Mikä on Clubhouse?
Huhtikuussa 2020 perustettu Clubhouse on vain ääneen perustuva sosiaalisen verkostoinnin sovellus. Käyttäjät voivat kuunnella keskusteluja, haastatteluja ja väittelyitä, joita mielenkiintoiset ihmiset käyvät monista eri aiheista. Nykyisin sovellukseen voi liittyä vain kutsusta, eli olemassa olevan käyttäjän pitää kutsua sinut liittymään jäseneksi. Sovellusta suunnitellaan muutettavaksi niin, että se on tulevaisuudessa laajammin saatavilla.
Julkaisustaan lähtien Clubhouse on houkutellut paljon tiedotusvälineiden huomiota. Se johtuu osittain pandemiasta, joka Zoom-puheluiden lisääntymisen myötä johti "videoväsymykseen" ja kiinnostuksen nousuun äänisisältöä kohtaan. Sovelluksen kutsuun perustuva jäsenyys ja kuuluisat julkkiskäyttäjät – mukaan lukien Elon Musk, Oprah Winfrey, Drake, Jared Leto, Tiffany Haddish ja muut – ovat antaneet sille eksklusiivisen auran, joka on lisännyt kiinnostusta. Clubhousessa ei käytetä tekstiä, videoita eikä tykkäyksiä ja sitä onkin kuvailtu Facebookin vastaiseksi.
Sovellus on maksuton, se on suunniteltu yli 18-vuotiaille käyttäjille ja se on nykyisin saatavilla vain iOS-käyttöjärjestelmään. Siitä suunnitellaan julkaistavan myös Android-laitteisiin sopiva versio. Vaikka jäsenyys perustuu kutsuihin, sovelluksen käyttäjäkunta on kasvanut noin kahteen miljoonaan ja määrä kasvaa edelleen. Kuten muitakin sosiaalisen verkostoinnin sovelluksia niiden kehityksen alkuaikoina, Clubhousea koskee monet yksityisyys- ja turvallisuuskysymykset.
Miten Clubhouse toimii?
Liittyäkseen käyttäjän pitää saada kutsu olemassa olevalta käyttäjältä. Jokainen uusi jäsen voi kutsua kaksi uutta jäsentä. Jos sinut kutsutaan, saat linkin tekstiviestitse matkapuhelimeesi. Sen avulla voit ladata sovelluksen. Clubhouse tarjoaa odotuslistan. Jos et tunne olemassa olevaa jäsentä, voit liittyä odotuslistalle lataamalla sovelluksen.
Kun olet liittynyt Clubhouseen, voit luoda biografian ja lisätä profiilikuvan samalla tavoin kuin muissa sosiaalisen verkostoinnin sovelluksissa. Voit myös valita kiinnostuksen kohteesi. Mitä enemmän tietoja annat sovellukselle, sitä enemmän suosituksia se tekee henkilöistä, joita voit seurata ja keskusteluhuoneista, joihin voit liittyä. Sovelluksen omasta kalenterista voit seurata, milloin huoneet ovat aktiivisia. Näin voit suunnitella, mihin keskusteluihin osallistut.
Sovelluksen käyttö on pääasiassa kuuntelua. Käyttäjät liittyvät keskusteluhuoneisiin, jotka vastaavat heidän kiinnostuksen kohteitaan. Oletusasetuksena kaikki käyttäjät on mykistetty, eli kuuntelet huoneen valvojaa ja keskustelijoita. Jos haluat puhua, voit "nostaa kätesi" ja jos valvoja antaa siihen luvan, voit osallistua keskusteluun.
Voit myös luoda oman keskusteluhuoneesi ja määrittää sen joko julkiseksi tai yksityiseksi. Näin voit rakentaa omaa seuraajakuntaasi kiinnostuksen kohteisiisi perustuen ja keskustella samanhenkisten ihmisten kanssa.
Nykyisin kuhunkin keskusteluhuoneeseen päästetään vain 5 000 henkilöä. Tosin, kun Elon Musk piti puheen, rajaa nostettiin ja fanit myös suoratoistivat reaaliaikaisesti hänen keskustelunsa muihin Clubhouse-huoneisiin ja YouTuben välityksellä.
Keskusteluhuoneita tulee ja menee käyttäjien luodessa ja lopettaessa niitä. Clubhouse sanoo nauhoittavansa keskustelut niiden aikana, mutta säilyttää tallenteen vain, jos joku tekee valituksen keskustelun ollessa käynnissä. Jos kukaan ei raportoi ongelmasta keskustelun aikana, Clubhouse sanoo hävittävänsä nauhoituksen heti, kun isäntä sulkee keskustelun. Käyttäjät ovat kuitenkin löytäneet tapoja nauhoittaa keskusteluja omiin tarkoituksiinsa.
Clubhousen turvallisuusongelmat
Ei ole epätavallista, että sosiaalisen verkostoinnin sovelluksissa, varsinkin suhteellisen uusissa, on turvallisuus- ja yksityisyysongelmia. Clubhousen turvallisuusongelmiin sisältyvät:
Clubhousen tietomurrot
Huhtikuussa 2020 tietokanta, joka sisälsi 1,3 miljoonan Clubhouse-käyttäjän tiedot, vuodettiin ilmaiseksi suositussa hakkerifoorumissa. Tietokannan tiedot sisälsivät käyttäjätunnukset, nimet, profiilivalokuvat, tietoja seuraajista ja seuratuista henkilöistä ja – jos käyttäjät olivat yhdistäneet tiliin sosiaalisen median tilinsä – Twitter- ja Instagram-käyttäjätunnukset. Tietomurto ei sisältänyt salasanoja tai sähköpostiosoitteita, mikä olisi ollut vahingollisempaa. Siitä huolimatta vuodetut tiedot saattoivat johtaa tietojenkalastelu- tai käyttäjien manipulointi -hyökkäyksiin.
Valheellinen Clubhouse-verkkosivu
Kyberrikolliset yrittävät usein ratsastaa suosittujen sovellusten menestyksellä. Huhtikuussa 2021 kyberrikolliset loivat valheellisen Clubhouse-verkkosivun, johon sisältyi sovelluksen valheellisen version latauslinkki. Kun käyttäjät latasivat valheellisen sovelluksen, heidän laitteensa sai haittaohjelmatartunnan. Onneksi sivu poistettiin suhteellisen nopeasti. Koska Clubhouse on nykyisin saatavilla vain iOS-käyttöjärjestelmään, valheellisia Android-versioita alkoi levitä. Valheellisen sovelluksen asentaessaan älypuhelimen tai tabletin omistaja on vaarassa luovuttaa huijareille verkkopankkitietonsa, sosiaalisen verkostojen salasanansa, yhteystietoluettelon, sekä joutua mainostajien pommittamaksi.
Clubhousen taustajärjestelmät
Nykyään Clubhouse käyttää kiinalaista uusyritystä nimeltä Agora sovelluksensa taustainfrastruktuurin tarjoamiseen. Se tarkoittaa, että Agoralla saattaa olla pääsy käyttäjien audioon ja muihin tietoihin. Kiinan kyberturvallisuuslakien vuoksi Agora saattaa luovuttaa tiedot Kiinan hallitukselle, jos tämä niin vaatii.
Clubhousen yksityisyysongelmat
Clubhousen yhteystietojen käyttö
Sovelluksen kutsuun perustuva luonne (jonka Clubhouse suunnittelee muuttavansa tehdäkseen sovelluksesta laajemmin saatavamman) nostaa esiin yksityisyyskysymykset. Kun liityt sovellukseen, sinua vaaditaan antamaan Clubhouselle pääsy puhelimesi yhteystietoihin, niin että voit olla yhteydessä muihin sosiaalisen verkon käyttäjiin. Jos et luovuta Clubhouselle pääsyä puhelimesi yhteystietoihin, et voi kutsua muita liittymään sovellukseen. Jotkut käyttäjät ovat huolissaan, että Clubhouse saattaa käyttää tietoja rakentaakseen mahdollisten käyttäjien profiileja mainostarkoituksiin. Tämä saattaa rikkoa eurooppalaista tietosuojalakia (GDPR), jossa mainitaan, että yksityishenkilöiden pitää selvästi hyväksyä tietojensa jakaminen.
Clubhousessa ei ole kattavaa tilin varmistusta, joten kuka tahansa voi halutessaan tekeytyä olevansa kuuluisa henkilö. Käyttäjät esimerkiksi uskoivat valheelliseen Brad Pittiin.
Sovellus ei tarjoa nimetöntä tilaa ja jokainen sosiaalisessa verkostossa tehty toimi jättää jäljen. Lisäksi sovelluksen käyttöliittymässä ei edes ole "Poista tili" -painiketta. Poistoprosessin aloittamiseksi sinun pitää lähettää kirjallinen pyyntö tukipalveluun.
Clubhousen nauhoittaminen
Sovellus pyrkii estämään käyttäjiä nauhoittamasta keskusteluja. Clubhouse itse nauhoittaa keskustelut väliaikaisesti siltä varalta, että sisällöstä tehdään valitus, jota yrityksen pitää ehkä tutkia. Clubhouse säilyttää nauhoitukset ongelmien tutkimiseksi, mutta poistaa ne tutkimuksen päätyttyä. Jos valituksia ei tehdä reaaliaikaisesti, Clubhouse sanoo poistavansa väliaikaiset äänitallenteet, kun keskusteluhuone sulkeutuu.
Tähän menetelmään liittyvä huolenaihe on, että audiotallenteet eivät ole päästä päähän salattujen, joten muut voivat mahdollisesti päästä niihin käsiksi. Keskustelua nauhoitetaan niin kauan, kun huoneessa on osallistujia. Se tarkoittaa, että jos siirryt toiseen sovellukseen poistumatta huoneesta, mikrofonisi on aktiivinen ja sen vuoksi sitä voidaan mahdollisesti nauhoittaa.
Helmikuussa 2021 tuntematon käyttäjä onnistui suoralähettämään Clubhousen äänisyöttöä useista keskusteluhuoneista kolmannen osapuolen verkkosivulle. Tämä rikkoo Clubhousen sääntöjä. Tapaus nosti esiin kysymyksen, kuinka yksityisiä tietyt keskusteluhuoneet todella voivat olla. Yksityisyysasiantuntijat totesivat, että Clubhousen käyttäjien pitäisi olettaa, että muut käyttäjät nauhoittavat kaikki heidän keskustelunsa, ja heidän tulisi toimia sen mukaan.
Clubhouse-sovelluksen yksityisyyskäytäntö
Clubhouse on saanut osakseen paljon kritiikkiä, koska sen yksityisyyskäytäntö on saatavilla vain englanniksi. Sovelluksen kehittyessä tämä todennäköisesti muuttuu, sillä monissa maissa, kuten esimerkiksi Saksassa, yksityisyyskäytäntö pitää lakisääteisesti olla saatavilla paikallisella kielellä.
Ankarampaa kritiikkiä on annettu siitä, että yksityisyys Clubhousessa ei riipu ainoastaan käyttäjän omista toimista, vaan myös kenen tahansa henkilön toimista, jonka kanssa käyttäjä on yhteydessä. Esimerkiksi, kun puhelinnumerosi on jonkun henkilön yhteystietoluettelossa ja hän on antanut Clubhousen käyttää yhteystietojaan. Tässä tapauksessa kyseinen henkilö saa ilmoituksen, kun sinä liityt sovellukseen, sekä suosituksen seurata sinua – myös silloin, kun et ole antanut lupaa jakaa omia yhteystietojasi sovelluksessa.
Clubhousen sisällön moderointi ja sopimattoman sisällön välttäminen
Clubhouse on aiheuttanut polemiikkia ja sen keskustelujen on syytetty sisältävän vihapuhetta, salaliittoteorioita ja herjausta, minkä seurauksena sovellus päivitti sisällön moderointisääntöjään. Sovelluksen ainoastaan ääneen perustuva formaatti vaikeuttaa sisällön moderointia. Reaaliaikaisen äänen valvonta on vaikeampaa kuin algoritmien käyttö loukkaavien tekstipohjaisten kommenttien tunnistamiseksi. Clubhousen käytäntö säilyttää keskustelujen äänitallenteet vain siinä tapauksessa, että ongelmasta raportoidaan tosiaikaisesti ei auta käyttäjiä, jotka haluavat raportoida loukkauksesta tapahtuman jälkeen.
Vaikka sovellus on suunnattu yli 18-vuotiaille, käyttäjän ikää ei tarkisteta, eikä käytössä ole sisällön suodattimia. Vanhempien on syytä ottaa tämä huomioon, sillä sovellus sisältää monia aikuissisällön keskusteluhuoneita ja sovellukseen kuuluu reaaliaikainen keskustelu tuntemattomien kanssa.
Mitä tapahtuu, kun estät jonkun Clubhousessa?
Voit välttää vastenmielistä sisältöä Clubhousessa estämällä muita käyttäjiä. Sovellus mahdollistaa tämän. Kun estät jonkun, hän ei näe luomaasi huonetta, eikä voi osallistua luomaasi huoneeseen, eikä huoneeseen, jonka moderaattori tai puhuja olet. Jos estämäsi käyttäjä kuitenkin on puhujana huoneessa, johon osallistut, sinä näet edelleen huoneen ja voit jopa osallistua puhumalla ja kuuntelemalla. Clubhouse tarjoaa käyttäjän turvallisuusoppaan, jossa kerrotaan tarkasti, kuinka sovelluksessa estetään muita käyttäjiä ja kuinka ongelmista tai loukkauksista raportoidaan.
Clubhousen kilpailijat
Clubhousen perustuminen ääneen ja reaaliaikaisuuteen ovat sosiaalisen verkostoitumisen avaintrendejä. Se tarkoittaa, että sovelluksella on paljon kilpailijoita. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:
- Instagramin käyttäjät voivat nykyisin kytkeä videon pois päältä ja mykistää itsensä Live-huoneissa. Live-huone on toiminto, jossa korkeintaan neljä ihmistä voi keskustella ja lähettää tosiaikaisesti. Tällä tavoin luodaan itse asiassa vain ääneen perustuva Live-huone.
- Twitter on julkaissut Spaces-toiminnon. Siinä yksi henkilö aloittaa live-keskustelun, johon puhujat ja osallistujat voivat liittyä.
- Facebook on julkaissut Hotlinen. Se on verkkopohjainen sovellus, jossa isännät voivat keskustella yleisön kanssa äänen ja tekstin avulla.
- Keskustelusovellus Telegram sisältää äänikeskustelutoiminnon, joka toimii samantapaisesti kuin Clubhousen joukkodynamiikka (yhdeltä monelle).
- Discord tarjoaa Stages-palvelun, jossa yksi puhuja puhuu vertauskuvallisesti näyttämöltä samaan aikaan monille ihmisille.
- Reddit tarjoaa Reddit Talkin, joka järjestää reaaliaikaisia äänikeskusteluja Reddit-yhteisöille.
- Fireside julkaisee vuonna 2021 sovelluksen, joka toimii samalla perusajatuksella kuin Clubhouse, mutta jossa on joitakin keskeisiä eroja.
Onko Clubhousen käyttö turvallista?
Eli onko Clubhouse turvallinen? Samoin kuin muut sovellukset aiemmin, Clubhouse on laajentunut nopeasti kasvavan kysynnän mukaan ja samalla kohdannut monia turvallisuus- ja yksityisyyshaasteita. Uudemmissa sovelluksissa on todennäköisemmin turvallisuus- ja yksityisyysongelmia, kuin vanhemmissa ja vakiintuneissa sovelluksissa. Clubhouse kuitenkin ilmoittaa olevansa erittäin omistautunut tietosuojalle ja käyttäjien yksityisyydelle. Se on tunnistanut alueet, joissa se voi edelleen vahvistaa tietosuojaa. Yritys myös tarjoaa bugien metsästysohjelman yhdessä HackerOnen kanssa. Ohjelma palkitsee henkilöt, jotka tunnistavat sovelluksen tietoturva-aukkoja niin, että ne voidaan korjata.
Muihin suosittuihin sosiaalisen median sovelluksiin verrattuna Clubhouse kerää käyttäjistään vähemmän tietoja. Se ei esimerkiksi käytä iPhonen paikannuspalveluita ja sillä on vain summittainen, IP-osoitteeseesi perustuva arvio sijainnistasi. Sovellus käyttää ainoastaan ääntä, joten se ei vaadi pääsyä kameraasi ja valokuviisi.
Äänisovellukset tulevat todennäköisesti olemaan suosittuja jonkin aikaa. Tärkeä tapa pysyä turvassa matkapuhelinta käytettäessä on virustorjuntaohjelmiston käyttö. Esimerkiksi Kaspersky Internet Protection for Android estää epäilyttävät sovellukset, verkkosivut ja tiedostot. Se myös hyödyntää koneoppimista taistellakseen uusia uhkia vastaan.
Aiheeseen liittyvät artikkelit: