Vaikka Internet on käytössä lähes kaikkialla, monet sen käyttäjistä eivät ole koskaan kuulleet Tor-verkosta. Se voi olla erittäin hyödyllinen, mutta Internetin keskivertokäyttäjät saattavat ihmetellä, mikä Tor-selain oikein on ja onko Torin käyttö turvallista? Seuraavassa artikkelissa kerrotaan syitä Tor-verkon suosiolle.
Mikä on Tor-selain?
Tor (lyhenne sanoista The Onion Router) on käytännössä verkko, joka peittää kaiken verkkoliikenteen. Tor-selain on vapaaehtoisten ylläpitämä avoimen lähdekoodin alusta, jonka käyttämän sipulireitityksen ansiosta kaikki Tor-verkon sivustojen ja palvelimien käyttö tapahtuu anonyymisti. Selainta käytetään moniin laillisiin tarkoituksiin. Sitä käyttävät esimerkiksi journalistit ja muut käyttäjät, joilla on tarve suojella identiteettiään vaikkapa oikeusprosessin vastapuoleen tai kilpailijaan liittyvän tutkimustyön yhteydessä.
Mikä Tor-selain siis on?
Yksinkertaisesti sanottuna Tor-selain on ohjelmisto, jolla käyttäjät voivat selata Internetiä suhteellisen korkealla yksityisyyden asteella. Verkon ja selaimen nimen viittaus sipuliin juontaa juurensa siitä, että ne ohjaavat kaiken verkkoliikenteen usean solmuksi kutsutun reitittimen kautta. Tietoliikenne siis kerrostetaan sipulimaisesti, mikä tekee käyttäjien seuraamisesta ja tunnistamisesta vaikeaa.
Tor on kuitenkin myös läheisesti yhteydessä pimeään verkkoon, sillä Tor-selainta käytetään usein laittomiin toimiin, vaikka Toria ei ole missään nimessä suunniteltu rikolliset tarkoitukset mielessä. Tor-selain on sallittu monissa maissa, mutta osa maista ei salli verkon käyttöä asukkailleen.
Miten Tor-selain toimii?
Miten Tor-selain sitten toimii? Pelkistetysti ilmaistuna Tor-selain käyttää kaiken tietoliikenteen ohjaamiseen ja salaamisen sipulireititystä, mikä varmistaa käyttäjien anonyymiuden suurella varmuudella. Verkko välittää tietoliikenteen kolmen kansainvälisen, sipulireitittimiksi kutsutun verkkosolmun kautta:
- Ensisolmut ovat salauksen ensimmäinen taso, jonka kautta muodostetaan yhteys Tor-verkkoon.
- Keskisolmut varmistavat nimettömyyden salaamalla verkkoliikenteen täysin.
- Poistumasolmut salaavat tiedot vielä kertaalleen ennen niiden välittämistä kohdepalvelimelle.
- IP-osoitteensa
Mihin Tor-selainta käytetään?
Tor-selaimen käyttöön liittyy monia selvittämisen arvoisia kysymyksiä, kuten mitä Tor-selain oikein tekee ja miten sen käyttö eroaa normaaleista selaimista. Tor-selain on ensisijaisesti keino käyttää verkkoa anonyymisti. Siksi ensisijainen syy sen käyttämiseen on seurannan välttäminen ja yksityisyyden varmistaminen verkossa. Monet ihmiset käyttävät Torilla kuitenkin myös palveluja, jotka eivät toimi normaaleilla selaimilla. Esimerkiksi .onion-sivustoja voi käyttää vain sipuliverkossa ja niiden hakemiseen tarvitaan erikoishakuohjelmia, kuten yksityisyyttä korostavan DuckDuckGo-hakuohjelman .onion-versiota, joka ei seuraa käyttäjätietoja.
Tor-selaimen läheinen yhteys pimeään verkkoon tarkoittaa sitä, että osa käyttäjistä käyttää selainta hämärämpiin tutkimustarkoituksiin ja myös täysin laittomaan toimintaan.
Tor-selaimen edut
Tor-selaimella on useita etuja, jotka tekevät siitä hyödyllisen osalle Internetin käyttäjistä. Osa näistä eduista ei kuitenkaan hyödytä mitenkään Internetin peruskäyttäjiä. Seuraavassa on joitakin tärkeimmistä syistä käyttää Tor-selainta:
- Selain on ilmainen ja perustuu avoimeen lähdekoodiin.
- Se peittää IP-osoitteet ja selaushistorian.
- Tor-selain parantaa tietoturvaa verkossa, koska se toimii suojatuissa ja salatuissa verkoissa.
- Hakuindeksoimattomat sivut ovat helposti käytettävissä verkon omien hakuohjelmien kautta.
Tor-selaimen varjopuolet
Tietoturvahuolien ja Tor-selaimen turvallisuusepäilyjen lisäksi tämän selainohjelmiston käyttöön liittyy joitakin muitakin haittapuolia. Seuraavassa on joitakin asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen Tor-selaimeen siirtymistä.
- Käytetyn tietoliikenteen reititysmenetelmän takia Tor-yhteydet ovat erittäin hitaita, etenkin VPN-yhteyksiin verrattuna, ja isokokoisten tiedostojen lataaminen verkosta ei ole käytännöllistä.
- Toiminta verkossa ei välttämättä ole täysin anonyymia, ja käyttäjän identiteetti voidaan selvittää purkamalla salaus.
- Jotkin maat ja yritykset saattavat estää Tor-selaimen käytön ja sen käyttö voi jopa olla lainvastaista tietyissä maissa.
- Selaimen käyttämistä voidaan pitää epäilyttävänä, vaikka käyttöperuste olisi täysin laillinen.
- Kaikki verkkosivustot eivät toimi Tor-selaimella.
Miten Tor-selain eroaa välityspalvelimista ja VPN-verkoista?
Tor-selain, välityspalvelimet ja VPN-palvelut tarjoavat kaikki tietynasteisen anonymiteetin, mutta niiden toimintaperiaatteet ja suojauksen taso poikkeavat hieman toisistaan.
Välityspalvelimet toimivat käytännössä nimensä mukaisesti välittäjinä käyttäjän ja hänen käyttämiensä sivustojen välillä. Ne peittävät IP-osoitteet ja maantieteelliset sijainnit, mutta ne eivät salaa tietoja tai verkkotoimintaa. Tämän takia käyttäjätiedot pysyvät näkyvillä ja käyttäjien seuraaminen ja hakkerointi on helppoa. Onko Tor sitten turvallisempi kuin välityspalvelimet? Kyllä, tietyssä määrin. Edellä kuvatuista heikkouksista huolimatta Tor-selain varmistaa paljon turvallisemman salauksen ja reitityksen ja turvaa näin käyttäjien anonymiteetin paremmin. Välityspalvelimen käyttäminen yhdessä Tor-selaimen voi auttaa peittämään Tor-selaimen käytön, mutta ei tarjoa mitään muuta lisäsuojausta käyttäjille.
VPN (Virtual Private Networks) -verkot ovat tehokkaita verkkoja, jotka salaavat kaiken tietoliikenteen täysin reitittämällä sen eri palvelimien kautta ja peittämällä näin käyttäjän IP-osoitteen. Merkittävin ero VPN-verkkojen ja Tor-selaimen välillä on se, että VPN on keskitettyjen palveluntarjoajien ylläpitämä verkosto, kun Tor puolestaan on vapaaehtoisten hallinnoima hajautettu verkosto. Lisäksi Tor reitittää tiedot riippumattomien solmujen kautta, kun VPN-palvelut taas reitittävät verkkoliikenteen etäpalvelimien kautta.
Onko Tor-selaimen käyttö turvallista?
Tor-verkon ja pimeän verkon läheisen yhteyden takia moni käyttäjä todennäköisesti miettii, onko Tor-selaimen käyttö turvallista. Edellyttäen, että on tietoinen Tor-selaimen luonteesta, vastaus tähän kysymykseen on yleisesti ottaen ”kyllä”. Tor-selaimen tarjoama tietoturva ja suojaus on suhteellisen tehokas käytetyn sipulireititysprotokollan ja tietojen salauksen ansiosta, kunhan selainta käytetään oikein. Se on kuitenkin muiden selainten tapaan altis monenlaisille verkkohyökkäyksille, kuten haittaohjelmille ja tietojenkalastelulle. Seuraavassa on joitakin suojausongelmia, joista kannattaa olla tietoinen:
- Tor-verkon tietojen reitityksen viimeinen vaihe – poistumasolmun ja kohdepalvelimen välinen yhteys – ei ole salattu, joten ulkoiset toimijat pystyvät seuraamaan ja valvomaan tätä tietoliikennettä.
- Hyvästä suojaustasosta huolimatta ulkoiset toimijat voivat silti saada käyttäjien henkilöllisyyden selville. Esimerkiksi, jos käyttäjä käyttää Tor-selaimella hyökkääjän hallussa olevaa sivustoa JavaScript päällä, hyökkääjä voi seurata käyttäjän hiiren liikkeitä.
- Tor-selain on altis tietoturvavirheille.
- On tärkeää käyttää aina uusinta Tor-selaimen versiota, sillä vanhentuneissa versioissa voi olla erilaisia haavoittuvuuksia, joita hyödyntämällä haitalliset toimijat voivat tekeytyä käyttäjäksi.
Käytännössä vastaus kysymykseen Tor-selaimen turvallisuudesta on, että selain on turvallinen, mikäli käyttäjä on hyvin perillä kybertietoturvasta. Käyttäjät voivat vahvistaa tietojensa ja identiteettinsä suojausta moni tavoin, mikäli he päättävät käyttää Tor-selainta. Tor-selaimen mahdollisuudet turvata anonyymi käyttö ovat kuitenkin rajalliset. Erityisen tärkeää on huomata, että Internet-palveluntarjoajat (ISP:t) ja verkkojen ylläpitäjät näkevät, kun joku käyttää Tor-selainta.
Turvallisuuden varmistaminen Tor-selainta käytettäessä
Monet käyttäjät saattavat pohtia – perustellusti, millä toimilla he voisivat parantaa turvallisuuttaan Tor-selainta käyttäessään. Tor-selaimen käyttöön liittyy samoja luontaisia riskejä kuin kaikkeen muuhunkin toimintaan verkossa. Käyttäjät voivat kuitenkin ehkäistä näitä riskejä erinäisillä toimilla ja toimimalla verkossa huolellisesti. Seuraavassa on joitakin vinkkejä Tor-selaimen turvallisesta käytöstä:
- Varmista, että Tor-selain ja siihen mahdollisesti liittyvät sovellukset ja laajennukset ovat aina ajan tasalla.
- Käytä Tor-selainta VPN-yhteydellä.
- Käytä palomuuria tietokoneen oman verkon suojaamiseen.
- Käytä virustorjuntaohjelmistoa.
- Vältä kirjautumasta henkilökohtaisille tileillesi, kuten some-palveluihin tai sähköpostiisi.
- Käytä Tor-selainta satunnaisesti tavalla, joka vaikeuttaa käyttösi profiloimista.
- Käytä valitsemasi Tor-selaimen parasta tarjolla olevaa suojaustasoa, jossa selain suorittaa mahdollisimman vähän ohjelmakoodia ja suojaa laitteita haittaohjelmilta.
- Käytä laajennusta, joka suojaa yksityisyyttäsi, ja käytä vain suojattuja HTTPS-sivustoja. Jälkimmäisen voit varmistaa esimerkiksi laajennuksella, joka korvaa URL-osoitteiden HTTP-protokollan automaattisesti HTTPS:llä.
Tor-selain: erilainen tapa käyttää Internetiä
Tor-selaimen ja pimeän verkon läheinen yhteys ei tarkoita, että Tor-selaimen käyttö olisi itsessään laitonta. Se voi olla erittäin hyödyllinen ohjelmisto tietyille Internetin käyttäjäryhmille. Tor on toimintaperiaatteensa takia yleisesti ottaen turvallinen käyttää, ja Tor-selaimessa on useita etuja, kuten tavallista parempi suojaus ja yksityisyys. Ennen Tor-selaimen käyttöönottoa käyttäjien tulisi kuitenkin selvittää sen käyttöön omassa maassaan mahdollisesti liittyvät oikeudelliset ongelmat ja pitää mielessä, että jo selaimen käyttö saattaa kiinnittää huomiota.
Hanki Kaspersky Premium + 1 VUODEN MAKSUTON Kaspersky Safe Kids. Kaspersky Premium sai viisi AV-TEST-palkintoa parhaasta suojauksesta, parhaasta suorituskyvystä, nopeimmasta VPN:stä, hyväksytyistä lapsilukoista Windowsissa ja parhaista lapsilukoista Androidissa.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita ja linkkejä:
- VPN verrattuna välityspalvelimeen: mikä niiden ero on ja kumpaa sinun pitäisi käyttää?
- Mitä tehdä, jos yksityisyyttäsi loukataan
- Mitä Internetiä ja tietoturvaa koskevia lakeja on olemassa?
Aiheeseen liittyvät tuotteet ja palvelut: