Jokainen pelaaja haluaa parhaan mahdollisen pelikokemuksen, eivätkä viiveet miellytä ketään. Tässä yleiskatsauksessa kerromme, miten voit parantaa pelin suorituskykyä pienentämällä ping-arvoa ja nostamalla FPS-arvoa.
Mikä ping on?
Mitä ping tarkoittaa? Verkkopeleissä ping tarkoittaa aikaa, joka kuluu datan siirtymiseen tietokoneelta palvelimelle (tai toisen pelaajan tietokoneelle) ja takaisin omalle tietokoneellesi. Se on siis tietokoneen ja sen palvelimen välinen viive eli latenssi. Ping-arvo ilmoitetaan millisekunteina (ms).
Ping kertoo pelaajille, kuinka nopea heidän tietokoneensa ja pelipalvelimen tai toisen verkkopelaajan välinen yhteys on. Ping-testin avulla pelaaja voi selvittää etukäteen, tapahtuuko responsiivisuudessa notkahduksia pelin aikana. ”Matala ping” ja ”korkea ping” viittaavat ping-nopeuteen. Yleensä matala ping on parempi – varsinkin peleissä, joissa ajoitus ja asemointi ovat tärkeitä. Jos ping on korkea, pelissä esiintyy viiveitä, jotka voivat vaikuttaa pelin lopputulokseen. Monet verkkopelit näyttävät oman ping-aikasi sekä muiden pelaajien tai palvelinten ping-ajan.
Terminä ”ping” juontuu signaaliin, jolla sukellusveneet mittasivat etäisyyttään muihin merellä oleviin aluksiin.
Mikä on hyvä ping-nopeus?
Koska ping liittyy suoraan verkkopelien suorituskykyyn, sinun on hyvä ymmärtää, millainen on pelaamisen kannalta hyvä ping-nopeus.
Yleensä tyydyttävä ping-arvo on 40–60 millisekuntia tai pienempi. Yli 100 millisekunnin nopeus tarkoittaa huomattavaa viivettä, ja jos nopeus on yli 170 millisekuntia, jotkin pelit saattavat hylätä yhteytesi kokonaan. Ihanteellinen nopeus pelaamisen kannalta on alle 20 millisekuntia. Tällöin kuvat näkyvät selkeästi, toiminnot ovat nopeita eikä pelissä esiinny viiveitä. Pidä mielessä, että jokainen ylimääräinen 50 millisekuntia voi olla haitaksi.
Ping-vaatimukset kuitenkin vaihtelevat peleittäin, joten sopiva ping-arvo riippuu pelistä. Esimerkkejä:
- Ensimmäisen persoonan ammuntapelit (FPS-pelit) ja ajopelit: Koska ajoitus on näissä peleissä tärkeä, alle 50 millisekunnin ping-nopeus auttaa sinua pysymään kilpailukykyisenä muita pelaajia vastaan.
- Massiiviset monen pelaajan verkkopelit (MMO-pelit): Näitä pelejä voi pelata, vaikka ping olisi korkeampi. Joitakin pelejä voi pelata ongelmitta jopa yli 250 millisekunnin ping-nopeudella. Reaaliaikaisissa PvP-peleissä (pelaaja vastaan pelaaja) on kuitenkin hyvä tähdätä alle 150 millisekunnin ping-nopeuteen.
- Reaaliaikaiset strategiapelit (RTS-pelit): RTS-pelejä voi pelata vielä, kun ping-nopeus on hieman alle 200 millisekuntia, mutta suositeltu nopeus on alle 150 millisekuntia.
Ping-nopeuden testaaminen
Voit testata ping-nopeutesi eri tavoilla:
Pelin sisäinen ping-testi
Useimmissa verkkopeleissä ping-nopeuden voi tarkistaa suoraan pelissä. Siirry pelin asetuksiin ja etsi ”Näytä suoritustilastot”, ”Näytä verkkoasetukset” tai vastaava kohta (asetuksen nimi vaihtelee peleittäin). Pelin sisäisellä ping-testillä saat tarkimmat mahdolliset tiedot verkon suorituskyvystä kyseisessä pelissä ja käytetyssä palvelimessa.
Ping-testi Internetin kautta
Voi tarkistaa ping-arvon myös Internetin kautta käyttämällä jotakin monista ping-testaussivustoista. Nämä sivustot etsivät lähelläsi olevat palvelimet ja ilmoittavat keskimääräisen ping-arvon, joka on odotettavissa verkkopelejä pelatessasi.
Miksi ping-arvoni on niin korkea?
Korkea ping voi johtua monista eri syistä. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:
- Käyttämäsi reititin, sen ajantasaisuus ja sijainti sekä sen laiteohjelmiston ajantasaisuus
- Käyttämäsi tietokone, sen ajantasaisuus ja puhdistustarve sekä se, onko tietokone optimoitu pelaamista varten
- Modeemisi tai reitittimesi välimuisti
- Laitteesi taustalla käynnissä olevat sovellukset ja ohjelmat
- Pelaamisen aikana tehtävät automaattiset päivitykset
- Reitittimeesi yhdistettyjen, aktiivisessa käytössä olevien laitteiden määrä
- Pelisi asetukset ja niiden optimointi
Ping-arvon pienentäminen
Jos haluat parantaa ping-arvoasi ja näin optimoida pelikokemuksesi, voit kokeilla seuraavaa:
- Sulje taustalla käynnissä olevat ohjelmat tai prosessit. Jotkin tällaiset sovellukset voivat viedä muistia tai käynnistää prosesseja, jotka edellyttävät pääsyä Internetiin – ja siksi hidastavat peliäsi.
- Poista päivitykset käytöstä. Ajoita päivitykset sellaisiin hetkiin, jolloin et käytä tietokonetta. Pelaamisen aikana tehtävät päivitykset voivat kilpailla kaistanleveydestä tai yrittää ladata tiedostoja huonoon aikaan.
- Tarkista, käyttääkö joku muu taloudessasi paljon kaistanleveyttä vaativaa palvelua (esim. isojen tiedostojen lataus). Mitä enemmän laitteita on yhdistetty Internetiin ja mitä useampi laite käyttää yhteyttä aktiivisesti, sitä korkeampi ping-arvo on.
- Tarkista reitittimen ja pistorasian väliset johdot. Varmista, että ne on kytketty kunnolla. Kaapeliyhteydet voivat ajan mittaan löystyä ja vaatia kiristämistä.
- Harkitse laitteesi siirtämistä lähemmäs reititintä tai tietokoneesi tai konsolisi yhdistämistä suoraan reitittimeen Ethernet-kaapelilla. Langattomat yhteydet kärsivät pakettihävikistä salausteknologioiden ja useiden laitteiden yhtäaikaisen palvelemisen takia. Voit saada vahvemman ja nopeamman yhteyden käyttämällä Ethernet-kaapelia.
- Tyhjennä reitittimesi välimuisti. Täysi Internet-välimuisti voi hidastaa laitteita. Palauta reitittimesi tehdasasetukset tyhjentääksesi evästeet kokonaan ja antaaksesi laitteellesi uuden alun.
- Aseta reitittimesi avoimeen tilaan. Seinät ja esineet voivat häiritä langattomia Internet-yhteyksiä. Tarkista, että reitittimesi on esteettömässä ja avoimessa tilassa ja että se on asennettu oikein.
- Päivitä reitittimesi laiteohjelma. Laitteet voivat hidastua, kun ne tarvitsevat ohjelmisto- tai turvallisuuspäivityksiä. Tämä pätee myös reitittimiin, joten varmista, että reitittimesi laiteohjelma on ajan tasalla.
- Sammuta reititin ja käynnistä se uudelleen. Irrota virtajohto reitittimestä ja odota minuutti, ennen kuin kytket sen takaisin. Jos sinulla on erillinen reitin ja modeemi, sammuta molemmat (älä pelkästään reititintä).
- Harkitse uuden reitittimen ostamista. Jos käytät Internet-palveluntarjoajasi toimittamaa oletusreititintä, yhteytesi ei välttämättä ole paras mahdollinen. Päivittämällä parempaan reitittimeen voit parantaa yhteysnopeuksia ja Wi-Fin kattavuutta. Voit lukea oppaamme kotiverkon määrittämiseen.
- Harkitse vaihtamista suuremman kaistanleveyden tarjoavaan Internet-liittymään. Jos olet tehnyt edellä olevat asiat eikä ping-arvosi ole edelleenkään riittävän hyvä, ota yhteyttä Internet-palveluntarjoajaasi. Internet-palveluntarjoajasi pystyy yleensä havaitsemaan ja korjaamaan mahdolliset ongelmat etäyhteyden kautta ja näin parantamaan nopeuksia. Jos yhteydestäsi ei löydy vikoja, sinun kannattaa ehkä vaihtaa toiseen palveluntarjoajaan. Suuremman kaistanleveyden tarjoava Internet-liittymä voi olla paras ratkaisu pelien yleisen suorituskyvyn parantamiseksi.
Mitä tahansa peliä pelaatkin, näillä muutoksilla voit pienentää ping-arvoa ja saada pelit toimimaan nopeammin.
Mikä FPS on?
Ping-arvon ohella toinen verkkopelien kannalta tärkeä arvo on FPS. Pelien yhteydessä FPS voi viitata ensimmäisen persoonan ammuntapeleihin. Se voi kuitenkin tarkoittaa myös ruutunopeutta (frames per second) eli sitä, kuinka monta ruutua (eli kuvaa) näytönohjain voi näyttää sekunnissa tai kuinka monta ruutua näyttösi näyttää sekunnissa. Mitä korkeampi FPS-arvo on, sitä sujuvammin ja responsiivisemmin peli toimii. Jos FPS-arvo on matala, peli näyttää pätkivältä ja pelaaminen on hankalampaa ja vähemmän mukavaa.
Millainen FPS-arvo on paras pelaamisen kannalta?
30 FPS: Tätä pidetään pelaamiseen tarvittavana vähimmäisarvona, ja tämä on yleisin ruutunopeus konsolipeleissä ja joillakin edullisilla tietokoneilla. Useimmat pelaajat eivät kuitenkaan huomaa pätkimistä, ennen kuin FPS-arvo on 20 FPS tai vähemmän.
60 FPS: Tätä pidetään parhaana mahdollisena ruutunopeutena. Hyvän pelitietokoneen tulisi saavuttaa useimmissa peleissä 60 FPS:n ruutunopeus, joskin jotkin pelit voivat vaatia erilaiset asetukset. 60 FPS on myös tavallisten näyttöjen ja televisioiden näyttämä ruutunopeus.
120 FPS: Tämä on mahdollinen vain huippuluokan pelitietokoneilla, jotka on yhdistetty 144 Hz:n virkistystaajuuden sisältäviin näyttöihin. Laitteistovaatimusten ja niihin liittyvien kulujen takia tätä vaihtoehtoa käyttävät useimmiten aktiivipelaajat.
240 FPS: Korkein mahdollinen ruutunopeus. Tämä voi näkyä vain näytöillä, joissa on 240 Hz:n virkistystaajuus. Korkeampien laitteistokulujen vuoksi 240 FPS on yleensä käytössä vain pienellä aktiivipelaajien joukolla.
Monissa peleissä ruutunopeus on näkyvissä pelin aikana. Jos haluat saada sen näkyviin, tarkista videoasetukset pelin määrityksistä tai asetusvalikon kautta.
Ruutunopeus ei ole koskaan täysin vakaa, sillä se vaihtelee riippumatta siitä, kuinka tehokasta järjestelmää käytät tai kuinka hyvin peli on optimoitu. Kuitenkin mitä korkeampi ruutunopeus on, sitä huomaamattomampia vaihtelut ovat.
Yleisiä syitä alhaiselle FPS-arvolle:
- Vanhentuneet ohjaimet
- Vanhat tai hitaat näytönohjaimet
- Muut tietokoneella käynnissä olevat ohjelmat
- Liian korkeaksi asetetut peliasetukset
- Tarpeettoman korkea resoluutio
FPS-arvon nostaminen
Seuraavassa on vinkkejä siihen, miten voit nostaa FPS-arvoa pöytätietokoneella tai kannettavalla tietokoneella.
Ota pelitila käyttöön Windows 10:ssä
- Klikkaa hakupainiketta ja valitse Asetukset.
- Kirjoita Asetukset-ikkunan hakukenttään ”peli” ja valitse hakutuloksista Pelitilan asetukset.
- Jos pelitila ei ole käytössä, ota se käyttöön liu'uttamalla painike oikealle. Tietokone on ehkä käynnistettävä uudelleen, jotta asetukset tulevat voimaan.
Varmista, että sinulla on uusin video-ohjain asennettuna
Tietokoneen järjestelmäpäivitysten ja laiteohjainten pitäminen ajan tasalla auttaa optimoimaan tietokoneesi pelaamista varten.
Näin voit tarkistaa, onko Windows-päivityksiä saatavilla:
- Klikkaa Aloitus-painiketta ja valitse Asetukset.
- Kirjoita sitten ”Päivitykset” ja valitse hakutuloksista Tarkista päivitysten saatavuus.
- Varmista Windows Update -ikkunasta, että viimeisimmät päivitykset on asennettu.
Näin voit päivittää näytönohjaimen ohjaimet:
- Tämän pitäisi tapahtua automaattisesti, kun tarkistat Windows-päivitysten saatavuuden, mutta näytönohjaimelle saattaa olla saatavilla myös uudempia päivityksiä.
- Jos käytät Nvidia GeForce Experiencea, käynnistä sovellus ja klikkaa ikkunan yläreunasta Drivers (Ohjaimet).
-
Klikkaa Check for updates (Tarkista päivitysten saatavuus), niin näet, onko uusia päivityksiä asennettavissa.
Optimoi peliasetukset
- Jokainen peli on erilainen, mutta jos ruutunopeus on liian alhainen, voit siirtyä pelisi asetusnäyttöön ja madaltaa kuvanlaatua.
- Asetuksissa voi olla yksittäinen valitsin, jolla voit vaihtaa kuvanlaadun korkeasta keskitasoiseksi, tai niissä voi olla erilliset asetukset esimerkiksi katseluetäisyydelle, varjoille ja tekstuuritehosteille.
Vähennä näytön resoluutiota
- Voit myös kokeilla vähentää näytön resoluutiota, jolle on usein oma videonlaadusta erillinen asetus.
- Siirry tietokoneesi asetuksiin, valitse Järjestelmä ja sitten Näytön lisäasetukset. Valitse Resoluutio-valikosta alhaisempi resoluutio.
Päivitä näytönohjain
- Jos pelaat kannettavalla tietokoneella, et ehkä voi päivittää näytönohjainta (joissakin tapauksissa se voi olla mahdollista).
- Jos sinulla puolestaan on pöytätietokone, voit ehkä vaihtaa näytönohjaimesi toiseen, joka nostaa ruutunopeuttasi huomattavasti ja optimoi pelien suorituskyvyn.
Pienentämällä ping-arvoa ja nostamalla FPS-arvoa voit varmistaa sujuvan ja mukavan pelikokemuksen.
Suositellut tuotteet
Kaspersky voi suojata sinua kaikilta merkittävimmiltä verkkouhilta, kuten haittaohjelmilta, vakoiluohjelmilta ja troijalaisilta. Kukin tuotevaihtoehto sisältää monia erilaisia työkaluja, joista löytyy sopivat jokaisen pelaajan tarpeisiin. Lue, miten Kaspersky voi auttaa sinua pysymään kehityksen kärjessä ja askeleen edellä kyberrikollisia.
Kaspersky VPN Secure Connection
Aiheeseen liittyvät artikkelit:
- Pitäisikö virustorjunta poistaa käytöstä pelaamisen ajaksi?
- Lasten suojaaminen verkkopelien pahimmilta vaaroilta
- Mitä tietoturvariskejä laajennettuun todellisuuteen ja virtuaalitodellisuuteen liittyy?
- Mitä kannattaa huomioida valittaessa VPN:ää pelaamista varten?
- Parhaan virustorjunnan etsiminen pelaamista varten