautuminen.
Bloggaaminen voi olla erittäin henkilökohtaista. Ihmiset lukevat blogeja usein, koska he haluavat tietää, mitä bloggaajan elämässä tapahtuu ja millainen bloggaaja oikeasti on. Mistä aiheesta tai teemasta päätätkin blogata, paras neuvo on pitää sisältö aitona. Vastusta kiusausta tehdä kaikesta aina täydellisen kuuloista. Ihmiset samaistuvat useimmiten henkilöihin, jotka kamppailevat samojen asioiden kanssa kuin he itse ja jotka näyttävät blogissaan luonteensa persoonallisia puolia.
Perheblogin luominen
Jos päätät luoda perheblogin, seuraavassa on joitakin tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa pitää mielessä:
1. Varmista, että perheesi on mukana juonessa:
Ennen perheblogin aloittamista kannattaa varmistaa, että kaikki perheenjäsenet suostuvat siihen. Perheblogi tuo perheesi julkisuuteen, mikä tuo mukanaan tietoturvariskejä. Et luonnollisestikaan halua julkaista blogissa sisältöä, joka nolostuttaa jotakin perheenjäsentä tai saa tämän olon vaivaantuneeksi. Siksi on tärkeää keskustella yhteistuumin perheen kanssa blogin sisällöstä ja siitä, tehdäänkö perheblogista julkinen.
2. Valitse isännöintitapa:
Perheblogia varten voi varata oman verkko-osoitteen tai sitä voi alkaa ylläpitää blogipalvelussa. Oman verkko-osoitteen rekisteröiminen on helppoa Register.comin, GoDaddy.comin ja muiden isännöintipalvelujen kautta eikä se myöskään ole kovin kallista. Jos oma verkko-osoite ei kuitenkaan ole tärkeä itsellesi vaan haluat mahdollisimman helppokäyttöisen ratkaisun, useimmissa blogipalveluissa uuden blogin avaaminen on ilmaista. Blogisi verkko-osoite on tällöin jotakin vastaavaa kuin ”perheblogi.wordpress.com”, mutta blogipalvelu hoitaa useimmat blogin ylläpitoon liittyvät tekniset yksityiskohdat puolestasi. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että mikäli haluat muokata blogiasi blogipalvelun perusominaisuuksia laajemmassa mittakaavassa, sinun on usein hankittava kuukausimaksullinen palvelupaketti.
3. Valitse blogijärjestelmä:
WordPress on yksi suosituimmista blogijärjestelmistä, mutta muitakin vaihtoehtoja on runsaasti, joten kannattaa tehdä hieman tutkimustyötä, jotta löydät itsellesi sopivimman ratkaisun. WordPress on suosittu, koska sitä pidetään helposti muokattavana ja sen käyttöliittymä on helppotajuinen. Pientä maksua vastaan sen avulla voi muokata myös blogin asettelua, värejä ja otsikoita. Minkä blogijärjestelmän valitsetkaan, YouTubesta ja keskustelufoorumeilta löytyy yleensä ohjeita ja oppaita, jos kohtaat ongelmia. Täällä on hyödyllinen vertailu johtavista blogijärjestelmistä.
4. Valitse sopiva nimi blogille:
Osa perheblogin pitäjistä lisää bloginsa nimeen sukunimensä, koska se auttaa lukijoita samastumaan bloginpitäjään. Tällaiseen nimeämiskäytäntöön liittyy luonnollisesti tietoturvariskejä. Niiden välttämiseksi kannattaakin harkita peitenimen tai lempinimen käyttämistä. Blogin nimen ideointi on hyvä yhteisprojekti koko perheelle. Nimeksi kannattaa valita jotain, mikä jää ihmisten mieleen. Alkusointuja sisältävä nimi voi olla hyvä ratkaisu ja sanakirjaa selaimella saattaa saada hyviä ideoita. Mihin nimeen päädytkään, varmista ennen nimen lukkoon lyömistä huolellisilla Internet-hauilla, ettei nimi ole jo käytössä.
5. Mukauta blogia laajennuksilla:
Laajennusten avulla voit mukauttaa blogia, vaikka tekniset taitosi eivät olisi kovinkaan ihmeelliset. Siksi kannattaa tutustua blogijärjestelmästä löytyviin laajennuksiin. Tarjolla voi olla esimerkiksi laajennuksia valokuvagallerioiden luomista, videoiden lisäämistä, sähköpostitilausten lukijoille tarjoamista, tilastojen seuraamista ja monia muita toimintoja varten. Tällaiset toiminnot tekevät sivustostasi houkuttelevamman sen käyttäjille. Laajennusten asentaminen onnistuu nopeasti ja ne voivat helpottaa viestien julkaisemista.
6. Määritä oma näkökulmasi ja kohdeyleisösi:
Mikä näkökulmasi on? Kenelle suuntaat blogisi? Jos sinulta löytyy selkeä vastaus näihin kysymyksiin, se parantaa blogisi menestymismahdollisuuksia selvästi. Jos tavoitteenasi on luoda yksityinen blogi perhettäsi, sukuasi ja läheisimpiä ystäviäsi varten, sinun ei tarvitse vaivata mieltäsi näillä kysymyksillä. Mutta jos tavoitteenasi on saavuttaa suurempi yleisö, näitä kysymyksiä kannattaa pohtia tarkkaan.
7. Päätä, ketkä kaikki kirjoittavat blogiin:
Kirjoitatko blogiin pääsääntöisesti itse? Osallistuvatko kumppanisi ja lapsesi blogisisällön tuottamiseen? Voit määrittää kaikille blogiin kirjoittaville oman käyttäjänimen ja kirjautumistunnuksen, jolloin he voivat julkaista blogiin viestejä milloin tahansa halutessaan.
8. Ala julkaista:
Viestien julkaiseminen saattaa tuntua aluksi pelottavalta, mutta mitä enemmän kirjoitat ja julkaiset, sitä helpommaksi se muuttuu. Muista, että bloggaajan tehtävänä ei ole tehdä vaikutusta. Bloggaajan tarvitsee vain kirjoittaa tuntemuksistaan ja ajatuksistaan, niin ajan myötä blogille alkaa kertyä seuraajia. Muista myös, että voit julkaista myös muuta sisältöä kirjoitusten lisäksi, kuten kuvaesityksiä, videoita, äänileikkeitä jne.
9. Kerro suvullesi ja ystävillesi:
Ystäväsi ja sukusi ovat aluksi varmasti kaikkein kiinnostuneimpia perheblogistasi. Esittele blogisi heille ja – mikäli et siis halua pitää blogia yksityisenä ja salasanasuojattuna – pyydä heitä levittämään sanaa sitä tutuilleen ja some-tileilleen. Useimmat bloggaajat saavat lisäintoa kirjoittamiseen siitä, että tietävät muiden seuraavan julkaisemaansa sisältöä.
Entä sitten, jos päätät tehdä blogistasi yksityisen? Siinä tapauksessa voit salasanasuojata sen, jolloin vain valitsemasi seuraajat voivat lukea sitä. Tämän voi yleensä tehdä käyttämäsi blogijärjestelmän yksityisyysasetuksia muuttamalla. Esimerkiksi WordPressin yksityisen bloggaamisen ohjeet löytyvät täältä.
Perhebloggaaminen – vinkkejä verkkoturvallisuudesta
Blogin luominen yhdessä perheen kanssa on hauskaa ja lisäksi se antaa vanhemmille tilaisuuden keskustella lasten kanssa turvallisuudesta verkossa. Kun bloggaat yhdessä lasten kanssa, kannattaa pitää seuraavat turvallisuusvinkit mielessä:
Käytä vahvoja salasanoja:
Kun luot bloggaajatilisi, kerro lapsillesi vahvojen salasanojen tärkeydestä ja auta heitä luomaan sellainen. Vahva salasana
- on vähintään 12 merkin pituinen ja sisältää sekä isoja että pieniä kirjaimia sekä symboleja ja numeroita
- välttää ilmiselviä merkkiyhdistelmiä, kuten peräkkäisiä numeroita (”1234”) tai henkilötietoja, jotka joku sinut tunteva voi arvata, kuten syntymäpäiväsi tai lemmikkisi nimi.
Salasanan vahvuutta voi lisätä helposti muodostamalla salasanan ”salalauseesta”. Salalauseella tarkoitetaan jotakin itsellesi merkityksellistä sanontaa, jonka muistat helposti. Salasana muodostetaan salalauseesta ottamalla sanonnan jokaisen sanan ensimmäinen kirjain ja muodostamalla salasana niistä.
Tutustu tietoturva-asetuksiin:
Varaa aikaa käyttämäsi blogisivuston tietoturva-asetuksiin tutustumiseen, jotta osaat käyttää niitä. Monilla blogipalvelusivustoilla voit määrittää blogisi yksityiseksi ja voit valita, keiden haluat voivan lukea siitä. Nämä ovat ehdottomia asetuksia heille, jotka haluavat luoda yksityisen blogin.
Käytä kaksivaiheista todennusta:
Kaksivaiheinen todennus on kirjautumisen lisäsuojaustaso, jonka voit halutessasi ottaa käyttöön. Kaksivaiheinen todennus tarkoittaa sitä, että sinun on todennettava henkilöllisyytesi kahdella eri tavalla, jotta pääset kirjautumaan. Ensimmäinen näistä todennustavoista on salasana ja toinen on yleensä älypuhelimeesi lähetettävä todennuskoodi tai biometrinen tunnistus sormenjälkeä, kasvojasi tai silmäsi verkkokalvoa käyttämällä. Ota aina monivaiheinen todennus käyttöön tileilläsi, jos se on mahdollista.
Ota verkkomaine huomioon:
Jos blogisi on julkinen, harkitse aina ennen viestin julkaisemista, mitä vaikutuksia sillä voi olla. Kysy itseltäsi aina ennen valokuvan, tilapäivityksen tai blogiartikkelin julkaisemista, rakentaako se positiivista mielikuvaa lapsestasi? Paljastavatko julkaisun tiedot jotain fyysisiä tai henkisiä ominaisuuksia lapsestasi, jotka voivat myöhemmin vaikuttaa lapsen mahdollisuuksiin saa opiskelu- tai työpaikka? Kaikki verkossa julkaisemamme – ja muiden meistä julkaisema – sisältö jättää pysyvän jäljen digitaaliseen maineeseemme.
Julkaise lomakuvat vasta loman jälkeen:
Et halua kaikkien tietävän tarkalleen, missä olet tiettynä aikana. Sillä jos ihmiset tietävät sinun olevan poissa kotoa, he tietävät myös kotisi olevan mahdollisesti tyhjillään ja suojaton. Lomakuvien reaaliaikaisen julkaisemisen sijasta kannattaa luoda lomakuva-albumi lomalta paluun jälkeen ja ilmaista siinä selkeästi, että olet jo palannut lomalta.
Vältä lapsiisi liittyvien tietojen julkaisemista valokuvissa ja viesteissä:
Lasten oikeiden nimien sijasta verkossa kannattaa ehkä käyttää peitenimiä tai heidän lempinimiään. Kiinnitä huomiota siihen, mitä lapsistasi julkaisemissasi valokuvissa näkyy. Älä julkaise kuvia, joissa näkyy talosi numero, tai mainitse, millä alueella asut. Helposti tunnistettavat yksityiskohdat kuvien taustalla, kuten koulurakennus, saattavat paljastaa ihmisille, missä lapsesi liikkuvat.
Vältä jakamasta tietoja lastesi koulusta:
Suuri osa lasten elämästä pyörii koulun ympärillä – konsertit, avoimien ovien päivät, urheilutapahtumat jne. Mutta lasten koulun nimen mainitseminen sosiaalisessa mediassa tai blogissa ei ole hyvä ajatus, sillä se saattaa vaarantaa lapsesi turvallisuuden. Jos lapsesi koululla on helposti tunnistettava logo tai tunnus, kannattaa harkita tarkkaan, julkaisetko kuvia siitä.
Vältä julkaisemasta syntymäaikoja:
Saatat haluta julkaista valokuvia lastesi syntymäpäiviltä, mutta lapsen tarkkaa syntymäpäivää ei kannata ilmoittaa koskaan. Jos jaat kuvia syntymäpäiviltä, puhu syntymäpäivän ajankohdasta epämääräisesti. Tämä on tärkeää, koska syntymäaika on tieto, josta on paljon apua kyberrikollisille.
Suodata sisältöä:
Jos myös lapsesi julkaisevat sisältöä perheblogiin, pyydä heitä näyttämään aina ennen julkaisua, mitä he haluavat julkaista. Jos havaitset ongelmallista sisältöä, keskustele lastesi kanssa siitä, miksi tällaista sisältöä ei ehkä kannattaisi julkaista verkossa.
Käytä lapsilukkosovellusta:
Vanhemmat, jotka haluavat maksimoida lastensa turvallisuuden verkossa, voivat harkita lapsilukkosovellusta, kuten Kaspersky Safe Kids. Sen avulla on mahdollista estää aikuisille suunnattua sisältöä, hallita sopimattomien pelien ja sovellusten käyttöoikeutta ja hallita ruutuaikaa laitekohtaisesti.
Myös tasokas virustentorjuntaratkaisu auttaa pitämään sinut ja perheesi turvassa verkossa. Kaspersky Total Security suojaa laitteitasi ja tietojasi keskeytyksettä ja torjuu virusten, haittaohjelmien, vakoiluohjelmien, vakoilusovellusten ja hakkereiden uusimpien kikkojen kaltaisia uhkia.
Aiheeseen liittyvät artikkelit: