Se, että Mac-tietokoneille ei ole viruksia, on yleinen väärinkäsitys, eikä se pidä paikkaansa. Virukset ja haittaohjelmat voivat tarttua MacBook-, iMac- ja Mac Mini -tietokoneisiin, ja lisäksi hakkerit voivat hyökätä niihin. Jatka lukemista, niin opit, kuinka haavoittuvaisia MacBookit ovat viruksille, mitkä ovat merkkejä mahdollisesta tartunnasta ja kuinka pysyt askeleen edellä verkkouhkia.
Kuinka haavoittuvia viruksille MacBookit ovat?
Mac-tietokoneet ovat perinteisesti olleet vähemmän alttiita tartunnoille kuin Windows-tietokoneet. Tämä johtuu pääosin siitä, että kyberrikolliset ovat keskittyneet luomaan haittaohjelmia Windows-koneisiin, koska niitä on markkinoilla eniten ja ne tarjoavat siksi enemmän mahdollisuuksia. Koska Macien markkinaosuus on kuitenkin kasvussa, kyberrikolliset kohdistavat yhä useammin hyökkäyksiä Applen tuotteisiin.
Monet käyttävät usein kaikista haittaohjelmista termiä "virus". Useimmat digitaaliset uhat ovat erityyppisiä haittaohjelmia, jotka voivat hyvinkin vaikuttaa Mac-tietokoneisiin. Haittaohjelmilla on aina ei-toivottuja seurauksia ärsyttävistä ponnahdusikkunamainoksista siihen, että kaapatuista tiedostoista vaaditaan lunnaita. Jos koneeseen tulee haittaohjelma, macOS voi pysäyttää sen leviämisen, mutta Mac-tietokoneiden käyttäjiin voi silti kohdistua erilaisia verkkouhkia, joita voivat olla roskaposti- ja tietojenkalasteluviestit, selainten haavoittuvuudet ja identiteettivarkaudet.
Onko Mac-tietokoneissa sisäänrakennettu virustorjunta?
Mac-tietokoneissa on verkkohyökkäysten torjuntaan palomuurin kaltaisia sisäänrakennettuja suojaustoimintoja, mutta koneissa ei ole perinteistä virustorjuntaohjelmistoa. Applella on kuitenkin useita toimintoja haittaohjelmien torjuntaan, esimerkiksi seuraavat:
- XProtect – Applella tunnetut haittaohjelmamääritelmät ovat XProtect-tiedostossa, joka on Mac-tietokoneessasi, ja aina kun lataat uuden sovelluksen, tiedosto tarkistaa, että sovellus ei sisällä mitään näistä määritelmistä.
- Haittaohjelmien poistotyökalu – Applella on macOS-käyttöjärjestelmässä haittaohjelmien poistotyökalu (Malware Removal Tool, MRT), joka poistaa haittaohjelmat, jotka ovat päässeet järjestelmätiedostoihin. MRT:n käyttö ei vaadi käyttäjän toimia, sillä se poistaa haittaohjelmat automaattisesti taustalla aina, kun XProtect havaitsee uuden uhan.
- Gatekeeper – Applen Gatekeeper-ohjelmisto estää haittaohjelmien kehittäjien tuottamat sovellukset ja varmistaa, että sovelluksia ei ole muutettu luvatta.
- Applen Suojaus ja yksityisyys – Esimerkiksi macOS-käyttöjärjestelmän ei pitäisi sallia kolmannen osapuolen ohjelmistojen asentamista, elleivät ne ole peräisin App Storesta tai tunnetuilta kehittäjiltä. Tämä määritetään Suojaus ja yksityisyys -asetuksissa, joihin pääsee valitsemalla Järjestelmäasetukset > Suojaus ja yksityisyys > Yleinen. Jos yrität asentaa ohjelmistoa, joka on peräisin tuntemattomalta kehittäjältä, Apple pyytäa sinua tarkistamaan asennettavan ohjelmiston aitouden.
- Eristetyt sovellukset – Sen sijaan, että sovelluksilla olisi täysi pääsy käyttäjätietoihin, Mac-tietokoneissa sovelluksiin käytetään sandbox-eristystä. Tämä tarkoittaa sitä, että sovellukset käyttävät vain niitä tietoja, joita ne tarvitsevat suorittaakseen tehtävänsä, eikä niillä ole pääsyä muihin sovelluksiin, käyttöjärjestelmään tai kriittisiin asetuksiin. Tämä tekee niistä vähemmän haavoittuvia hyökkäyksille.
Apple suhtautuu tietoturvaan niin vakavasti, että sillä on Security Bounty -palkkiojärjestelmä, josta voi saada jopa 1 miljoonan Yhdysvaltain dollarin palkkion, jos löytää kriittisen virheen Applen suojausjärjestelmistä. Näistä turvatoimista huolimatta jotkut Mac-käyttäjät tuntevat olonsa turvallisemmaksi käyttäessään Mac-tietokoneille suunniteltua virustorjuntaa osana tietoturvaansa.
Mitkä verkkouhat voivat vaikuttaa Mac-tietokoneisiin?
Haittaohjelmat, joista voi olla uhkaa Mac-tietokoneille, muistuttavat niitä, jotka vaikuttavat Windows-koneisiin. Näitä ovat esimerkiksi seuraavat:
Virukset
Virus on haittaohjelma, joka ladataan käyttäjän tietokoneeseen hänen tietämättään ja joka suorittaa haitallisia toimia. Se voi monistaa itseään, lisätä itsensä muihin ohjelmiin tai tiedostoihin ja tartuttaa ne. macOS-käyttöjärjestelmässä virukset voivat olla piilossa Word-tiedostoissa. Nämä uhat saattavat aktivoitua, kun makrot otetaan käyttöön.
Kiristysohjelmat
Tässä hakkerit kaappaavat henkilökohtaisia tai mahdollisesti arvokkaita tiedostoja ja vaativat lunnaita siitä, että tiedostojen salaus puretaan tai tiedostot vapautetaan.
Mainosohjelmat
Nämä haittaohjelmat ottavat tietokoneen hallintaansa ja pommittavat sitä suurella määrällä mainoksia ja ponnahdusikkunoita, jotka voivat vahingoittaa tietokonettasi, seurata toimintaasi ja heikentää koneen suorituskykyä.
Troijalaiset
Troijalaiset ovat haittaohjelmia, jotka huijaavat sinut lataamaan ja asentamaan itsensä esiintymällä jonakin muuna ohjelmana. Macin omistajana sinuun voidaan kohdistaa tietojenkalasteluhuijaus, jolla sinut yritetään saada asentamaan väärennetty MacDefender-, MacProtector- tai MacSecurity-ohjelmisto.
Rootkitit
Rootkit on haittaohjelma, joka on suunniteltu piilottamaan haitallinen toiminta kohdelaitteella. Se voi esimerkiksi piilottaa prosesseja valvontatyökaluilta kaappaamalla järjestelmäkutsuja, niin että käyttäjä ei havaitse näitä prosesseja.
Vakoiluohjelmat
Vakoiluohjelma on tietokoneohjelma, jonka avulla hakkerit voivat vakoilla sinua ja seurata salaa toimiasi verkossa. Se toimii huomaamattomasti taustalla ja jakaa seurantatiedot viruksen kehittäjien kanssa.
Kryptovaluuttaa louhivat haittaohjelmat
Kryptovaluuttaa louhivat haittaohjelmat käyttävät Mac-tietokoneesi laskentatehoa kryptovaluuttojen louhintaan hyökkääjää varten. Tätä prosessia kutsutaan joskus myös nimellä kryptokaappaus. Jotkin kryptovaluuttaa louhivat haittaohjelmat kaivautuvat myös selaimesi evästeisiin ja yrittävät varastaa kryptolompakoidesi sisällön, jos käytät sellaisia.
Tietojenkalastelu
Tietojenkalastelu on käyttäjien manipuloinnin muoto, jossa kyberrikolliset esiintyvät tunnettuna tahona tai tuntemanasi henkilönä ja yrittävät huijata sinut kertomaan arkaluonteisia henkilötietoja, joita voi käyttää identiteettipetoksiin tai rahan varastamiseen.
PUPit
Mahdollisesti ei-toivotut ohjelmat (PUP) tulevat yleensä koneeseen samassa paketissa lataamasi ohjelmiston kanssa. Maksuttomien selainlisäosien tai -liitännäisten avulla selaimilla voi toistaa videoita tai musiikkia tai pelata pelejä käyttämällä Javaa. Kaikki liitännäiset ja lisäosat eivät ole turvallisia, ja jotkin niistä saattavat sisältää haittaohjelmia tai viruksia. Jos asennat haitallisia liitännäisiä tai lisäosia, seurauksena voi olla identiteettivarkaus, tietojen menetys ja rahallisia menetyksiä.
Mistä tietää, onko Mac-tietokoneessa virus?
Jos MacBook-tietokoneeseesi on tullut virus- tai haittaohjelmatartunta, sen voi tunnistaa näistä merkeistä:
Hitaampi toiminta:
Jos laitteesi tai tiettyjen sovellusten toiminta on hidastunut, tämä voi olla merkki ongelmasta. Se voi tarkoittaa, että Mac on joutunut osaksi bottiverkkoa, jonka kautta se saattaa osallistua palvelunestohyökkäykseen tai sitä voidaan käyttää cryptojacking-hyökkäykseen. Tämä lisääntynyt toiminta hidastaa tietokonettasi.
Yllättävät uudet sovellukset tai työkalut:
Jos huomaat uusia sovelluksia, tiedostoja tai työkaluja, jotka on ladattu ilman lupaasi, tämä voi viitata haittaohjelman toimintaan. Tarkkaile myös sitä, onko asetuksissa odottamattomia muutoksia, kuten esimerkiksi uusi etusivu.
Lukuisat mainokset ja ponnahdusikkunat:
Mainosohjelmat näyttävät mainoksia ja ponnahdusikkunoita myös silloin, kun et ole verkossa. Jos huomaat, että niitä on entistä enemmän, tämä voi olla merkki ongelmasta.
Vähentynyt tallennustila:
Jos haittaohjelma on ladannut ja asentanut itsensä laitteeseen ilman lupaasi, nämä ei-toivotut ohjelmat vievät tallennustilaa. Tämä tarkoittaa, että luotetuille ohjelmille tai sovelluksille on vähemmän tilaa. Jos huomaat tallennustilan vähentyneen äkillisesti, tämä voi olla merkki siitä, että laitteesi on vaarantunut.
Mac-koneesi kuumenee:
Kun tietokoneesi kuumenee, tämä tarkoittaa yleensä sitä, että siinä toimii taustalla useita ohjelmia. Jos tätä tapahtuu, kun selaat verkkoa tai keskustelet kavereidesi kanssa, tämä voi tarkoittaa, että haittaohjelma toimii huomaamattomasti koneellasi.
Outo käyttäytyminen:
Jos huomaat, että sinut ohjataan roskapostisivustoille, tai jos Mac kaatuu tai jumittuu usein, syynä voi olla virus tai muu haittaohjelma. Yksinään nämä merkit eivät välttämättä tarkoita ongelmaa. Esimerkiksi hidas toiminta voi johtua Macin ylikuormittumisesta, joten on hyvä poistaa tarpeettomat tiedostot ja katsoa, nopeuttaako tämä Macin toimintaa.
Vinkkejä Mac-tietokoneiden suojaamiseen
Vastaus kysymyksiin "Voiko Mac-tietokoneisiin päästä viruksia?" ja "Voiko Mac-tietokoneisiin päästä haittaohjelmia?" on valitettavasti myöntävä. Apple suojaa laitteet hyvin yleisiltä tietoturvauhilta, mutta päättäväiset verkkorikolliset voivat silti tartuttaa Applen laitteet. Tässä on joitakin parhaita käytäntöjä MacBookin suojaamiseen:
Lataa sovelluksia vain virallisista lähteistä
Macin suojaus- ja yksityisyysasetukset on määritetty oletusarvoisesti sallimaan sovellukset, jotka ovat peräisin App Storesta ja tunnistetuilta kehittäjiltä. Voit tehostaa suojausta valitsemalla, että sallit vain App Storen sovellukset. Tee se valitsemalla Järjestelmäasetukset, Suojaus ja yksityisyys ja sitten Yleinen. Napsauta lukkokuvaketta ja tee muutokset kirjoittamalla salasana. Valitse Salli apit, jotka on ladattu -kohdan alta App Store.
Pidä käyttöjärjestelmä ja asennetut ohjelmat ajan tasalla
Macit on määritetty seuraamaan ohjelmien päivityksiä automaattisesti ja ilmoittamaan, kun päivityksiä on ladattavissa. Virusten ja muiden ongelmien välttämisessä on keskeisen tärkeää ladata ja asentaa nämä päivitykset viipymättä, koska ne sisältävät uusimmat suojausominaisuudet.
Käytä VPN-yhteyttä, kun luot yhteyden julkisista tai muista epäluotettavista Wi-Fi-verkoista
VPN-yhteydet piilottavat alkuperäisen IP-osoitteesi ja korvaavat sen toisen sijainnin IP-osoitteella. Tämä tarkoittaa, että hakkerit ja sivustot eivät voi seurata yhteyttäsi eivätkä löytää tarkkaa sijaintiasi, joten toimit verkossa lähes anonyymisti. VPN voi myös salata selaustietosi, joten vaikka hakkerit pystyisivät vakoilemaan sinua, he eivät pysty näkemään toimintaasi.
Pidä palomuuri päällä
Tällä varmistat, että verkkotoimintasi salataan eivätkä mahdolliset verkkorikolliset näe sitä.
Pidä varmuuskopioita tärkeistä tiedoista
Helpoin keino varmuuskopioida tiedot on määrittää Time Machine, joka varmuuskopioi kaikki Macin tiedot automaattisesti joka päivä. Apple antaa ohjeet siihen täällä.
Estä laitteiden varkaudet ja menetykset
Mac-tietokoneita katoaa ja varastetaan aivan kuten PC-tietokoneitakin. Sen lisäksi, että varmuuskopioit tietosi, varmista, että Macissa on salasanasuojaus, sitä säilytetään turvallisessa paikassa ja siihen on määritetty Etsi Macini -toiminto.
Älä ohita Gatekeeperin hälytyksiämacOS-käyttöjärjestelmässä on Gatekeeper-toiminto, jonka tehtävänä on varmistaa, että Macissasi suoritetaan vain luotettuja ohjelmistoja. Seuraa Gatekeeperin hälytyksiä, koska ne auttamat minimoimaan riskin, että lataat vahingossa haittaohjelmia.
Ole varovainen selainliitännäisten ja -lisäosien kanssa
Tarkista kaikki asennusohjelmat niiden mukaan paketoitujen ohjelmien osalta niin, että et käytä oletusarvoista asennusvaihtoehtoa, vaan valitset sen sijaan mukautetun tilan.
Suhtaudu varoen sähköposteihin ja latauksiin
Vältä avaamasta roskaposteja ja tuntemattomia liitteitä, jotta et joudu tietojenkalasteluhyökkäyksen uhriksi. Vältä lataamasta tiedostoja, jotka voivat olla peräisin kyseenalaisista lähteistä.
Käytä mainosten estoa
Mainosten esto estää verkkomainonnan tai muokkaa sitä selaimessa tai sovelluksessa. Tämä voidaan toteuttaa selainlaajennuksilla tai muilla menetelmillä.
Vältä napsauttamasta ponnahdusikkunoita tai virusvaroituksia
Monet näistä ikkunoista ovat huijauksia, joiden tarkoituksena on saada käyttäjät uskomaan, että he ovat jo saaneet virustartunnan. Napsauttamalla linkkiä, jossa pyydetään lataamaan ohjelmisto virustartunnan "poistamiseksi" avaat oven kyberhyökkäykselle.
Tarvitsenko virustorjuntaa Macille?
Vaikka MacBookissa on sisäänrakennettu virustorjunta, ja kyberhygienian ylläpito kannattaa aina, Maceille tarkoitetun virustorjunnan käyttäminen on paras puolustus verkkouhkia vastaan.
Applen tietoturvaohjelmistot ovat hyviä, mutta eivät erehtymättömiä. Esimerkiksi XProtect ei tunnista yhtä monia mahdollisia haittaohjelmia kuin kolmannen osapuolen virustorjuntaohjelmisto, ja mahdolliset aukot sen haittaohjelmatietokannassa voivat jättää käyttäjät alttiiksi hyökkäyksille. Ohjelmisto luottaa siihen, että Apple tunnistaa ja merkitsee virukset ja haittaohjelmat, mutta koska Apple ei ole erikoistunut tietoturvayritys, se ei välttämättä seuraa niin monia uhkia kuin kolmannen osapuolen toimittajat.
Kun hakkerit yrittävät hyödyntää macOS:n sisäänrakennettujen tietoturvaominaisuuksien heikkouksia, voit parantaa MacBookin suojausta käyttämällä Maceille suunniteltuja virustorjuntaohjelmistoja. Tämä auttaa pitämään MacBookisi vapaana viruksista ja haittaohjelmista. Ilman lisäsuojausta Mac-käyttäjät saattavat tarkoittamattaan välittää Windows-uhkia PC-tietokoneita käyttäville ystäville ja perheenjäsenille.
Mitä ominaisuuksia Macin virustorjunnalla pitää olla?
Etsi näitä ominaisuuksia, kun tutkit Macin virustorjuntaohjelmistoja:
Kattava ja monikerroksinen suojaus:
Virustorjuntaohjelmistosi pitäisi pystyä havaitsemaan kaikki Maciäsi uhkaavat tekijät reaaliaikaisesti. Sen pitäisi sisältää säännölliset ja automaattiset järjestelmän tarkistukset virusten ja haittaohjelmien varalta sekä ladattujen tiedostojen automaattisen tarkistamisen. Tavoitteena tulisi olla vaarallisten uhkien ennakoiva tunnistaminen ennen kuin ne tartuttavat Macisi.
Ajantasainen uhkatietokanta.
Järjestelmäsi suojaamiseksi virustorjuntaohjelmiston tulisi hyödyntää jatkuvasti päivitettävää virusten, haitta- ja mainosohjelmien sekä mahdollisesti ei-toivottujen ohjelmien tietokantaa.
Uhkien huolellinen eliminoiminen.
Virustorjuntaohjelmiston tulisi pystyä asettamaan uhat karanteeniin ja eliminoimaan ne heti kun ne havaitaan järjestelmässäsi uhkatasosta riippumatta.
Kaspersky Internet Security for Mac on Maceille suunniteltu virustorjuntaohjelma, joka suojaa erilaisilta verkkohyökkäyksiltä – myös kaikkein uusimmilta uhilta – ja suojelee yksityisyyttäsi ja henkilötietojasi.
Aiheeseen liittyvät artikkelit