Siirry pääsisältöön

Tavallisimmat kryptovaluuttahuijaukset ja keinot niiden välttämiseen

Kryptovaluuttahuijausten välttäminen

Huijarit etsivät jatkuvasti uusia tapoja varastaa rahasi, ja kryptovaluuttojen massiivinen kasvu viime vuosina on luonut runsaasti uusia mahdollisuuksia petosten tekemiselle. Kryptovaluuttarikollisuudessa rikottiin ennätyksiä vuonna 2021 – Chainalysis-kryptovaluuttayrityksen raportin mukaan huijarit varastivat 14 miljardia dollaria kryptoa tuona vuonna. Jos olet kiinnostunut kryptosta, on tärkeää olla tietoinen riskeistä. Lue lisää yleisistä kryptohuijauksista, niiden havaitsemisesta sekä siitä, miten voit välttää niitä.

Kryptovaluutan sijoittamiseen liittyvät huijaukset

Kryptohuijauksia on monenlaisia. Joitakin yleisimmistä esimerkeistä ovat:

Väärennetyt verkkosivustot

Huijarit luovat toisinaan väärennettyjä alustoja kryptovaluuttakauppaa varten tai väärennettyjä versioita virallisista kryptolompakoista huijatakseen hyväuskoisia uhreja. Tällaisilla väärennetyillä verkkosivustoilla on yleensä samanlaiset, mutta hieman eri nimiset verkkotunnukset kuin niillä sivustoilla, joita ne yrittävät jäljitellä. Ulkoisesti ne näyttävät samanlaisilta kuin lailliset sivustot, joten niiden erottaminen toisistaan on vaikeaa. Väärennetyt kryptosivustot toimivat usein kahdella tavalla:

  • Tietojenkalastelusivuina: Kaikki antamasi tiedot, kuten kryptolompakkosi salasana ja palautuslauseke sekä muut taloudelliset tiedot, päätyvät huijareiden käsiin.
  • Suoranaisena varkautena: Aluksi tällainen sivusto voi jopa antaa sinun nostaa pienen summan rahaa. Ja koska sijoituksesi näyttävät toimivan hyvin, saatat sijoittaa enemmän rahaa sivustoon. Mutta kun myöhemmin haluat nostaa rahasi, sivusto joko sulkeutuu tai hylkää pyynnön.

Tietojenkalasteluhuijaukset

Kryptovaluutan tietojenkalasteluhuijaukset kohdistuvat usein verkkolompakoihin liittyviin tietoihin. Huijarit yrittävät saada tietoonsa salauslompakon yksityiset avaimet, joita tarvitaan lompakossa olevien varojen käyttämiseen. Nämä huijaukset tehdään samoin kuin muut tietojenkalasteluyritykset, ja ne liittyvät yllä kuvattuihin väärennettyihin verkkosivustoihin. Huijarit lähettävät sähköpostin, jolla yritetään saada vastaanottajat siirtymään sivustoille, jossa heiltä pyydetään yksityisen avaimen tietoja. Kun hakkerit ovat saaneet nämä tiedot, he varastavat kyseisten lompakoiden kryptovaluutan.

Hintamanipulaatiohuijaukset

Nämä ovat huijauksia, joissa tietyn kryptovaluutan haluttavuutta kohotetaan aluksi sähköpostikampanjoiden tai Twitterin, Facebookin tai Telegramin kaltaisten sosiaalisten medioiden avulla. Kun ostajat tarttuvat syöttiin ja hankkivat kyseistä valuuttaa, sen hinta nousee. Hinnan noustua huijarit myyvät omat sijoituksensa, minkä jälkeen hinta romahtaa merkittävästi. Tällaiset muutokset voivat tapahtuma muutamassa minuutissa.

Väärennetyt sovellukset

Toinen yleinen kryptovaluuttasijoittajien huijauskeino ovat Google Playn ja Applen App Storen kautta ladattavissa olevat väärennetyt sovellukset. Vaikka väärennetyt sovellukset löydetään ja poistetaan nopeasti, sovelluksilla on kuitenkin vaikutusta. Tuhannet ihmiset ovat ladanneet väärennettyjä kryptovaluuttasovelluksia

Väärennetyt julkisuuden henkilöiden suositukset

Kryptohuijarit esiintyvät toisinaan julkkiksina, liikemiehinä tai vaikuttajina tai väittävät saaneensa heidän tukensa, jotta saisivat huomiota potentiaalisilta huijauksen uhreilta. Toisinaan tähän sisältyy uusille sijoittajille myytävät kryptovaluutat, joita ei ole oikeasti olemassa. Nämä huijaukset voivat olla huolellisesti laadittuja, ja niihin voi liittyä hienoja verkkosivustoja ja esitteitä, jotka näyttävät olevan julkkisten, kuten Elon Muskin, suosittelemia.

Lahjoitushuijaukset

Tällaisissa huijauksissa huijarit lupaavat antaa lahjoituksen saajalle kryptovaluuttaa saman määrän tai moninkertaisesti määrän, jonka lahjoituksen saaja itse hankkii. Hyvin laaditut viestit, jotka näyttävät olevan peräisin kelvolliselta sosiaalisen median tililtä, voivat saada vastaanottajan luottamaan viestiin ja uskomaan, että se on aito ja sen ehdottamiin toimiin kannattaa ryhtyä nopeasti. Tällaiset ”kerran elämässä” -tyyliset mahdollisuudet saattavat saada ihmiset siirtämään rahaa nopeasti nopean tuoton toivossa.

Kiristykset ja kiristyshuijaukset

Huijarit turvautuvat usein myös kiristykseen. He lähettävät sähköposteja, joissa väitetään että kiristäjällä on tietoja aikuisille suunnatuista verkkosivustoista, joilla käyttäjä on vieraillut. Kiristäjä uhkaa paljastaa tällaisia tietoja, ellei käyttäjä jaa yksityisiä avaimiaan tai lähetä kryptovaluuttaa huijarille.

Pilvilouhintahuijaukset

Pilvilouhinnalla tarkoitetaan yrityksiä, jotka vuokraavat kryptovaluutan louhintalaitteita kiinteään hintaan ja väittävät tarjoavansa sinulle osuuden toiminnan tuotosta. Teoriassa ihmiset voivat tällä tavalla louhia valuuttaa etäyhteydellä ostamatta kalliita louhintavälineitä itselleen. Monet pilvilouhintayritykset ovat kuitenkin huijauksia tai vähintäänkin tehottomia, ja niiden käyttäjät menettävät rahansa tai ansaitsevat luvattua vähemmän.

ICO (Initial coin offering) -huijaukset

ICO on prosessi, jolla aloittavat kryptoyritykset yrittävät kerätä rahaa tulevilta käyttäjiltä sijoitusten muodossa. Tyypillisesti asiakkaille luvataan alennusta uusista kryptokolikoista vastineeksi aktiivisten kryptovaluuttojen, kuten bitcoinin tai muun suositun kryptovaluutan, lähettämisestä. Useat ICO:t ovat osoittautuneet petoksiksi, joiden avulla rikolliset ovat yrittäneet pettää sijoittajia. Petoksen peittämiseksi huijarit ovat esimerkiksi vuokranneet huijaustoimistoja ja luoneet huippuluokan markkinointimateriaaleja.

banner

Kryptovaluuttahuijausten havaitseminen

Miten kryptohuijauksen voi havaita? Varoitusmerkkejä, joita kannattaa pitää silmällä, ovat:

Lupaukset taatuista tuotoista: Mikään taloudellinen sijoitus ei voi taata tulevaa tuottoa, koska sijoitusten arvo voi aina laskea tai nousta. Jokainen kryptotarjous, jossa luvataan varmaa tuottoa, on vaaran merkki.

Huono Whitepaper-raportti tai sen puuttuminen: Jokaisella kryptovaluutalla pitäisi olla laadittuna sitä käsittelevä Whitepaper-raportti. Tämä on yksi kriittisimmistä asioista ICO-tarjouksessa. Tässä raportissa kerrotaan, miten kryptovaluutta on suunniteltu ja miten se tulee toimimaan. Jos raportti ei ole selkeä tai sitä ei ole lainkaan, sinun pitäisi suhtautua kaikkeen luvattuun hyvin epäilevästi.

Liiallinen markkinointi: Kaikki yritykset mainostavat itseään. Mutta yksi tapa, jolla kryptohuijarit houkuttelevat ihmisiä, on investoida erityisen paljon raskaaseen markkinointiin ostamalla muun muassa verkkomainontaa, maksettua mainontaa mielipidevaikuttajilta ja offline-mainoksia. Tämä on suunniteltu tavoittamaan mahdollisimman paljon ihmisiä mahdollisimman nopeasti, jotta rahaa saadaan kasaan nopeasti. Jos sinusta tuntuu, että kryptotarjouksen markkinointi vaikuttaa epätavallisen suurimuotoiselta tai markkinoinnissa esitetään suuria väitteitä ilman todisteita, tutki asiaa lisää, ennen kuin teet mitään muuta.

Nimeämättömät tiimin jäsenet: Useimpien sijoitusyritysten kohdalla pitäisi olla mahdollista selvittää, keitä ovat sen takana olevat avainhenkilöt. Yleensä tämä tarkoittaa helposti löydettävissä olevia tietoja sijoituksia tekevistä henkilöistä sekä aktiivista läsnäoloa sosiaalisessa mediassa. Jos et saa selville, ketkä muodostavat kryptovaluutan taustajoukot, ole varovainen.

Ilmainen raha: Olipa kyseessä käteinen tai kryptovaluutta, kaikki ilmaista rahaa lupaavat sijoitusmahdollisuudet ovat todennäköisesti huijauksia.

Onko kryptovaluutta huijausta?

Kuinka kryptovaluuttahuijauksilta voi suojautua?

Useat kryptovaluuttahuijaukset ovat kehittyneitä ja vakuuttavia. Tässä on joitain toimenpiteitä, joilla voit suojata itsesi:

Suojaa lompakkoasi: Kryptovaluuttaan sijoittamiseen tarvitset lompakon yksityisillä avaimilla. Jos yritys pyytää sinua jakamaan avaimesi, että voit osallistua sijoitusmahdollisuuteen, kyseessä on erittäin todennäköisesti huijaus. Pidä lompakon avaimet omana tietonasi.

Pidä lompakkosovellustasi silmällä: Kun siirrät rahaa ensimmäisen kerran, lähetä vain pieni summa kryptolompakkosovelluksen laillisuuden vahvistamiseksi. Jos olet päivittämässä lompakkosovellusta ja huomaat epäilyttävää toimintaa, lopeta päivitys ja poista sovellus.

Sijoita vain asioihin, joita ymmärrät: Jos sinulle ei ole selvää, kuinka tietty kryptovaluutta toimii, älä jatka vaan tee lisätutkimuksia ennen sijoituspäätösten tekemistä.

Harkitse rauhassa: Huijarit käyttävät usein painetta saadakseen sinut sijoittamaan rahasi nopeasti. Tämä tapahtuu esimerkiksi lupaamalla bonuksia tai alennuksia, mutta vain jos osallistut heti. Harkitse rauhassa ja tee tutkimusta, ennen kuin sijoitat rahaa.

Varo sosiaalisen median mainoksia: Kryptohuijarit käyttävät usein sosiaalista mediaa huijaustensa mainostamiseen. He voivat käyttää luvattomia kuvia julkkiksista tai tunnetuista liikemiehistä antaakseen huijaukselleen uskottavuutta tai he voivat luvata lahjoituksia tai ilmaista rahaa. Suhtaudu epäilevästi sosiaalisessa mediassa mainostettuihin kryptovaluuttoihin ja tutki asiat tarkasti ennen päätösten tekoa.

Jätä vastaamatta puheluihin: Jos joku ottaa sinuun yhteyttä myydäkseen sinulle kryptosijoitusmahdollisuuden, kyseessä on todennäköisesti huijaus. Älä koskaan paljasta henkilökohtaisia tietoja tai siirrä rahaa kenellekään, joka ottaa sinuun yhteyttä tällä tavalla.

Lataa sovelluksia vain virallisista alustoista: Vaikka väärennettyjäkin sovelluksia voi päätyä Google Play Storeen tai Apple App Storeen, on turvallisempaa ladata sovelluksia näiltä alustoilta kuin muualta.

Tee tutkimusta: Suosituimmat kryptovaluutat eivät ole huijauksia. Mutta jos et ole kuullut tietystä kryptovaluutasta, tutki sitä – katso, onko olemassa Whitepaper-tutkimusta, jonka voit lukea, ja selvitä, kuka ylläpitää kryptovaluuttaa ja miten se toimii. Etsi aitoja arvosteluja ja suosituksia. Etsi ajan tasalla oleva ja luotettava lista kryptovaluuttahuijauksista ja tarkista, onko kyseinen valuutta mainittu.

Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta: Yritykset, jotka lupaavat taattua tuottoa tai tehdä sinusta rikkaan yhdessä yössä, ovat todennäköisesti huijauksia. Jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se lähes poikkeuksetta ei ole totta.

Kuten kaikkien muidenkin investointimahdollisuuksien tapauksessa, älä koskaan sijoita rahaa, jota sinulla ei ole varaa menettää. Vaikka et joutuisi huijatuksi, kryptovaluutta on parhaimmillaankin epävakaa ja spekulatiivinen sijoitus, joten on tärkeää ymmärtää siihen liittyvät riskit.

Miten pitäisi toimia, jos joutuu kryptovaluuttahuijauksen uhriksi?

Kryptovaluuttahuijauksen uhriksi joutuminen voi olla tuhoisaa, ja on tärkeää toimia nopeasti, jos olet suorittanut maksun tai paljastanut henkilökohtaisia tietoja.

Ota heti yhteyttä pankkiin, jos:

  • Teit maksun pankki- tai luottokortilla.
  • Teit maksun tilisiirrolla.
  • Paljastit henkilökohtaisia tietoja itsestäsi.

Kryptohuijarit myyvät usein saamiaan henkilötietoja muille rikollisille. Muista vaihtaa kaikki käyttäjänimet ja salasanat lisävahinkojen välttämiseksi. Jos olet joutunut sosiaalisessa mediassa tapahtuneen kryptohuijauksen uhriksi, voit ilmoittaa siitä kyseiselle sosiaalisen median alustalle. Asuinpaikastasi riippuen voit ilmoittaa petoksista lainkäyttöalueesi toimivaltaiselle elimelle – Yhdysvalloissa se esimerkiksi on Federal Trade Commission. Muissa maissa on vastaavat viranomaiset, joihin voit olla yhteydessä.

Usein kysyttyä yleisistä kryptohuijauksista

Suositellut tuotteet:

Lisätietoja:

Tavallisimmat kryptovaluuttahuijaukset ja keinot niiden välttämiseen

Kryptovaluuttahuijaus on eräänlainen sijoituspetos. Lue lisää siitä, miten voit havaita kryptovaluuttahuijaukset ja välttää niitä.
Kaspersky logo

Aiheeseen liittyviä artikkeleita