Älysopimukset ovat tietyn tyyppisiä digitaalisia sopimuksia, jotka tallennetaan lohkoketjuun tai hajautettuun tilikirjaan perustuvaan teknologiaan. Älysopimukset aktivoituvat automaattisesti, kun ennalta määritetyt toimet tai toiminnot tapahtuvat. Aktivoituja älysopimuksia ei yleensä pysty perumaan, mutta ne voidaan jäljittää.
Bitcoinista alkaen lohkoketjuteknologiasta on tullut yksi nykyisen yhteiskunnan nopeimmin kasvavista teknologioista. Lohkoketju tunnetaan pääasiassa roolistaan kryptovaluuttapiireissä innovatiivisena hajautettuun tilikirjaan perustuvana teknologiana, ja se on inspiroinut lukuisia muita teknologioita ja käyttötapoja monilla eri alueilla. Yksi suosituimmista keksinnöistä on älysopimus. Älysopimukset, joista käytetään joskus virheellisesti nimeä Dapp (lisää siitä myöhemmin), näyttävät olevan pääsemässä tärkeään rooliin pankki- ja rahoitusalalla.
Älysopimukset keksi alun perin vuonna 1994 tunnettu amerikkalainen tietokonetutkija Nick Szabo (joka myös ehdotti virtuaalivaluuttaa nimeltä "Bit Gold" vuonna 1998, kymmenen vuotta ennen Bitcoinin julkaisua, ja jonka usein väitetään olevan nimellä Satoshi Nakamoto esiintyvä Bitcoinin perustaja). Älysopimukset luotiin tietokoneprotokolliksi, jotka toteuttavat sopimuksen ehdot, ja sopimuksien suojatun digitaalisen luonteen johdosta niillä voitaisiin käydä kauppaa edullisemmilla tapahtumakuluilla.
Älysopimuksen määritelmä
Älysopimus, josta käytetään joskus virheellisesti nimeä Dapp, voidaan määritellä tietokoneohjelmaksi tai maksutapahtumaprotokollaksi, jonka on tarkoitus toimia automaattisesti, kun tietyt ennalta määritetyt ehdot täyttyvät. Älysopimuksiin ei sisälly lakitekstejä tai sitovia velvoitteita. Ne ovat ennemminkin tietokoneen komentosarjoja, joiden on tarkoitus mahdollistaa maksutapahtumia ilman kolmannen osapuolen käyttöä.
Kuinka älysopimukset toimivat?
Älysopimuksien toiminta perustuu if-lauseeseen, yksinkertaiseen ohjelmointitekniikkaan, jonka lähes kaikki koodaajat ja ohjelmoijat tuntevat. Periaatteessa lohkoketjuun koodataan if – then -logiikkaa noudattavia lauseita. Se tarkoitta, että tietokoneiden verkosto suorittaa toimia tai maksutapahtumia (esimerkiksi maksujen vaihdon), jos joukko ennalta määritettyjä toimia on tapahtunut (jos esimerkiksi kaksi meklaria on kumpikin lähettänyt kauppansa). Lohkoketju, jossa tämä maksutapahtuma on tapahtunut, päivitetään, kun maksutapahtuma on suoritettu loppuun. Lohkoketjun ja sen kryptografisen teknologian mukaisesti tämä tarkoittaa, että maksutapahtumaa ei voi muuttaa, ja että vain ne, joilla on lupa, voivat nähdä tulokset. Kuten voi odottaa, älysopimuksessa voi olla niin monta if – then -lausetta, kuin kyseisen maksutapahtuman tietoturvavaatimukset edellyttävät. On kuitenkin tärkeää, että käytössä on luotettavien kehittäjien tiimi ja vankka lohkoketjun yleinen valvonta, koska ne vaikuttavat siihen, kuinka älysopimukset ja verkostot alunperin luodaan ja sittemmin toteutetaan.
Esimerkkejä älysopimuksista ja niiden sovelluksista
Kuten voi kuvitella, älysopimuksista ja niitä käyttävistä sovelluksista on monia esimerkkejä. Seuraavassa muutama innovatiivinen esimerkki.
- Rakennusalan kaupat ja ketjut ovat alkaneet käyttää lohkoketjuihin perustuvia älysopimuksia ratkaisemaan riitoja alihankkijoiden kanssa (lohkoketjun julkisesta luonteesta johtuvien) toimitusketjun reaaliaikaisen viestinnän ja maksutapahtumien paremman avoimuuden avulla.
- Kansainvälisen rahoitusalan keskittymät ja organisaatiot käyttävät suurimittaisia lohkoketjuverkostoja ja älysopimuksia muodostaakseen turvallisempia, tehokkaampia ja halvempia tapoja tehdä kauppaa rahoitusinstrumenteillä ja rahalla.
- Terveydenhoito-organisaatiot, etenkin maissa, joissa on yksityisiä tai osittain tuettuja terveydenhoitoalan toimijoita, ovat ehdottaneet älysopimusten käyttöä tarjoamaan nopeamman ja turvallisemman tavan, jolla sairaalat ja vakuutusyhtiöt voivat jakaa potilastietoja ja tuloksia.
Mitä Dapp-sovellukset ovat?
Dapp, tai dApp, tarkoittaa hajautettua sovellusta. Ne ovat jaettuja, usein avointa lähdekoodia käyttäviä tietokoneohjelmia, jotka toimivat lohkoketjussa tai vertaisverkossa (P2P). Hajautetun toimintansa mukaisesti ne eivät ole yksittäisen tekijän, yrityksen tai organisaation hallitsemia. Dapp-sovelluksia on alettu käyttää useilla eri aloilla, kuten pelaamisessa sekä pankki- ja rahoitusalalla, koska ne tarjoavat paremman turvallisuuden ja avoimuuden. Dapp-sovellukset käyttävät älysopimuksia toiminnallisuuksien mahdollistamiseen.
Miten Dapp-sovellukset toimivat?
Dapp-sovellukset käyttävät älysopimuksia suorittamaan koodilla ennalta määritettyjä sääntöjä. Ne eivät tarvitse keskitettyjä palvelimia ja tietokantoja, mikä poistaa riskin yksittäisistä haavoittuvuuksista ja vikaantumispisteistä. Kuten perinteisetkin ohjelmistot, Dapp-sovellukset käyttävät käyttöliittymäkoodia tekemään kutsuja palvelinpäähän, mutta tässä tapauksessa palvelinpää perustuu lohkoketju- tai vertaisverkkoon ja koostuu pääasiassa älysopimuksista, jotka mahdollistavat sovelluksen toiminnallisuuden. Lyhyesti sanottuna älysopimukset mahdollistavat Dapp-sovelluksen käyttäjän viestimisen lohkoketjun kanssa.
Dapp-sovellusten tyypit
Monia erityyppisiä Dapp-sovelluksia on kehitetty hajauttamaan tiettyjä toimintoja ja poistamaan välikäsiä. Vastaavasti, joskaan ei yhtä laajalti, Dapp-sovelluksia on integroitu verkkoselaimiin toimimaan lisäosina, jotka tarjoavat mainoksia, seuraavat käyttäjän toimintaa tai pyytävät "kryptolahjoituksia".
Seuraavassa muutama suosituin esimerkki valmiista tai kehitteillä olevista Dapp-sovelluksista.
- Rahoituspalvelut: Kuten jo ennalta nähtiin, Dapp-sovelluksia on tehty mahdollistamaan rahoitustapahtumia, kuten valuutan tai instrumenttien vaihtoa.
- Asuminen: Hajautettuja teknologioita on kehitetty vähentämään tapahtumakuluja kiinteistöä ostettaessa. Vastaavasti Dapp-sovelluksia on tehty auttamaan kiinteistön omistajuuden ja siihen liittyvien asiakirjojen, kuten kauppakirjojen, seurannassa.
- Toimitusketjut: Dapp-sovelluksia käytetään parantamaan avoimuutta ja selkeyttämään vastuita seuraamalla tuotteita automaattisesti kansainvälisissä toimitusketjuissa.
- Koulutus: Koulutusalalla Dapp-sovelluksia on ehdotettu luomaan hajautettuja oppimisalustoja, jotka mahdollistaisivat opiskelijoiden ja opettajien suoran kanssakäymisen ja yhteistyön.
- Kyberturvallisuus ja henkilöllisyyden varmistaminen: Kyberturvallisuusalalla on otettu käyttöön hajautettuja sovelluksia yhtenä mahdollisena tapana tallentaa ja vahvistaa henkilöllisyystietoja turvallisesti. Hajautettuun tilikirjaan perustuvaa teknologiaa pidettiinkin lohkoketjuteknologian alkuaikoina mahdollisena uutena tapana parantaa kyberturvallisuutta. Koska se kuitenkin vaatii paljon tietokoneresursseja, muut väylät ovat olleet houkuttelevampia.
- Terveydenhoito: Kuten jo mainitsimme, Dapp-sovellukset (ja älysopimukset) ovat ihanteellisia terveystietojen tallentamiseen ja seuraamiseen, etenkin kansainvälisissä yhteyksissä.
- NFT:t: Kaupankäyntiin NFT:illä on käytetty monia Dapp-sovelluksia tarjoamaan hajautettuja markkinapaikkoja. Monet alan harrastajat suosivat Dapp-sovelluksia lohkoketjuteknologian kaupankäynnille tarjoamien avoimuus- ja turvallisuusetujen vuoksi.
Mitä etuja älysopimuksilla on?
Älysopimusten käytössä nykypäivän digimaailmassa on monia etuja. Niistä merkittävimpiä ovat:
- Tehokkuus: Koska älysopimukset ovat täysin digitaalisia ja ne laukaistaan automaattisesti, niiden avulla voidaan välttää hintavia ja pitkäkestoisia prosesseja, kuten virheiden hallinta ja asiakirjojen täyttö käsin.
- Turvallisuus: Koska älysopimukset ovat lohkoketjussa, tiedot ja tapahtumat salataan, ne näkyvät muille ketjussa oleville eikä niitä (niiden ohjelmointia) voi muuttaa.
- Avoimuus: Kuten edellä on mainittu, toimimalla hajautetussa tilikirjassa/verkossa kaikki ketjun osallistujat voivat nähdä kunkin älysopimuksen suorittamat tapahtumat. Näin kaikki prosessin osalliset ovat vastuussa muille osapuolille.
Haavoittuvuudet
Lohkoketju ei ole täydellinen järjestelmä, vaikka se tarjoaakin vallankumouksellisia etuja älysopimusten ja Dapp-sovellusten avulla. Hakkerit ovat kehittyneet hajautettuun tilikirjaan perustuvan teknologian alkuajoista. Siksi suosittelemme käyttämään kattavaa kyberturvallisuusohjelmistoa, kuten Kaspersky Premiumia suojaamaan lohkoketjuverkostoasi. Vastaavasti, jos haluat käyttää osaa ketjusta tai laukaista älysopimuksen käyttäessäsi jotain muuta kuin pääasiallista järjestelmääsi, suosittelemme VPN:n käyttöä. Virtuaalinen yksityisverkko (VPN) toimii luomalla salatun yksityisen tunnelin käyttäjän etätietokoneen ja ulkoisten palvelimien välille, joten datasi tai tapahtumasi pysyvät suojassa kaikilta verkostoon kohdistuvilta ulkoisilta uhilta.
Älysopimusten usein kysyttyjä kysymyksiä
Mitä älysopimukset ovat?
Älysopimukset ovat tietyn tyyppisiä digitaalisia sopimuksia, jotka tallennetaan lohkoketjuun tai hajautettuun tilikirjaan perustuvaan teknologiaan. Ne ovat tietokoneohjelmia, jotka käynnistyvät automaattisesti, kun joukko ennalta määritettyjä ehtoja täyttyy. Älysopimuksissa ei ole lakitekstejä, eikä niihin liity sitovia sopimusvelvoitteita, ne ovat pelkkää koodia.
Ovatko älysopimukset sama asia kuin Dapp-sovellukset?
Ei aivan. Dapp-sovelluksissa käytetään usein älysopimuksia lohkoketjun kanssa viestimiseen käyttöliittymän tavoin. Älysopimuksia voidaan pitää mekanismeina, jotka sallivat käyttöliittymäkoodin kutsua palvelinpään koodia hajautetussa sovelluksessa.
Mitä Dapp-sovellukset ovat?
Dapp- (tai dApp-) sovellukset ovat hajautettuja sovelluksia. Ne ovat jaettuja, usein avoimeen koodiin perustuvia tietokoneohjelmia, jotka toimivat lohkoketjussa tai vertaisverkossa. Muiden sovellusten tapaan ne käyttävät käyttöliittymäkoodia suorittamaan kutsuja palvelinpäälle, mutta palvelinpää perustuu sille, että lohkoketjuteknologia mahdollistaa toiminnallisuuden älysopimusten avulla.
Dapp-sovellusten tyypit
Dapp-sovellukset, tai hajautetut sovellukset (dApps-sovellukset), voidaan jakaa moniin tyyppeihin ja luokkiin sen mukaan, millä alalla niitä käytetään. Näitä aloja ovat mm. kryptolompakot ja niiden tallennus, kryptokauppa, liiketoiminta ja rahoitus, pelaaminen, sosiaalinen media, hallinto ja kehittäminen, kiinteistöt, vakuutus ja terveydenhoito, pankkiala ja vähittäiskauppa.
Älysopimukset terveydenhoidossa
Älysopimusten käyttö on kasvussa yksityisessä ja tuetussa terveydenhoidossa, jossa käytetään räätälöityjä Dapp-sovelluksia. Tämä johtuu siitä, että älysopimukset ovat ihanteellisia terveystietojen ja luottamuksellisten potilastietojen tallentamiseen ja seurantaan sekä tietojen jakamiseen suojatusti kansainvälisissä tapauksissa.
Suositeltuja artikkeleita ja linkkejä:
- Viisi näkökulmaa hybridipilven tietoturvasta
- Mikä on bitcoin?
- Mitä ovat yleiset kryptovaluuttahuijaukset ja kuinka niiltä voi välttyä?
- Mitä kryptovaluutta on ja kuinka se toimii?
Suositellut tuotteet: