Apple on jo vuosien ajan tuottanut iPhone-malleihinsa monia luotettavia ominaisuuksia, joten useat näiden laitteiden omistajista käyttävät niitä monilla elämänsä osa-alueilla esimerkiksi työtehtäviin, valokuvien ottamiseen, videoiden katseluun ja pelaamiseen monien muiden toimien lisäksi. Tällainen monipuolinen altistuminen digitaalisen elämän eri osa-alueille tuo kuitenkin mukanaan virusten riskin. Tutkimusten mukaan iPhonet ovat yleisesti ottaen vähemmän alttiita kyberhyökkäyksille kuin Android-puhelimet (osaltaan Applen suurelta osin suljetun sovelluskehittäjäjärjestelmän johdosta), mutta se ei tarkoita sitä, että iPhone olisi täysin turvassa kyberuhilta.
Jos iPhonesi on siis toiminut poikkeavasti tai toimii kaikin puolin tavallista hitaammin, on ehkä aiheellista tarkistaa, löytyykö siitä viruksia. Apuna voit käyttää tätä opasta, jossa kerrotaan, miten iPhoneihin pääsee viruksia, miten iPhonen virustartunnan voi tunnistaa, miten iPhone-virukset poistetaan ja miten iPhonen voi suojata uusilta tartunnoilta virustorjuntaohjelmistolla.
Voiko iPhoneihin tulla viruksia?
Applen ystävien iloksi iPhone-virukset ovat äärimmäisen harvinaisia mutta eivät suinkaan mikään ennenkuulematon ilmiö. Osa iPhone-käyttäjistä saattaa muistaa viime vuosien aikana havaitun Pegasuksen (tekstiviestien välityksellä leviävä vakoiluohjelma) tai AdThiefin (mainosohjelman, joka näytti ei-toivottuja mainoksia piraattiverkosta). Mikäli pysyttelet Applen omien järjestelmien rajoissa, iPhonet ovat yleensä turvallisia. Yleisin syy iPhonen altistumiselle viruksille onkin sen suojauksen murtaminen eli jailbreakkaus tai jailbreakatun iPhonen ostaminen. iPhonen suojauksen murtaminen muistuttaa lukituksen poistamista, mutta se ei ole luvallista. Siinä hankitaan laitteeseen pääkäyttäjän oikeudet, joilla voi ohittaa suojausrajoitukset, jotka normaalisti rajoittavat laitteen ohjelmistojen toimintaa. Apple suhtautuu erittäin kielteisesti laitteidensa suojauksen murtamiseen ja pyrkii päivityksillä korjaamaan sen mahdollistavia iPhonejen haavoittuvuuksia.
Kun iPhonejen suojaus murretaan laittomasti, käyttäjät saavat enemmän mahdollisuuksia hallita puhelimen käyttöjärjestelmää. He voivat esimerkiksi mukauttaa järjestelmän ulkoasua, poistaa esiasennettuja sovelluksia ja ladata sovelluksia muualta kuin App Storesta. Tämä saattaa kuulostaa houkuttelevalta, mutta iPhonen avaaminen vahvistamattomille sovelluksille on käytännössä kutsu hakkereille asentaa puhelimen järjestelmään siihen pääsyn antavia takaovia haitallisten ja piratoitujen sovellusten kautta. Lyhyesti sanottuna, vastaus kysymykseen ”Voiko iPhoneihin tulla viruksia?” on ”ei yleensä”, mutta iPhoneista on löytynyt viruksia, etenkin laitteista, joiden suojaus on murrettu.
Miksi iPhone-virukset ovat niin harvinaisia?
Syitä iPhonen virustartuntojen pieneen todennäköisyyteen on lukuisia (joista osa on mainittu edellä). Parhaiten iPhone-virusten harvinaisuudesta ja Applen toiminnan poikkeuksellisuudesta saa kuvan, kun tutustuu ensin viruksiin ja niiden toimintatapoihin.
Virukset ovat automaattisesti kopioituvaa haittakoodia. Ne leviävät järjestelmässä, saattavat aiheuttaa vahinkoa ja poistaa tai varastaa tietojasi. Jotta tietokonevirus voi levitä, sen on voitava kommunikoida niiden eri ohjelmien kanssa, joista järjestelmä koostuu. Tämä prosessi on kuitenkin erityisen vaikea iPhonessa käytetyssä Applen käyttöjärjestelmässä. Se johtuu siitä, että Applen käyttöjärjestelmä on suunniteltu niin, että jokainen sovellus toimii erillisessä virtuaalitilassa. Sovellusten välinen vuorovaikutus on siis käytännössä estetty, mikä vaikeuttaa viruksen leviämistä sovelluksesta toiseen.
Lisäksi kaikkien Applen käyttäjien on ladattava kaikki iPhoneihinsa asentamansa sovellukset Applen virallisesta App Storesta. Apple tarkistaa App Storeen lisättävät sovellukset erittäin tarkasti, joten haittaohjelmia sisältävien sovellusten päätyminen sovelluskauppaan käyttäjille ladattavaksi on erittäin epätodennäköistä.
iPhonen virustartunnan tunnistaminen
Vaikka iPhonet ovat vähemmän alttiita viruksille, kannattaa kysyä itseltään muutama turvallisuuteen liittyvä kysymys:
Onko laitteesi suojaus murrettu? Kuten edellä kerrottiin, iPhonet, joiden suojaus on murrettu (etenkin, jos se on tehty suosituilla avoimen lähdekoodin ohjelmilla, kuten JailbreakMellä), ovat normaalia alttiimpia viruksille. Jos olet ostanut laitteesi käytettynä ja olet epävarma sen turvallisuudesta, siitä kannattaa etsiä murrettuja sovelluksia tai voit pyytää Applen virallista edustajaa tarkistamaan sen.
Oletko havainnut sovelluksia, joita et tunnista? Tuntemattomat sovellukset saattavat olla merkki haittaohjelmista. Suosittemme, että pidät kirjaa lataamistasi sovelluksista ja poistat kaikkien sellaisten sovellusten asennuksen, joita et tunnista tai jotka vaikuttavat epäilyttäviltä.
Kaatuvatko sovellukset jatkuvasti? Jos sovellukset kaatuvat toistuvasti ilman selvää syytä, se voi olla merkki laitteeseen päässeestä haittaohjelmasta.
Onko datan käyttö lisääntynyt? Lisääntynyt datan käyttö, joka ei johdu siitä, että käytät puhelintasi eri tavoin kuin aiemmin, voi johtua haittaohjelmasta. Suosittelemme seuraamaan datankäyttöä Applen omilla laitteeseen esiasennetuilla valvontasovelluksilla.
Onko verkkotileilläsi näkynyt odottamattomia veloituksia? Osa haittaohjelmista pystyy lähettämään viestejä maksupalveluihin tai kaappaamaan verkkokauppasovelluksi. Jos siis jonkin verkkopalvelusi lasku on poikkeavan suuri, syynä voi olla virus.
Näetkö ponnahdusikkunoita, kun selain on suljettu? Sitä ei pitäisi tapahtua, jos iPhonessa on kaikki kunnossa. Selaimen suljettuna ollessa avautuvat ponnahdusikkunat ovat selvä merkki virustartunnasta.
Tyhjeneekö akku nopeasti? Tehosyöpöt haittaohjelmat (kuten tiedonlouhinta- tai mainosohjelmat) voivat tyhjentää laitteen akun tavallista nopeammin. Jos akusta loppuu usein virta odottamatta, puhelimessa voi olla virus.
Ylikuumeneeko puhelin? Joissakin tapauksissa puhelimesi saattaa kuumeta tavallista enemmän taustalla toimivan ja puhelimen resursseja kuluttavan haittaohjelman tai piratoitujen sovellusten takia. Myös ylikuumeneminen voi olla merkki haittaohjelmien toiminnasta.
Koska virukset ovat harvinaisia iPhoneissa, kannattaa kuitenkin pitää mielessä, mitkä muut laitteen osat voivat aiheuttaa järjestelmän epätavallista toimintaa. Yleisesti ottaen kannattaa tarkistaa seuraavat kolme seikkaa:
- Jokin sovellus saattaa toimi virheellisesti ja se on päivitettävä tai poistettava. Jos luulet tietäväsi, mikä sovellus hidastaa järjestelmää, voit joko etsiä siihen päivityksiä tai yksinkertaisesti poistaa sen. Muussa tapauksessa järjestelmä on ehkä syytä palauttaa aiempaan sellaisen ajankohdan palautuspisteeseen (jos olet ottanut varmuuskopioinnin käyttöön), jossa järjestelmä toimi normaalisti.
- Puhelimen muistin loppuminen on usein syynä iPhonen epänormaaliin toimintaan. Suosittelemme siirtämään datasi säännöllisesti ulkoiseen laitteeseen, jos haluat varmistaa iPhonesi sulavan toiminnan.
- Akun heikentyminen vaihtoa edellyttävälle tasolle saattaa myös vaikuttaa iPhonen toimintaan. Nopeasti tyhjenevä akku on kuitenkin myös merkki mahdollisesta virustartunnasta, joten tyhjenemisen syyn selvittäminen saattaa vaatia asiantuntija-apua.
Viruksen poistaminen iPhonesta
Jos olet varma, että iPhonessasi on virus, voit poistaa sen manuaalisesti seuraavasti:
Päivitä iOS-järjestelmä: Jos virus on Applen kehitystiimin tunnistama, iOS-järjestelmän päivittäminen uusimpaan (viruksen poistavan korjauksen sisältävään) versioon saattaa ratkaista ongelman. Valitse Asetukset > Yleiset > Ohjelmistopäivitys ja napauta Lataa ja asenna.
Poista epäilyttävältä vaikuttavat sovellukset: poista sovellukset, joita et tunnista, tai jotka latasit samoihin aikoihin, kun ongelma ilmeni.
Tyhjennä data ja historiatiedot: Avaa Asetukset ja valitse sitten Safari. Napauta sitten Tyhjennä historia ja poista data.
Katkaise virta ja uudelleenkäynnistä: Katkaise virta pitämällä virtapainiketta painettuna ja liu'uttamalla sitä. Käynnistä uudelleen pitämällä painiketta painettuna. Tämä voi korjata ongelman. Jos nämä toimet eivät ratkaise ongelmaa, kokeile seuraavaa kahta vaihtoehtoa (huomaa, että ne saattavat johtaa viimeisimpien tietojesi häviämiseen).
Palauta puhelimeen sen aiempi varmuuskopio: Kokeile palauttaa aiempia varmuuskopiota (jos varmuuskopiointi on käytössä), kunnes löydät varmuuskopion, jossa ei esiinny ongelmia/haittaohjelmia.
Palauta tehdasasetukset: Jos kaikki muu epäonnistuu, palauta puhelimesi tehdasasetukset. Varmuuskopioi kuitenkin kaikki tärkeät tiedostosi ennen sen tekemistä (mikäli niissä ei ole tartuntaa). Voit tehdä tämän valitsemalla Asetukset > Yleiset > Nollaa > Poista kaikki sisältö ja asetukset ja valitsemalla sitten Poista nyt.
iPhonen suojaaminen viruksilta
Tässä vaiheessa sinun pitäisi olla tietoinen siitä, että iPhoneihin voi tulla viruksia, ja osata poistaa ne manuaalisesti. Näiden lisäksi tärkeää tietää, miten estät iPhonesi altistumisen viruksille ja muille haittaohjelmille.
Virustorjuntaohjelmisto: Hyvä virustorjuntaohjelmisto on yksinkertaisin tapa pitää iPhone suojattuna. Suosittelemme ostamaan puhelimeen Kaspersky Premiumin. Ohjelmistomme sisältää tärkeitä tietoturvaparannuksia, ilmoittaa tärkeistä tietoturvatapahtumista ja sisältää järjestelmäasetusten heikkouksia etsivän työkalun.
Lataa sovelluksia vain App Storesta: Kuten edellä mainittiin, Apple tarkistaa kaikki sovelluskauppaansa lisättävät sovellukset huolellisesti. On erittäin epätodennäköistä, että App Storesta ladatuissa sovelluksissa olisi haittaohjelmia.
Lue sovelluskehittäjien kuvaukset App Storesta: Yleisesti ottaen on aina viisasta perehtyä kaikkien sellaisten sovellusten kehittäjiin, jotka aiot ladata. Yrityksen luotettavuutta voi selvittää tarkemmin verkkohauilla.
Lue sovelluksen käyttäjäarvostelut: Lue aina muiden käyttäjien kirjoittamat sovellusarvostelut, sillä ne ovat nopein tapa saada tieto sovelluksen epäluotettavuudesta. Muista, että aidoissa arvosteluissa esitetään yleensä tuotteista sekä hyviä että huonoja puolia.
Tarkasta sovelluksen latauskertojen määrä: Sovelluksen latauskertojen määrän tarkastaminen sovelluskaupasta on aina hyvä idea. Miljoonia kertoja ladatut sovellukset eivät todennäköisesti ole haittaohjelmia.
Tarkasta sovelluksen pyytämät käyttöoikeudet: Mitä käyttöoikeuksia sovellus pyytää antamaan? Vaikuttavatko ne kohtuullisilta? Jos pyyntö vaikuttaa epäilyttävältä, vältä sovelluksen lataamista tai poista se, jos olet jo asentanut sen.
Älä napsauta vahvistamattomia linkkejä: Merkitse kaikki roskaviestit roskapostiksi ja vältä niiden avaamista. Jos avaat vahingossa roskapostiviestin, varmista, että et napsauta sen sisältämiä linkkejä.
Pidä iPhonen käyttöjärjestelmä (iOS) päivitettynä: Päivitä käyttöjärjestelmä säännöllisesti. Se varmistaa, että puhelimessa on aina viimeisimmät Applen julkaisemat suojauspäivitykset.
Pidä sovelluksesi päivitettyinä: Päivitä kaikki sovellukset säännöllisesti, kun päivityksiä on saatavana. Se vähentää mahdollisuutta sille, että rikolliset pääsisivät hyödyntämään muiden valmistajien sovelluksissa olevia heikkouksia, jotka voivat vaarantaa tietoturvan.
Toimi huolellisesti ilmaisissa Wi-Fi-verkoissa: Vältä käyttämästä verkkokauppoja ja verkkopankkia julkisissa verkoissa, sillä ne ovat ihanteellinen ympäristö kyberrikollisille. Jos sinun on käytettävä maksutonta Wi-Fi-verkkoa, käytä VPN-yhteyttä, kuten Kaspersky VPN Secure Connectionia. Se suojaa yhteytesi salaamalla kaikki tietosi digitaalisen tunneloinnin välityksellä.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
- Mobiilihaittaohjelmat
- Älypuhelintoimittajien suojaus: Android vs. iPhone vs. BlackBerry vs. Windows Phone
- Mobiiliuhat
- Älypuhelinten suojaus
Suositellut tuotteet: