Mainosohjelmien määritelmä
Mainosohjelmat, eli mainosrahoituksella tuetut ohjelmat, tuottavat tuloa kehittäjilleen tuomalla automaattisesti mainoksia näytölle – yleensä verkkoselaimessa. Mainosohjelmia luodaan yleensä tietokoneita varten, mutta niitä esiintyy myös mobiililaitteilla. Osa mainosohjelmista on manipuloitavissa siten, että ne jättävät laitteeseen avoimen pääsyn haitallisille ohjelmille.
Mitä mainosohjelmat ovat?
Mainosohjelmat ovat ohjelmia, jotka näyttävät ei-toivottuja (ja välillä ärsyttäviä) ponnahdusikkunamainoksia, jotka voivat näkyä tietokoneen tai mobiililaitteen ruudulla. Mainosohjelmat päätyvät käyttäjän laitteelle yleensä jommallakummalla seuraavista tavoista:
- Saatat asentaa ilmaisen tietokoneohjelman tai sovelluksen tietämättä, että se sisältää mainosohjelmistoja. Sovelluksen kehittäjä voi ansaita näin rahaa, mutta sinä saatat ladata mainosohjelmiston järjestelmääsi antamatta siihen varsinaisesti lupaa.
- Ohjelmistossa tai käyttöjärjestelmässä voi myös olla haavoittuvuus, jota hyödyntämällä hakkerit pääsevät asentamaan järjestelmääsi haittaohjelmia, kuten joitakin mainosohjelmia.
Miten järjestelmään voi tulla mainosohjelmia?
Mainosohjelmat sisältyvät yleensä ohjelmiin tai ohjelmistoihin, jotka on ladattu internetistä. Tällaiset ohjelmat jaetaan usein freeware- tai shareware-ilmaisohjelmina. Mainosohjelma asentaa itsensä salaa laitteellesi ilman, että tiedät sitä.
Joitakin mainoksia sisältävät ilmaisohjelmistot voivat olla ärsyttäviä, mutta ne eivät ole laittomia. Mutta se on laitonta, jos kolmannen osapuolen ohjelma lisää haitallisia mainosohjelmia laitteellesi ilman lupaasi.
Miten mainosohjelmat toimivat?
Mainosohjelmat asentavat itsensä salaa laitteillesi, kun klikkaat vahingossa tai muutoin mainosta, joka näyttää sen sinulle.
Mainosohjelmien tarkoitus on ansaita rahaa.
Mainosohjelmien laatijat ja jakelijat ansaitsevat rahaa kolmansilta osapuolilta jollakin seuraavista tavoista:
- Klikkauskohtainen maksu (PPC) — mainostaja saa maksun aina, kun avaat mainoksen.
- Katselukohtainen maksu (PPV) — mainostaja saa maksun aina, kun mainos näytetään sinulle.
- Asennuskohtainen maksu (PPI) — mainostaja saa maksun aina, kun laitteeseen asennetaan paketoitu ohjelmisto.
Mainosohjelmisto voi myös seurata haku- ja selaushistoriaasi ja näyttää mainoksia, jotka ovat sinulle osuvampia. Kun kehittäjällä on sijainti- ja selainhistoriasi käytettävissään, he voivat ansaita lisätuloja myymällä nuo tiedot kolmansille osapuolille.
Vähemmän haitalliset mainosohjelmat ovat ainoastaan ärsyttäviä. Enemmän haitalliset mainosohjelmat puolestaan muodostavat vakavan uhan kyberturvallisuudellesi.
Mainosohjelmatyypit
On tärkeää pystyä tunnistamaan vaarattomat ja haitalliset mainosohjelmat toisistaan. Esimerkkejä mainosohjelmista ovat:
Lailliset mainosohjelmat, joissa voit itse antaa suostumuksen mainosten ja mainostettujen ohjelmistojen näytölle, jotta kehittäjä saa ansaituksi rahaa ja voi tarjota veloituksettoman ohjelman sinulle. Käyttäjät voivat tietoisesti ladata tällaisen mainosohjelman, jotta saavat tuotteen ilmaiseksi. Voit myös päättää sallia ohjelmille markkinointitietojen keräämisen. Näytettävät räätälöidyt mainokset tai sponsoroidut kolmannen osapuolen ohjelmistot voivat välillä olla jopa toivottuja.
Laillisia mainosohjelmistoja tarjoavat kaikenlaiset kehittäjät, mukaan lukien erittäin hyvämaineiset. Tämä on täysin hyväksytty ja laillinen tapa tarjota asiakkaille ilmaisia ohjelmistoja.
Kaikki sovelluslataukset eivät kuitenkaan ole lataajansa hyväksymiä. Tässä kohtaa lain rajat alkavat hämärtyä.
Mahdollisesti ei-toivotut sovellukset (PUA) ovat ohjelmia, joiden asentamista laitteeseesi et ehkä ole itse valinnut. Näitä kutsutaan myös mahdollisesti ei-toivotuiksi ohjelmiksi (PUP).
Mahdollisesti ei-toivotut mainosohjelmat voivat olla ns. harmaalla alueella, jossa niiden haitallisuus ja laillisuus pitkälti riippuu ohjelmiston käyttötarkoituksesta ja siitä, kuka ohjelmistoa jakelee.
- Laillisesti harmaanjohtavat PUA-ohjelmistot voivat tehdä vaarattomien kolmannen osapuolen ohjelmistojen asentamisesta kieltäytymisestä hankalaa. Vaikka tämä voi olla turhauttavaa, myös lailliset mainosohjelmistot toisinaan käyttävät tätä menetelmää. Tämä on laillista, jos ohjelmiston luonut taho ei ole tietoisesti sisällyttänyt siihen haittaohjelmia sisältäviä mainoksia tai ohjelmistoja. Valitettavasti joidenkin mainosohjelmistojen mukana voidaan tahtomatta toimittaa piilotettuja haittaohjelmia laitteisiin.
- Laillinen mutta haitallinen mahdollisesti ei-toivottu mainosohjelmisto on ohjelmisto, joka on suunniteltu näyttämään käyttäjälle häiritsevän paljon mainoksia. Liialliset mainokset voivat olla peräisin itse mainosohjelmasta tai sen mukana toimitetusta ohjelmistosta, joka toimitetaan esimerkiksi verkkoselaimen työkalurivin tai jonkin toisen keinon kautta. Jos haittaohjelmia ei toimiteta, myös tämä on laillista. Pornon ja laihdutuspillerien kaltaisia asioita mainostetaan usein tällä tavoin mainosohjelmien avulla.
- Laiton ja haitallinen mahdollisesti ei-toivottu mainosohjelmisto on peräisin rikolliselta kolmannelta osapuolelta, joka haluaa levittää laitteisiin haitallisia ohjelmistoja, kuten vakoiluohjelmia, viruksia tai muita haittaohjelmia. Nämä haittaohjelmat voivat olla tarkoituksellisesti piilotettuja itse mainosohjelmaan, sen mainostamiin sivustoihin tai sen mukana toimitettavaan ohjelmistoon. Ohjelmistojen laatijat ja niiden jakelijat tietoisesti jakavat näitä uhkia ja saattavat käyttää rikollisia keinoja hyödyksi tässä.
Yleensä mainosohjelmistoista puhuttaessa tarkoitetaan juuri näitä ohjelmia, jotka käyttävät mainoksia rikollisiin tarkoituksiin ja mahdollistavat haittaohjelmistojen levittämisen.
Mainosohjelmistot voivat olla turhauttavia niiden laillisuudesta tai laittomuudesta riippumatta, ja ne voivat myös pysyä piilossa pitkään. Haitallisen tai harmittavan ohjelmiston välttämiseksi sinun tulisi tietää, mitä varoa.
Miten voit tietää, jos sinulla on haittaohjelmatartunta?
Merkkejä siitä, että olet saanut tartunnan ei-toivotusta haittaohjelmasta:
Merkkejä tietokoneen haittaohjelmatartunnasta
- Verkkoselaimen kotisivulla näkyy odottamaton muutos
- Verkkosivut, joilla käyt, eivät näy oikein
- Ponnahdusikkunoita näkyy kaikkialla – välillä myös silloin, kun internetiä ei selata
- Laitteen suorituskyky hidastuu
- Laite kaatuu
- Internetin käyttönopeus hidastuu
- Internet-haut ohjautuvat uudelleen
- Uusi työkalurivi tai selaimen lisäosa tulee näyttöön satunnaisesti
Merkkejä mobiililaitteen mainosohjelmatartunnasta
Merkinnät tartunnasta puhelimella ovat samanlaisia:
- Puhelin on hidas
- Sovellusten lataaminen vie kauan
- Akku kuluu loppuun nopeasti
- Puhelimessa on sovelluksia, joita et muista ladanneesi
- Datan käyttö on odottamattoman suurta ja puhelinlaskut ovat odotettua suuremmat
- Ponnahdusikkunoita näkyy paljon
Jotkin mainosohjelmat ovat hyvin aggressiivisia ja upottavat itsensä syvälle järjestelmiin rootkit-toiminnoilla, jotka tekevät niiden poistamisesta hankalaa. Jos saat tartunnan, sinun on ryhdyttävä toimiin haitallisten sovellusten poistamiseksi järjestelmästä.
Mobiililaitteiden mainosohjelmat
Mainosohjelmat voivat tarttua ihmisten mobiililaitteisiin tai matkapuhelimiin suosittujen sovellustyyppien, kuten viihde- ja pelisovellusten, kautta. Nämä sovellukset voivat vaikuttaa vaarattomilta, mutta saattavat aiheuttaa ongelmia asennuksen jälkeen.
Tässä on jälleen kyseessä asia, joka voi olla joko varsin vaaraton tai todella haitallinen. Vaarattomassa päässä on tilanteet, joissa saatat ladata sovelluksen, joka yksinkertaisesti lähettää sinulle mainoksia asennuksen jälkeen. Tämä voi olla haitallista, erityisesti koska välillä mainokset voivat näkyä sovelluksen ulkopuolella, mikä vaikeuttaa niiden syyn tunnistamista.
Vielä haitallisempia ovat mainospetokset ja mainosklikkausohjelmistot. Tähän sisältyvät sovellukset, jotka lataavat suoritettavia tiedostoja salaa taustalla. Tähän voi sisältyä mainosten klikkaaminen käyttäjän tietämättä tai Premium-palveluiden tilausten tekeminen käyttäjille, joista he joutuvat myöhemmin maksamaan.
Mainosohjelmien poistaminen
Mainosohjelmien poistaminen auttaa sinua korjaamaan mainosohjelmiin liittyviä ongelmia, kuten ärsyttäviä ponnahdusikkunoita ja piilotettuja vakoiluohjelmia.
Manuaalinen poistaminen ei takaa, että löydät kaikki komponentit. Kybersuojausohjelmiston käyttäminen on luotettava ratkaisu, jonka avulla voit puhdistaa ongelmat, joita et itse muuten löytäisi.
Toisin sanoen sinun on havaittava ja ryhdyttävä toimiin kaikissa seuraavissa asioissa:
- Mainosohjelmat:Lailliset mainosten tukemat ohjelmistot kannattaa kenties säilyttää niin kauan kuin hyväksyt niiden käytön. Mainosohjelmat tai kolmannen osapuolen ohjelmistot ovat mahdollisesti ei-toivottuja mainosohjelmistoja, jos ne on asennettu ilman tietoasi ja tekevät asioita, joita et halua niiden tekevän.
- Mahdollisesti ei-toivotut mainosohjelmat: Mainosohjelmat ja sponsoroidut kolmannen osapuolen ohjelmat ovat parhaimmillaankin ärsyttäviä ja pahimmassa tapauksessa varsinaisia haittaohjelmia. Joka tapauksessa ne kannattaa poistaa.
- Haittaohjelmatartunnat: Haitalliset ohjelmat ovat ehkä jo tartuttaneet järjestelmäsi. Sinun täytyy poistaa nämä, jotta saat pysäytettyä yksityisyyttäsi uhkaavat uhat.
Mainosohjelmilta suojaavan ohjelmiston asentaminen on ensimmäinen vaihe. Kaspersky Internet Securityn kaltaiset tietoturvaohjelmistot tarjoavat järjestelmän tarkistuksen lisäksi mahdollisuuden poistaa mainosohjelmia ja muita uhkia.
Suojausohjelmiston mainosohjelmien havaitsemisen aktiivisuuden tarkistus on seuraava vaihe. Suojausohjelmisto ei ehkä oletusarvoisesti tunnista ja poista mainosohjelmia.
Usein laillisilla mainosohjelmilla ei ole mainosohjelmien komponenttien asennuksen poistotoimintoja. Osa niistä saattaa käyttää samantyyppisiä tekniikoita kuin mitä virukset käyttävät tietokoneen puolustuksen murtamiseen ja itsensä piilottamiseen. Tämä ei ole välttämättä tahallista haitantekoa, sillä mainokset ovat osa sopimusta, jolla voit käyttää ohjelmistoa ilmaiseksi.
Huom. Monet freeware- ja shareware-ohjelmat lopettavat mainosten näyttämisen pian sen jälkeen, kun rekisteröidyt tai ostat ohjelman. Osa ohjelmista käyttää yhä kolmannen osapuolen mainosapuohjelmia. Nämä apuohjelmat voivat pysyä asennettuna tietokoneeseen sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tai ostanut ohjelman. Jos poistat mainosohjelmakomponentin, ohjelma ei ehkä toimi oikein. Nämä komponentit ovat täysin laillisia, eikä niiden toimintaa tulisi estää, jos olet hyväksynyt tuotteen käyttöehdot. Jos tunnet olosi turvattomaksi, lopeta tuotteen käyttäminen ja poista se kokonaan.
Koska mainosohjelmiston asennukseen tietokoneeseen voi olla kelvollisia syitä, virustorjuntaratkaisut eivät ehkä pysty selvittämään, uhkaako jokin tietty mainosohjelma sinua.
Kasperskyn tuotteet tarjoavat sinulle mahdollisuuden havaita mainosohjelmia — ja valita, miten niihin reagoidaan:
Vaihtoehto 1: Poista mainosohjelma. Kasperskyn virustentorjuntaohjelmisto auttaa sinua poistamaan mainosohjelmiston. Sinulla voi olla monta syytä epäillä, että Kasperskyn virustorjunnan tunnistama mainosohjelma voi olla uhka sinulle:
- Et hyväksynyt ohjelman asennusta.
- Et tiedä, mistä ohjelma on peräisin.
- Olet lukenut ohjelman kuvauksen Kasperskyn verkkosivustolta ja olet nyt huolestunut siitä, voiko siihen luottaa.
Vaihtoehto 2: Päätät, että mainosohjelmia ei tunnisteta. Kasperskyn tuotteissa voit valita, että mainosohjelmat jätetään tunnistamatta. Tai voit lisätä tiettyjä ohjelmia poikkeusluetteloon, jotta virustorjunta ei merkitsee niitä haitallisiksi. Tämä voi kannattaa seuraavissa tilanteissa:
- Olet varma, että hyväksyt kyseisen ohjelman toiminnan.
- Tiedät, mistä ohjelma on peräisin.
- Kun olet lukenut ohjelman kuvauksen, olet päättänyt, että se ei vahingoita laitteitasi tai dataasi.
Android-mainosohjelmien poistaminen
Jos pohdit sitä, miten voit päästä eroon puhelimellasi olevista mainosohjelmista, tässä on joitakin erityisesti Android-laitteisiin liittyviä vihjeitä:
- Vaihe 1: Käynnistä puhelin vikasietotilassa (Safe Mode).
- Vaihe 2: Poista haitalliset laitteen ylläpito-oikeudet omaavat sovellukset.
- Vaihe 3: Poista haitallisten sovellusten asennus Android-puhelimestasi.
- Vaihe 4: Käytä Android-virustorjuntaohjelmistoa virusten, mainosohjelmistojen ja muiden haittaohjelmien poistamiseen.
- Vaihe 5: Poista uudelleenohjaukset ja ponnahdusikkunamainokset selaimestasi.
On harvinaisempaa, että iPhoneissa on viruksia tai haittaohjelmia (ellei niiden salausta ole murrettu), sillä Applen laitteet on suunniteltu hyödyntämään Sandbox-eristystä ja iOS-sovellukset eivät ole yhteydessä toisiinsa. Voit kuitenkin poistaa mainosten ponnahdusikkunat käytöstä iPhonella ja iPadilla.
iPhonen mainosohjelmien poistaminen
- Vaihe 1: Avaa Chrome iPhonellasi tai iPadillasi.
- Vaihe 2: Napauta kolmea pistettä ja sitten Asetukset-kuvaketta.
- Vaihe 3: Napauta Sisältöasetukset > Estä ponnahdusikkunat.
- Vaihe 4: Poista ponnahdusikkunat käytöstä.
Ei-toivottujen mainosohjelmien ja muiden mahdollisesti ei-toivottujen mainosohjelmien poistaminen on hyvä tapa tehostaa kybersuojausta. Riskien minimoimiseksi on tärkeää tietää, miten mainosohjelmatartuntoja voidaan ehkäistä tulevaisuudessa.
Miten voit suojautua mainosohjelmilta
Mainosohjelmien estäminen on paras käsitellä näitä onglelmia etenkin, kun uudenlaisia mainosohjelmia ilmestyy jatkuvasti.
Tietokoneen toimintakunnon ylläpitäminen ja turvallisesti toimiminen parantaa suojausta merkittävästi. Yleisesti ottaen olet paremmin suojassa kaikilta kyberuhilta, mukaan lukien mainosohjelmilta, jos toimet näin:
Pidä kaikki ohjelmistot päivitettyinä. Asenna aina kaikki uusimmat sovellusten, järjestelmän ohjainten, käyttöjärjestelmän ja muiden suojauskorjauksia tarjoavien toimintojen päivitykset. Kehittäjät löytävät jatkuvasti uusia haavoittuvaisuuksia ja korjaavat ohjelmistoasi, jotta olisit suojassa uhilta.
Ole varovainen, älä ole utelias. Digitaalisessa maailmassa kannattaa suhtautua kaikkeen tuntemattomaan ja erikoiseen mahdollisena turvallisuusriskinä. Hakkerit voivat hyödyntää kaikkea mahdollista, kuten USB-latausasemia, tai he voivat tekeytyä ystäviksesi sosiaalisessa mediassa ja tartuttaa mainosohjelmia ja haittaohjelmia laitteisiisi. Kysy itseltäsi ”mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos tämä on haitallista” ja jatka varovasti.
Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin. Onpa kyseessä laillinen ohjelman asennus tai sähköpostilinkki, kiinnitä aina huomiota siihen, mitä avaat tai hyväksyt. Rikolliset yrittävät käyttää luotettavilta vaikuttavia URL-osoitteita, sähköpostiosoitteita ja some-profiileja, jotta voisivat yllättää sinut. Ole tarkkaavainen ennen kuin avaat tai hyväksyt mitään. Hetken tutkimisella saatat havaita outoja yksityiskohtia, jotka kertovat kyseessä olevan huijauksen.
Noudata lakeja aina kaikessa tekemisessäsi. Median ja ohjelmiston piratoimiseen liittyy muiden riskien lisäksi riski siitä, että rikolliset käyttävät hyväkseen haluasi saada asioita ilmaiseksi. Ilmaisia asioita tarjoavat palvelut voivat houkutella sinut asentamaan mainosohjelmistoja tai lataamaan tiedostoja, jotka ovat saaneet tartunnan. Itse palvelu ei välttämättä edes ole tietoinen siitä, mitä sen kautta jaetaan.
Toimi näin, kun lataat ilmaisia tietokoneohjelmia, mobiilisovelluksia tai selaat internetiä:
Lue aina kaikki ehdot ja valintaruudun sopimukset, ennen kuin klikkaat Seuraava-kohtaa ohjelmiston asennuksen aikana. Monet sponsoroiduista kolmannen osapuolen ohjelmistoista edellyttävät asennuksista kieltäytymistä, joten sinun on valittava valintaruutu sen merkiksi että et halua asentaa mahdollisesti ei-toivottuja mainosohjelmistoja.
Lataa ohjelmia vain luotetuista ja hyvämaineisista lähteistä. Lataa vain brändeiltä, joihin luotat. Varmista, että brändien historia on myös luotettava. Viralliset sovelluskaupat, kuten Google Play, eivät ole täysin vapaita haitallisista sovelluksista, mutta silti pitävät sinut todennäköisemmin turvassa.
Lue arvosteluita. Kaikesta löytyy arvosteluja jostain päin nettiä, onpa sitten kyseessä selainlaajennus tai tietokoneohjelma. Tutki käyttäjien palautteita ja tutustu siihen, mitä negatiivisista asioista kirjoitetaan.
Tutki ennen kuin klikkaat (tai napautat). Joissakin mainoksissa hyödynnetään sosiaalista manipulointia ja pyritään hyötymään tahattomista klikkauksista. Väärennetyt sulkemispainikkeet, tarkkuutta vaativat vahvistuspainikkeet ja yllättävät ponnahdusikkunat on tarkoitettu saamaan käyttäjä klikkaamaan tartunnan saanutta linkkiä. Älä lankea tällaisiin ansoihin.
Pidä silmällä pankkiotettasi. Odottamattomat tilausmaksut voivat olla merkki mobiililaitteisiin asennetuista mainosohjelmistoista.
Jos käytössäsi on Kaspersky Total Securityn kaltainen virustorjuntaohjelmisto, sinulla on jo käytössä yksi parhaista tavoista puolustautua mainosohjelmilta.
Suojausohjelmisto suojaa aktiivisesti haitallisia tai mahdollisesti haitallisia sovelluslatauksia vastaan, tarkistaa liitteet ja linkit ja ehkäisee ponnahdusikkunat. Tapasi käyttäytyä digitaalisessa maailmassa on ensimmäinen puolustuskeinosi. Kyberturvallisuusohjelmat ovat kuitenkin elintärkeitä, kun kyse on suojautumisesta mainosohjelmauhkia vastaan.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita: