Verkkokiusaaminen on erittäin vakava ongelma, joka vaikuttaa paitsi nuoriin kiusattuihin myös heidän perheisiinsä, kiusaajaan itseensä ja kaikkiin niihin, jotka todistavat verkkokiusaamista. Kaikkein pahimpia verkkokiusaamisen vaikutukset voivat tietenkin olla kiusatuille. Kiusaaminen voi aiheuttaa heille erilaisia psykologisia ongelmia, jotka vaikuttavat paitsi sosiaaliseen ja akateemisen suorituskykyyn myös yleisesti mielenterveyteen.
Tämän päivän vanhemmat eivät välttämättä ole itse kohdanneet verkkokiusaamista nuoruudessaan. Voi olla vaikea käsittää, kuinka muutama sana tietokoneen ruudulla voi aiheuttaa niin vakavia traumoja. Kiusaaminen on aina mielletty sellaiseksi, että sitä tapahtuu kouluympäristössä ja leikkikentällä. Olet ehkä itsekin nähnyt kiusaamista tai joutunut kiusatuksi koulussa. Voit olla jopa sitä mieltä, että kiusaaminen kuuluu normaaliin koulunkäyntiin.
Voit olla myös siinä uskossa, että kasvokkain tapahtuva kiusaaminen on paljon pahempaa kuin verkkokiusaaminen. Tosimaailmassa kiusatun on vaikeampi paeta kiusaajiaan, kun taas verkossa kiusattu voi yksinkertaisesti sammuttaa tietokoneen tai estää kiusaajan sosiaalisessa mediassa.
Asia ei valitettavasti ole näin yksinkertainen. Ja vaikka tosimaailman kiusaamisen vaikutuksia ei pidä väheksyä, verkkokiusaamisen vaikutukset voivat olla vielä paljon pahempia. Vanhemman tehtävä on ymmärtää verkkokiusaamisen todelliset vaikutukset, tunnistaa verkkokiusaamisen aiheuttamat muutokset lapsen käytöksessä ja löytää keinot auttaa lasta ja olla hänen tukenaan.
Miten verkkokiusaaminen voi olla tosimaailman kiusaamista pahempaa?
Tosimaailman kiusaamisessa kiusaaminen on yleensä uhrin ja kiusaajan (tai kiusaajien) välinen tilanne esimerkiksi koulussa. Tällainen kiusaaminen voi olla esimerkiksi nimittelyä tai vakavampaa kiusaamista, kuten perättömien huhujen levittämistä, häirintää, uhkailua ja fyysistä vahingoittamista. Siinä missä koti on kuitenkin usein turvasatama tosimaailman kiusatulle, verkkokiusaamista ei pääse pakoon.
Verkkokiusaaminen ei lopu siihen, kun koulupäivä päättyy. Sitä voi tapahtua milloin tahansa, ja se voi jatkua vaikka läpi yön. Kiusaamisen välineitä voivat olla tekstiviestit, sosiaalisen median postaukset, keskusteluhuoneiden viestit, kuvat, peukaloidut videot ja monet muut digitaaliset viestintävälineet.
Verkkokiusaamisen uhrilla ei juurikaan ole mahdollisuutta puolustautua. Kiusaaminen tapahtuu piilossa opettajilta ja vanhemmilta, eivätkä he voi puuttua asiaan kiusaamisen lopettamiseksi. Verkkokiusaaminen voi olla myös nimetöntä, jolloin uhrin on vaikea edes kertoa kiusaajasta aikuiselle. Sosiaalisen median alustoilla verkkokiusaaminen voi niin ikään näkyä sadoille, jopa tuhansille hyvin lyhyessä ajassa.
Jos uhri tietää kiusaajan henkilöllisyyden ja estää hänet sosiaalisessa mediassa, kiusaaja voi yksinkertaisesti luoda uuden tilin. Hän saattaa myös häiritä tekstiviesteillä tai käyttää esimerkiksi kaverin tiliä. Tämän päivän lapset ovat erittäin osaavia ja kekseliäitä teknologian käyttäjinä. Jos joku haluaa kiusata toista verkossa, uhri ei juurikaan voi asialle mitään.
”Verkossa ihmiset toimivat ja puhuvat loukkaavasti tai halventavasti, vaikka eivät milloinkaan toimisi niin kasvotusten”, kertoo Hackensack Meridian Behavioral Health -instituutin johtava lääkäri Eric Alcera, M.D. Alcera jatkaa: ”Jos verkkokiusaaja päättää levittää huhuja tai jakaa nolostuttavia kuvia sosiaalisessa mediassa, viestit tai kuvat voivat saavuttaa nopeasti valtavan suosion, jolloin moni lapsi saattaa nähdä ne jo muutamassa minuutissa”.
Toisin sanoen verkkokiusaaminen on säälimättömämpää, julmempaa ja vahingollisempaa kuin tosimaailman kiusaaminen. Se on myös yksi merkittävimmistä stressitekijöistä nuoren elämässä. Ja vaikka kiusatut pyrkivät usein piilottamaan kiusaamisen vanhemmiltaan, jatkuvan verkkokiusaamisen uhriksi joutuneen lapsen käytöksessä voi näkyä havaittavia muutoksia.
Verkkokiusaamisen aiheuttamat muutokset lapsen käytöksessä
Muutokset eivät alkuvaiheessa välttämättä ole kovin ilmeisiä, mutta ajan mittaan lapsen käyttäytymisessä voi näkyä seuraavia, vahvasti verkkokiusaamiseen viittaavia merkkejä.
- Sosiaalisen elämän köyhtyminen – ystävien ja sosiaalisten tapahtumien välttely
- Hanakampi omaan huoneeseen vetäytyminen
- Muuttuminen hiljaisemmaksi tai sulkeutuneemmaksi
- Keskittymisvaikeudet koulutyössä
- Heikkenevät arvosanat
- Kiinnostuksen menettäminen asioihin, joista lapsi on aiemmin pitänyt
- Lintsaaminen koulusta tai haluttomuus mennä kouluun
- Suuttumusta puhelimen, tabletin tai tietokoneen äärellä
- Puhelimen tai tietokoneen ruudun piilottelu
- Puhelimen käytön välttely
- Huumeiden tai alkoholin käyttö
- Synkkien ajatusten tai tunteiden näyttäminen
- Itsemurhapuheet
Jos jotkin näistä käyttäytymisen muutoksista ovat mielestäsi radikaaleja, kuten itsemurha-ajatukset, on hyvä tiedostaa, että kiusaajan ja kiusattavan välillä on vahva side. Joissakin tilanteissa kiusaaminen ei välttämättä ole ainoa syy. Lapsi voi olla jo entuudestaan masentunut tai ahdistunut kodin ongelmien tai aiempien traumaattisten kokemusten vuoksi.
Hiljattaisen tutkimuksen mukaan verkkokiusaamisen uhrit yrittävät itsemurhaa tai vahingoittavat itseään kaksi kertaa muita todennäköisemmin. Viimeisimpien tilastojen mukaan 59 % yhdysvaltalaisista teineistä on joutunut verkkokiusaamisen tai -häirinnän kohteeksi, ja yli 90 % on sitä mieltä, että kyseessä on vakava ongelma heidän ikäryhmässään.
Mikä hälyttävämpää,uusimpien tutkimusten mukaan kasvuikäisten itsemurhayritykset ovat liki kaksinkertaistuneet vuodesta 2008.
Verkkokiusaamisen vaikutuksia ovat myös mielenterveyden ongelmat, lisääntynyt stressi ja ahdistus, masennus, väkivaltaiset purkaukset ja heikko itsetunto. Verkkokiusaamisella voi olla myös pitkäkestoisia psykologisia vaikutuksia, vaikka varsinainen kiusaaminen olisi loppunut.
Verkkokiusaamisesta voi seurata jatkuvaa häpeän tunnetta. Verkkokiusaaminen tuntuu pysyvämmältä, etenkin kun se tapahtuu sosiaalisen median postauksilla, jotka eivät heti katoa mihinkään. Tämä voi aiheuttaa pakahduttavaa ahdistuksen ja paljaana olemisen tunnetta.
Verkkokiusaaminen voi aiheuttaa myös uhrin sulkemisen ulkopuolelle sen pelossa, että ystävyys uhrin kanssa altistaa myös ystävän verkkokiusaamiselle. Uhri joutuu tällöin eristetyksi ja hyljeksityksi, eikä hän voi kääntyä koulussa tai kotona kenenkään puoleen.
Ei olekaan yllätys, että suuttuminen on yksi verkkokiusaamisen seurauksista. Uhrin kokema tunteiden kirjo kehittyy usein suuttumukseksi. Joku lapsi saattaa jopa ryhtyä suunnittelemaan kostoa, mikä näkyy esimerkiksi kouluampumisina ja muina kiusatuksi joutuneiden väkivallantekoina, kun nämä eivät ole enää kestäneet kiusaamista.
Kosto on myös tapa, jolla lapsi pyrkii palauttamaan jonkinlaisen toimijuuden itselleen, koska verkkokiusaamisen uhri tuntee usein olonsa voimattomaksi kiusaamisen edessä.
Verkkokiusaamisen fyysiset vaikutukset
Muutokset mielentilassa ja käyttäytymisessä eivät ole verkkokiusaamisen ainoita vaikutuksia. Vaikutukset ovat myös fyysisiä. Verkkokiusaamisen aiheuttamalla voimakkaalla stressaantumisella ja ahdistuksella voi olla fyysisiä seurauksia, kuten unettomuutta, ruoansulatuselimistön vaivoja ja epäterveellisiä syömistottumuksia.
Miksi joku kiusaa toisia verkossa?
Kiusaajia ja kiusattuja on ollut aina. Mutta mikä saa jonkun paitsi kiusaamaan toista verkossa myös tekemään sen niin säälimättömästä ja julmasti?
Erään teorian mukaan verkkokiusaajilla on huono empatiakyky. Huonontunut empatiakyky on kytketty lisääntyneeseen teknologian käyttöön ja tosielämän sosiaalisen vuorovaikutuksen vähenemiseen. Tämä on kuitenkin vain verkkokiusaamisongelman yksi puoli.
Verkkokiusaaminen aiheuttaa voiman tunnetta kiusaajassa. Teknologian avulla verkkokiusaaja voi milloin tahansa ryhtyä kiusaamaan, helposti ja vaivattomasti, oman kodin suojista ja miltei kokonaan vailla seuraamuksien pelkoa. Vanhempien puutteellinen valvonta vaikuttaa myös asiaan, kuten myös halu saada suosiota teoilla, joiden kiusaaja uskoo uppoavan hyvin tuttuihin ja muihin vertaisiin.
Kiusaamisen syihin katsomatta verkkokiusaajan tulevaisuus on toisinaan hyvinkin synkkä.Tutkimusten mukaan kiusaava lapsi on myöhemmässä elämässään todennäköisemmin huumeidenkäyttäjä tai alkoholin liikakäyttäjä, osallistuu enemmän tappeluihin ja rikolliseen toimintaan, keskeyttää koulunkäynnin muita herkemmin sekä käyttäytyy todennäköisemmin väkivaltaisesti seurustelukumppaneitaan ja/tai lapsiaan kohtaan.
Sivulliset ja todistajat eivät hekään ole immuuneja verkkokiusaamisen vaikutuksille. He myös saattavat muita todennäköisemmin kokeilla huumeita ja alkoholia varhaisella iällä tai kärsiä psykologisista ja mielenterveydellisistä ongelmista.
Muuantutkimuksessa tehtiin myös sellainen mielenkiintoinen havainto, että verkkokiusaamista tapahtuu todennäköisemmin nykyisten tai entisten ystävien välillä. Tutkimuksessa todettiin myös, että verkkokiusaaminen on seitsemän kertaa yleisempää toisilleen tuttujen teinien välillä kuin sellaisten välillä, jotka eivät ole olleet ystäviä tai seurustelusuhteessa. Syynä on usein arkinen riita, joka kasvaa suuriin mittasuhteisiin. Syynä voi olla myös yksinkertaisesti se, että yhdellä on toista koskeva salaisuus, jota hän ei malta olla paljastamatta. Syynä voi olla myös kosto jonkinlaisesta rikkomuksesta, jonka kohteeksi kiusaaja uskoo joutuneensa. Myös mustasukkaisuus voi olla syynä, samoin halu nousta sosiaalisessa arvoasteikossa.
Näissä mainituissa tapauksissa tytöt joutuvat usein kaksi kertaa poikia todennäköisemmin verkkokiusaamisen uhriksi. Ja koska kiusaaja ja kiusattu ovat aiemmin olleet kavereita, verkkokiusaamisen vaikutukset ovat usein sitäkin traumaattisempia.
Kuinka vanhemmat voivat puuttua verkkokiusaamiseen?
Verkkokiusaamiseen ei valitettavasti ole yhtä pikaista ja yleispätevää ratkaisua. Vanhemmat voivat kuitenkin olla vähintäänkin lapsensa tukena. Lapsi ei yleensä kerro vapaaehtoisesti vanhemmilleen verkkokiusaamisesta, jonka kohteeksi he ovat saattaneet joutua.
Jos kuitenkin tunnistat jonkin edellä mainituista merkeistä lapsessasi, ota asiaksi keskustella hänen kanssaan ja yritä saada hänet kertomaan ongelmista, joita hänellä saattaa olla koulussa tai sen ulkopuolella. Tukemalla ja ymmärtämällä voit auttaa lasta tuntemaan, että hän ei ole asian kanssa kokonaan yksin.
Yritä saada lapsi ymmärtämään, että vaikka kiusaaminen voi olla rankkaa ja julmaa, se ei kerro mitään hänen arvostaan ihmisenä. Se kertoo pikemminkin ongelmista kiusaajan omassa elämässä.
Lapsi ei ymmärrettävästi ole erityisen vastaanottavainen näille ajatuksille, mutta tämä ei ole vanhemman ainoa keino. Ensimmäiseksi kannattaa koittaa muuttaa lapsen sosiaalisen median tilien ja chat-tilien yksityisyysasetuksia ja estää kaikki tiedossa olevat verkkokiusaajat.
Seuraavaksi kannattaa hankkia näyttöä verkkokiusaamisesta, esimerkiksi ottaa näyttökuvia, sillä kiusaaja saattaa poistaa postauksiaan. Ilmoita verkkokiusaamisesta sovelluksen tai alustan järjestelmänvalvojille, sillä verkkokiusaaminen on usein käyttöehtojen vastaista.
Kun sinulla on näyttöä kiusaamisesta, voit myös ottaa yhteyttä kouluun. Vaikka kiusaaminen ei aina tapahtuisikaan koulussa, koulua ei kannata jättää pimentoon tapahtuneesta. Kouluilla on usein ankarat kiusaamisen ja verkkokiusaamisen vastaiset käytännöt.
Jos verkkokiusaamiseen liittyy vähänkään fyysisen väkivallan uhkaa, asiasta voi ilmoittaa myös poliisille.
Yritä myös löytää keinoja helpottaa lapsen oloa. Ota tarvittaessa yhteyttä mielenterveyden ammattilaiseen. Älä sivuuta verkkokiusaamisen vaikutuksia tai pidä niitä loppuunkäsiteltyinä, jos verkkokiusaaminen on lakannut. Vaikutukset voivat olla pitkäkestoisia, ja jos verkkokiusaaminen on ollut ankaraa, lohduttavat sanat eivät välttämättä riitä vahinkojen korjaamiseen.
Tämän päivän teknologiassa ja ratkaisuissa on myös lapsilukkoja ja muita vanhemmille tarkoitettuja valvontaominaisuuksia, joilla lasta voidaan suojata haitalliselta tai sopimattomalta verkkosisällöltä. Voit myös ottaa avuksi kolmannen osapuolen sovelluksen. Sellainen on esimerkiksiKaspersky Safe Kids, joka suojaa haitalliselta sisällöltä ja jossa voi asettaa ruutuaikarajoituksia, seurata lapsen toimintaa verkossa sekä seurata lapsen sijaintia GPS:n avulla.
Digimaailma voi olla ympäristönä paitsi erittäin laaja myös ankara. Se on täynnä aikuisille tarkoitettua sisältöä, jonka äärelle utelias nuori voi hyvinkin helposti löytää. Kaspersky Safe Kidsin avulla voit helposti estää lasta katsomasta aikuisille tarkoitettua sisältöä epähuomiossa (tai tahallaan) ja huolehtia siitä, että he eivät vietä hyvinvointinsa kannalta liikaa aikaa verkossa.
Loppuyhteenveto
Kannattaa muistaa, että matka harmittomaksi tarkoitetusta vitsistä laajamittaiseksi verkkokiusaamiseksi voi olla hyvin lyhyt. Kasvokkaisen kanssakäymisen puuttuminen ja tietokoneen ruudun voimaannuttava tunne voivat aiheuttaa sen, että perinteisestä koulukiusaamisesta kehkeytyy jatkuvaa ja vakavaa häirintää, häpäisyä ja fyysistä uhkailua. Seurauksena voi olla pysyvä psykologinen vahinko, joka voi, kuten edellä mainittiin, johtaa itsemurhaan.
Jos epäilet lapsesi joutuneen verkkokiusaamisen uhriksi, älä sivuuta asiaa tai odota niin kauan, että on jo liian myöhäistä. Lähesty rohkeasti lasta, vaikka pelkäisitkin, että hän torjuu auttamisyritykset. Verkkokiusaaminen vaikuttaa kaikkiin lapsiin yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla. Kampanjat, lainsäädäntö, koulujen ohjelmat ja muut verkkokiusaamisen tunnistamiseen ja lopettamiseen tähtäävät liikkeet ovat hyvä ensiaskel tämän ongelman hoidossa. Suoria neuvoja ja välitöntä apua voit kuitenkin antaa vain sinä vanhempana.
Lukusuosituksia
Tietokuva: Lapsilukko – Lasten turvallinen Internetin käyttö
Tietokuva: Verkon vaarat: 10 lapsille vaarallista asiaa verkossa